Warzywo numer jeden na świecie!
Najwięksi producenci „pomidorowi” na świecie to Chiny z poprzedniorocznym zbiorami pomidorów konsumpcyjnych na poziomie 46,89 mln ton oraz 3,23 mln ton przemysłowych oraz Indie z wynikiem 17,37 mln ton warzyw konsumpcyjnych i 130 tys. ton przemysłowych oraz kraje unijnej „28” z odpowiednio 1,3 mln ton konsumpcyjnych warzyw i aż 11,94 mln ton tych kierowanych do przetwórstwa i Turcja – 9,6 mln ton pomidory konsumpcyjne i 1,75 mln ton przemysłowe.
Zdecydowana większość pomidorów uprawiana jest po osłonami, a krajami dominującymi właśnie w takiej produkcji są na przykład Hiszpania, Włochy, Holandia, Francja czy Belgia.
W przypadku zbiorów pomidorów przemysłowych w produkcji światowej dominują Stany Zjednoczone, Włochy oraz Chiny.
Stany Zjednoczone to numer jeden wśród światowych importerów pomidorów, a na drugim miejscu plasuje się Rosja (największy światowy importer owoców i warzyw razem).
Najwięcej pomidorów świeżych konsumuje się w Ameryce Północnej – około 40 kg/osobę, a średnie spożycie wszystkich warzyw ogółem na 1 mieszkańca szacowane jest na tym terenie na około 120 kg rocznie. Drugim regionem o dużym spożyciu pomidorów są kraje azjatyckie – tu na 1 Azjatę przypada roczne spożycie warzyw na poziomie 160 kg z czego dokładnie 40 kg stanowią właśnie pomidory. W przypadku państw europejskich na 1 Europejczyka przypada rocznie 120 kg warzyw w tym 30 kg to pomidory.
Zobacz więcej: Pomidory?preview=1