Pomidor – owoc, który stał się warzywem
Motto: „addio pomidory, addio ulubione, słoneczka zachodzące …”
Jeremi Przybora
Specjaliści radzą zwrócić uwagę na zawierające 6 razy więcej flawonoli niż odmiany tradycyjne, a mianowicie na cherry, czyli na drobnoowocowe: gruszko - , cytryno - , czy śliwkokształtne.
Wiele przemawia za tym aby nasza dieta była wypełniona jarzynami, warto tu zacytować wskazanie dra n. med. Igora Łoniewskiego z Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka, Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie:
Warzywa, które wydają się tak ubogo energetyczne, są źródłem niezwykle wydajnie energetycznych środków. Dzięki tym środkom możemy dobrze funkcjonować, możemy dobrze myśleć i przede wszystkim nasz przewód pokarmowy właściwie funkcjonuje. Jest w stanie absorbować różne ważne substancje z naszego pożywienia, a dodatkowo jeszcze te procesy wpływają korzystnie na układ immunologiczny.
Nie bez racji pomidor należy do najbardziej popularnych i lubianych warzyw na świecie i jest wykorzystywany chyba przez wszystkich kucharzy. U nas w czołówce ulubionych zup jest pomidorowa, a także często jedzony w postaci pomidorów faszerowanych na różne sposoby, zapiekanych, marynowanych, suszonych, jako podstawa sosów, czy konfitury z przyprawami, a nawet dżemu z zielonych owoców.
Anna Litwin z firmy Ewa Bis, należącej do Stowarzyszenia „Polska Ekologia” - „Spośród wszystkich uprawianych warzyw w Polsce, pomidor zawiera największe pokłady potasu, miedzi, manganu, kobaltu oraz likopenu, który jest cennym przeciwutleniaczem i może zapobiegać poważnym schorzeniom jak np. chorobom serca. Silniejsze stężenie likopenu w organizmie w większym stopniu chroni organizm przed nie infekcyjnymi chorobami chronicznymi. Badania serca i pomiary zawartości likopenu w tkance tłuszczowej wykonane u 1374 mężczyzn pokazały, że likopen może obniżyć ryzyko ataku serca aż o 50%. A ważny jest też smak i dlatego tak chętnie po to czerwone warzywo sięgamy. Przeciętne spożycie pomidorów w 2016 r. wyniosło ok. 10 kg na jedną osobę, co stanowiło blisko 20% konsumpcji warzyw ogółem. Jemy więcej pomidorów niż ogórków, marchwi, cebuli czy kapusty”.
Pomidory są łatwo dostępne, zarówno świeże, jak i w postaci przetworów i warto tu podkreślić większą wartość odżywczą np. przecierów, past , sosów i ketchupów - zwłaszcza ekologicznych, zawierających wspomnianego likopenu 3 razy więcej od konwencjonalnego koncentratu. Jest jeszcze jedna kwestia wyboru i chwila na refleksję przy sklepowej półce - a dotyczy pochodzenia gotowych produktów. Chociaż pierwowzór ketchupu powstał przed wiekami w Chinach, a dziś ten kraj przoduje w produkcji (53 mln ton w 2014 roku) i eksporcie pomidorowych półfabrykatów, zwłaszcza do chińskich fabryk we Włoszech, to jednak polskie pochodzenie daje nam większą pewność co do bezpieczeństwa zdrowotnego. Czytajmy więc etykiety.
Zbiory pomidorów w Polsce, niezależnie czy tych hodowanych pod osłoną czy nie, są rokrocznie coraz większe. W 2014 roku zbiór pomidorów spod osłon wyniósł 539 tys. ton i jest to o 170 tys. ton więcej niż jeszcze 10 lat temu. Tym samym, pomidor jest niekwestionowanym liderem wśród warzyw spod osłon. Jego zbiory stanowią ok. 55% całego rynku tego typu upraw. Rośnie także eksport tego bogactwa natury, w ostatnich 10 latach podwoił się i z poziomu 45 tys. wzrósł do 100 tys. ton.
- „Produkujemy i eksportujemy coraz więcej. To dobry znak. Obecnie zajmujemy siódme miejsce pod względem produkcji pomidorów w Unii Europejskiej, a konsumenci coraz chętniej sięgają po warzywa z Polski. Warzywa hodowane u nas są uważane za jedne z najsmaczniejszych. Pomidory to z resztą skarbnica witamin i minerałów, więc jak można ich nie lubić? - dodaje pani Anna Litwin.
Pomidor do Europy dotarł, jak wiele innych roślin, dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i jego wyprawom do obydwu Ameryk. Obecnie wyróżniamy ponad 7500 odmian pomidorów. Do Polski przywędrował razem z Królową Boną, której zawdzięczamy obecność na naszych stołach takich warzyw jak kalafior, szpinak czy brokuł. Nazwa pomidor wywodzi się od włoskiego „pomi d’oro” czyli „złote jabłko”, a jej autorem jest piętnastowieczny włoski lekarz i botanik, Pietro Andrea Mattioli.
W wielu miejscowościach Polski urządzane są święta pomidorowe, a nawet bitwy na pomidory, z pewnością skromniejsze niż słynna La Tomatina w Bunol w Walencji. Ale świętowanie po polsku łączy się z poczęstunkiem, więc od razu można rozpoznać smaki różnych odmian.
- „W firmie Ewa Bis bardzo dbamy o to, aby nasze pomidory spełniały wszelkie wymagania klientów. Produkty sprzedajemy wyłącznie w europejskiej klasie pierwszej. Najwyższą jakość gwarantują nam GlobalG.A.P., certyfikat produkcji zintegrowanej i system identyfikacyjny. Nasi producenci korzystają z najnowocześniejszych metod produkcji takich jak: biologiczna ochrona upraw, komputerowa kontrola warunków biologicznych, nawadnianie, kontrola nawożenia oraz naturalnego zapylania pomidorów przez trzmiele. Intensywnie promujemy także ekologiczne metody upraw wśród naszych dostawców i zachęcamy ich do używania naturalnych nawozów. W 2018 roku kolejny raz otrzymaliśmy certyfikat dotyczący produktów ekologicznych, który upoważnia naszą firmę do obrotu takimi towarami. To gwarantuje wyśmienitą jakość i smak naszych pomidorów”. - podkreśla na koniec pani Anna Litwin.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Naczelnym zadaniem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” jest otwieranie drzwi, a mówiąc wprost otwieranie umysłów, pokazywanie sensu bardziej świadomego odżywiania się, potrzeby wybierania żywności ekologicznej jedzenia wysokiej jakości i jego dobroczynnym wpływie na zdrowie.
Przez 12 lat istnienia krok po kroku ekologiczna organizacja zdołała przeprowadzić setki warsztatów kulinarnych, spotkań konsumenckich i wystąpień na imprezach targowych międzynarodowych i krajowych. Wszystko wskazuje na to, że z dobrym skutkiem, albowiem rośnie fala zainteresowania żywnością ekologiczną.
Polacy coraz bardziej cenią żywność: naturalną, świeżą, z pewnego źródła, z certyfikatem i dobrej marki – to wynik badania zrealizowanego przez Ośrodek Ewaluacji, zatytułowanego „Kogo nęci zdrowie jedzenie”. Jeśli na certyfikowaną żywność zwraca uwagę już 34% Polaków ( a inne badania to potwierdzają), to w pewnej części jest to zasługa Stowarzyszenia „Polska Ekologia”. Prognozy też są obiecujące, gdyż jak wykazują to analizy BGŻ BNP Paribas, zmiany na rynku żywności będą możliwe dzięki przemianie pokoleniowej. Młodzi ludzie stawiają na ekologię i wysoką jakość produktów. Olbrzymie znaczenie ma tu Internet i media społecznościowe, a także działania społeczności lokalnych.
Stowarzyszenie „Polska Ekologia” skupia osoby i firmy zajmujące się produkcją żywności z surowców ekologicznych certyfikowanych(!) Ideą naczelną Stowarzyszenia jest reprezentowanie całej branży żywności ekologicznej, przy aktywnej pracy na rzecz rozwoju EKO rynku i edukowania społeczeństwa. Starania Zarządu tej organizacji przynoszą też efekty dzięki motywowaniu i aktywowaniu ekologicznych rolników i przetwórców produktów ekologicznych. A to wzmacnia tworzenie innowacyjnych ofert.
Prezesem tej organizacji jest Paweł Krajmas, doświadczony i dyplomowany arcymistrz masarstwa, autorytet w zakresie produkcji żywności ekologicznej, nagradzany i znany społecznik na Podkarpaciu.
O żywotne sprawy Stowarzyszenia od początku jego istnienia dba Jolanta Lyska dyrektor generalny, dobry duch całego ugrupowania.
Ekologiczne metody produkcji żywności przyczyniają się do ochrony zdrowia społeczeństwa, pozwalają zachować bioróżnorodność środowiska, zgodnie z hasłem: Euroliść symbolem najwyższej jakości produktu.
Zobacz więcej: Pomidory?preview=1