Zmiany na rynku porów
O tym, że rynek porów nieco odżył, po wcześniejszym bardzo słabym cenowo okresie sezonu, pisaliśmy na łamach portalu fresh-market.pl na początku stycznia. Wówczas ceny na krajowym rynku wzrosły do 1,80 – 2,50 zł/kg.
Trend wzrostowy miał zresztą zasięg nie tylko krajowy. Pory drożały również w Belgii, Holandii i Francji. W ofertach holenderskich eksporterów ceny w pewnym momencie wzrosły niemal do 7,00 euro/10 kg. W ostatnim zdaniu wspomnianego wyżej tekstu prognozowaliśmy jednak, że umocnienie cen porów najprawdopodobniej jest chwilowe i czeka nas spadek cen tych warzyw.
I wygląda na to, że scenariusz typowy dla okresu późnej zimy i początku wiosny znów jest realizowany. Polskie pory potaniały (ceny sprzedażowe) do poziomu 1,80 – 2,30 zł/kg i to nie koniec obniżek. W marcu, zwłaszcza jak dalej zima będzie tak rachityczna, jak do tej pory, można spodziewać się cen na poziomie 1,50 zł/kg.
A co dzieje się na zachodzie Europy? Tam także ożywienie cen porów okazało się chwilowe. Nie ma zimy z prawdziwego zdarzenia, a to nie sprzyja wyższym cenom. Pokończyły się promocje w sieciach, co z kolei wpłynęło na spadek popytu. Jedynie z poziomu eksportu tamtejsi handlowcy mogą być zadowoleni, ale głównie na południe Europy, w tym do największego odbiorcy obecnie – Hiszpanii.
Natomiast eksport do Polski jest ograniczony, z racji niskich cen i podaży rodzimych porów właśnie. Choć i na kierunku wschodnim Holendrzy spodziewają się poprawy, w miarę jak pogarszać się będzie jakość towaru miejscowego. Co zaś do cen, to aktualnie holenderscy eksporterzy oferują pory po 3,50 – 4,00 euro/10 kg zależnie od rodzaju opakowania.
Zobacz więcej: Pory?preview=1