Francuzi kupują więcej warzyw niż sprzedają
2014-05-29 09:14
Największe ilości stanowiła produkcja pomidorów – 581 tys. ton, następnie sałaty i cykoria– 311 tys. ton oraz marchew – 301 tys. ton, kalafiory – 283 tys. ton i melony – 268 tys. ton.
Pozostałe spore ilości zebranych warzyw to między innymi pozostałe endywia – 184 tys. ton, pory – 158 tys. ton oraz ogórki – 120 tys. ton i cukinia – 117 tys. ton.
W analogicznym okresie minionego roku łączny wolumen eksportu świeżych warzyw to dokładnie 1,085 mln ton a wielkość importu – odpowiednio 2,161 mln ton. Tym samym w minionym roku mieliśmy do czynienia z deficytem w handlu zagranicznym na poziomie 1,076 mln ton. Łączna wartość wyeksportowanych warzyw to 1,120 mld euro a zaimportowanych – 2,015 mld euro.
W sumie w eksporcie dominowały pomidory wynikiem 234 tys. ton oraz kalafiory – 158 tys. ton, marchew – 104 tys. ton i melony – 46 tys. ton. Pozostałe ilości wyeksportowane z Francji to cykoria i sałaty – 34 tys. ton, cukinia – 23 tys. ton oraz endywia – około 20 tys. ton.
Najwięcej Francuzi zakupili natomiast również pomidorów – niecałe 560 tys. ton, a także po około 140,0 tys. ton cukinii i marchwi a także 173,0 tys. ton melonów.
Pozostałe spore ilości zebranych warzyw to między innymi pozostałe endywia – 184 tys. ton, pory – 158 tys. ton oraz ogórki – 120 tys. ton i cukinia – 117 tys. ton.
W analogicznym okresie minionego roku łączny wolumen eksportu świeżych warzyw to dokładnie 1,085 mln ton a wielkość importu – odpowiednio 2,161 mln ton. Tym samym w minionym roku mieliśmy do czynienia z deficytem w handlu zagranicznym na poziomie 1,076 mln ton. Łączna wartość wyeksportowanych warzyw to 1,120 mld euro a zaimportowanych – 2,015 mld euro.
W sumie w eksporcie dominowały pomidory wynikiem 234 tys. ton oraz kalafiory – 158 tys. ton, marchew – 104 tys. ton i melony – 46 tys. ton. Pozostałe ilości wyeksportowane z Francji to cykoria i sałaty – 34 tys. ton, cukinia – 23 tys. ton oraz endywia – około 20 tys. ton.
Najwięcej Francuzi zakupili natomiast również pomidorów – niecałe 560 tys. ton, a także po około 140,0 tys. ton cukinii i marchwi a także 173,0 tys. ton melonów.
Zobacz więcej: Pory?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Francja – deficyt w handlu warzywami
2014-05-16 20:30
Francuski sektor rolno – spożywczy notuje pogłębiający się deficyt w handlu warzywami – informuje freshplaza.com za Agreste.
czytaj dalej
Mniej kalafiorów we Francji
2014-04-17 16:40
Po raz pierwszy od 2000 roku Francja w bieżącym sezonie 2013/2014 (sezon liczony od czerwca 2013 roku do końca kwietnia 2014 roku) odnotuje spadek zbiorów kalafiorów.
czytaj dalej
Warzywny kryzys we Francji
2014-04-14 20:21
Ten sezon na długo zapadnie w pamięci francuskich producentów warzyw. Tak źle nie było od dawna.
czytaj dalej
Mniejsze zbiory marchwi we Francji
2014-02-18 08:21
Według najnowszych danych Agreste, tegoroczna produkcja marchwi we Francji będzie o 3 proc. mniejsza wobec roku minionego i o 20 proc. niższa wobec średniej wielkości zborów z ostatnich pięciu lat.
czytaj dalej