Francja – bardzo niskie zbiory sałaty
W tym roku spodziewane jest zmniejszenie produkcji sałaty i cykorii we Francji. Powodem takiego stanu rzeczy były niekorzystne warunki pogodowe zarówno wiosną, jak i w lecie. Wiosna przyniosła bowiem we Francji nadmiar opadów i brak dostatecznego nasłonecznienia. Niskie pogody i pochmurna aura negatywnie wpłynęły na tempo wegetacji. Latem zapanowały upały i odczuwano brak dostatecznej ilości opadów.
W wyniku tych czynników pogodowych, chociaż areał uprawy sałat we Francji pozostał stabilny, produkcja letnia (231 milionów sztuk) znalazła się na historycznie niskim poziomie, spadając o 9 procent w ciągu roku.
Natomiast ceny sałat pozostały w całym sezonie wysokie. Są one o 18 procent wyższe niż w ubiegłym roku, a cykoria jest droższa aż o 27 procent. Ostatnie wysokie temperatury wpłyną też na wzrost spożycia sałat we Francji. Natomiast hiszpański import w tym segmencie (który stanowi ponad trzy czwarte importu ogółem) spadł w tym roku o 7 procent, co też znalazło przełożenie na ceny.
Większość francuskiej produkcji sałat nadal jest zlokalizowana na północy, zachodzie i środkowym zachodzie kraju. Warunki pogodowe były tak fatalne, że niektóre gospodarstwa musiały nawet zniszczyć uprawy na całych polach ze względu na porażenie ich chorobami. Chociaż areał uprawy sałat w tym sezonie utrzymał się na średnim poziomie, to o tak znaczącym spadku produkcji zadecydowały bardzo niskie plony. Poprawa warunków pogodowych może umożliwić powrót produkcji do poziomów odnotowanych w lipcu 2017 roku.
Zobacz więcej: Sałaty i endywie ?preview=1