Włochy – statyczny rynek porów
Lisi, włoski producent i specjalista z branży porów, powiedział, że sprzedaż porów na włoskim rynku idzie dobrze, ale nie bardzo dobrze. Dzięki niższym temperaturom jakie zapanowały ostatnio we Włoszech coś się w tym zakresie poprawiło, ponieważ w poprzednich tygodniach nie działo się tu nic.
Marco Lisi wyjaśnia: "Wysokie temperatury w listopadzie przyniosły dwie różne rzeczy: konsumenci nie chcieli kupować porów, które są warzywami zimowymi, a do tego ich rozmiary były większe, a zatem na rynkach pojawiała się większa masa tych warzyw".
Więcej produktów spowodowało, że ceny zeszły do niższego poziomu, na którym się ustabilizowały. Był to pułap 1 euro/kg. Dopiero od niedawna mamy na włoskim rynku porów powolne ożywienie i powinno ono podnieść ceny w pobliże typowego w tej fazie sezonu poziomu 1,50 euro/kg - oczywiście w odniesieniu do produktów wysokiej jakości.
Marco Lisi pakuje swoje pory w skrzynki po 4 kg i sprzedają je na rynku Cesena bezpośrednio firmom. Por jest typowym zimowym warzywem. Letnia hodowla nie jest zbyt dogodna, przynajmniej dla Lisiego, który zrezygnował z niej, ponieważ kłopotem w lecie jest zarówno wydajność, jak i jakość. Latem przewagę maja pory z Niemiec i Polski, bo sprzyja im chłodniejszy klimat północny.
Zobacz więcej: Pory?preview=1