Hiszpania – lepsza aura pozwoliła na wzrost podaży sałaty
Dzięki poprawie pogody i wzrostowi dobowych temperatur w Hiszpanii, w ciągu ostatnich kilku tygodni, poprawie uległa tamtejsza produkcja sałaty. Dzięki temu wzrosła jej podaż, a ceny są już nieco niższe. Jednak nie oznacza to, że hiszpańska sałata już nie zdrożeje. Wszystko wciąż zależy od pogody i jeśli nadejdą mroźne dni, to ceny znów pójdą w górę.
Listopad pokazał, jak duży jest wpływ warunków meteorologicznych na poziom produkcji warzyw, a w szczególności sałaty, o tej porze roku w Hiszpanii. Wyjątkowo niekorzystna, jak na ten kraj, aura, sprawiła, że nastąpiło niemal załamanie podaży, a ceny poszybowały w górę.
W hiszpańskiej prowincji Murcja sałata produkowana jest przez okrągły rok, a to dzięki odpowiednim technologiom upraw i zróżnicowanej gamie odmian. Niektórych z nich nie produkuje się nigdzie indziej. Sałata produkowana w Murcji trafia na rynek hiszpański oraz na rynki w całej Europie.
Zobacz więcej: Sałaty i endywie ?preview=1