Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Sezon grillowy czas zacząć, bez warzyw ani rusz!

2016-04-21 16:01

Rozpoczął się sezon grillowy, Polacy ruszyli w plener serwując swoim najbliższym grillowane kiełbaski, kaszanki i różnego rodzaju mięsa. Jest to w Polsce bardzo popularny sposób spędzania wolnego czasu i pożywiania się po za domem. Niestety grillowanie nie jest do końca bezpieczne i zdrowe. Co prawda istnieje szereg zasad dzięki którym możemy ograniczyć szkodliwość grillowanego mięsa, jednak nie da się całkowicie wyeliminować wydzielania szkodliwych substancji w czasie tego procesu, m. in. rakotwórczych wolnych rodników.

I co z tym fantem zrobić? Nie ma co od razu rezygnować z grillowania. Lepiej „zabezpieczyć się” przed szkodliwym wpływem tych związków i zaprzyjaźnić się z owocami i warzywami. Do uczty z grilla należy podawać sałatki - pomidory, papryka, szpinak, natka pietruszki, jarmuż, to warzywa, które nie dość, że dzięki dużej zawartości antyoksydantów (substancji neutralizującej wolne rodniki) pomagają nam wyeliminować szkodliwe substancje z organizmu, to jeszcze bardzo fajnie komponują się z grillowanym mięsem.

Do grillowania warto pić wino zamiast piwa (wino też zawiera sporo przeciwutleniaczy), a dzieciom przy grillowaniu warto podawać soki z owoców borówki amerykańskiej, świeżo wyciskane soki jabłka i aronii czy porzeczki czarnej. Można także podawać zieloną herbatę.

Nie żałujmy sobie także dobrych marek ketchupów, bo zawierają dużo pomidorów a tym samym i likopenu (antyoksydant), można także do grilla zrobić sos na bazie koncentratu pomidorowego. 

Przy tak bogatym zastępie „pomocników” grill, choć nie do końca zdrowy, będzie bezpieczny dla nas i naszych najbliższych.  

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem