Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Francja – spowolnienie na rynku porów

Tym samym nowy sezon nie przyniósł odmiany w niekorzystnej koniunkturze na francuskim rynku porów. Jeszcze zimą, choć podaż porów spadła w stosunku do poziomu wcześniejszego o rok, to słaby popyt sprawił, że ceny tych warzyw pozostawały niskie. Niższe od średniej z lat 2010 – 2014, choć zdołały się one utrzymać powyżej bardzo słabych cen z roku 2014.

Początek nowego sezonu 2015/2016 upłynął pod znakiem zimnej i deszczowej pogody wiosennej, co wyraźnie spowolniło start zbiorów. Ale kolejne miesiące przyniosły słońce i wysokie temperatury, a to przyspieszyło zbiór porów.

Dynamika zbiorów porów we Francji wygląda w ten sposób, że ich podaż z niskiej w maju znacząco rośnie w czerwcu i lipcu, potem zazwyczaj nieco maleje w sierpniu i od wrześnie znów zaczyna rosnąć. Szczyt podażowy wypada od września – listopada do marca. Najwięcej porów trafia na rynek w styczniu i są to wolumeny nawet niemal dziesięć razy większe od tych z majowego początku sezonu. W styczniu bowiem sprzedaje się blisko 25,0 tys. ton francuskich porów.

Według danych z 2013 roku Francja zajmowała drugie po Belgii miejsce na europejskim rynku porów. Udział Belgii w tym rynku wyniósł wówczas 21 procent, a Francji 19 procent. Dla porównania – Polska z udziałem 9 procent zajęła miejsce szóste (wyprzedziły ją: Niemcy – z udziałem 13 procent, Holandia – 13 procent i Hiszpania 11 procent).

Francja jest znaczącym eksporterem porów, choć generalnie pozostaje importerem netto tych warzyw. Nie mniej w szczycie sezonu na rynek światowy, głównie europejski trafia znaczna ilość porów z Francji. W roku 2014 eksport ten wyniósł 18 032 ton (import 27 073 tony). Do krajów UE trafiło 15 349 ton porów (sprowadzona z tych krajów 23 518 ton).

najwięcej porów z Francji trafia do Hiszpanii. W 2014 roku było to4 407 ton. następne były: Niemcy – 1871 ton i Polska – 1657 ton. Najwięcej do Francji sprowadza się porów z Belgii – aż 17 644 ton w 2014 roku (eksport do tego kraju wyniósł 1 397 ton).

Sezon 2015/2016 (od maja 2015 do kwietnia 2016) przyniósł lekki spadek areału upraw pora we Francji. Wyniósł on w stosunku do sezonu poprzedniego 2 procent, a w stosunku doi średniej z minionych pięciu lat  1 procent. Obszar upraw oszacowano w bieżącym sezonie na 5 064 hektary.

Szacunki na temat produkcji porów w sezonie 2015/2016 mówią o wolumenie 161 919 ton tych warzy. Oznacza to również spadek w stosunku do sezonu 2014/2015 – o 2 procent. Ale już w relacji do średniej z minionych 5 lat mamy tu nie spadek, a wzrost – o 1 procent.

Zobacz więcej: Pory

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE