Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Francuski rynek porów

Jak wynika ze wstępnych danych szacunkowych, w bieżącym sezonie zbiory porów we Francji powinny wynieść około 163,3 tys. ton, to jest o 2 procent więcej niż w sezonie poprzednim i  również o 2 procent więcej wobec średniej wielkości produkcji z lat 2009-2014. W omawianym okresie o niewiele, bo o 1 procent mniejsza będzie powierzchnia upraw tych warzyw, która wyniesie w sumie 5,1 tys. ha.

Jak wynika z najnowszych dostępnych danych za rok 2013, we wszystkich krajach unijnych zebrano w sumie 848,0 tys. ton porów. Francja jest jednym z największych producentów tych warzyw w UE, tuż po Belgii – z około dwudziestoprocentowym udziałem w zbiorach ogółem.

W minionym roku łączny eksport francuskich porów zamknął się wolumenem 17,9 tys. ton (dla porównania Polska wyeksportowała w 2013 roku 1,4 tys. ton), w tym 15,3 tys. ton wyeksportowano na pozostałe unijne rynki. Wielkość importu tych warzyw to 33,8 tys. ton (import do Polski w 2013 roku wyniósł dla porównania 8,9 tys. ton), z czego niecałe 31,0 tys. ton Francuzi zaimportowali z pozostałych państw członkowskich UE, w tym aż 21,2 tys. ton z Belgii. Jak widać, pomimo swej czołowej pozycji w produkcji porów w Unii, Francja pozostaje ich importerem netto.

Zobacz więcej: Pory

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE