Z sałatą lodową kłopotów ciąg dalszy
Rynek sałaty lodowej wciąż boryka się z problemami. Najgorzej jest u największego producenta tego warzywa – w Hiszpanii, ale i w Polsce słychać wciąż narzekania.
W końcówce listopada opisywaliśmy, na łamach portalu fresh-market.pl załamanie się hurtowych cen sałaty lodowej na polskim rynku hurtowym. Mamy koniec pierwszej dekady grudnia, a importerzy wciąż narzekają. Pomimo, że ceny sałaty lodowej sprowadzanej z Hiszpanii są niskie, to popyt jest mizerny i handel niemal stoi w miejscu.
Bieżące ceny w hurcie za hiszpańską sałatę lodową to 20,00 – 22,00 zł/karton 10 szt. Najtaniej od lat. Rok temu średnia cena była na poziomie 4,26 zł/szt., w grudniu 2012 roku było to aż 5,25 zł/szt., w grudniu 2011 i 2010 cena średnia mieściła się w przedziale 2,70 – 2,75 zł/szt. Teraz to 2,10 zł/szt. A mimo to chętnych do kupowania wciąż mało.
Ale problemy polskich importerów bledną wobec sytuacji producentów w Hiszpanii. Tam najczęściej pojawiającymi się słowami w opisie tego co się dzieje są: rozpacz i tragedia. Bardzo sprzyjająca pogoda (i to już od wczesnej jesieni) sprawiła, że podaż sałaty lodowej jest rekordowa. A ceny spadły poniżej kosztów produkcji. Producenci z Hiszpanii obwiniają, o tak drastyczny spadek cen, przede wszystkim duże europejskie sieci handlowe i firmy dystrybucyjne.
Hiszpanie twierdzą, że z premedytacją zbijają one ceny do tak niskiego poziomu. Hiszpanie narzekają, że producenci wspólnie z handlowcami powinni dążyć do zaopatrywania konsumentów w wysokiej jakości towar, a tymczasem sieci wykorzystują swoją ogromną siłę przetargową do stosowania agresywnej, spekulacyjnej polityki cenowej.
Sytuacja w Hiszpanii jest tak zła, że niemal wszyscy producenci zaczęli niszczyć część zbiorów, tak aby nie generować jeszcze większej nadpodaży sałaty lodowej. I to niszczenie ma naprawdę niebagatelny zakres, jako że mówi się, że firmy i kooperatywy produkujące tę sałatę niszczą około 20 procent bieżącego zbioru. Na razie, dodajmy, bez widocznego rezultatu w postaci odwrócenia trendu cenowego.
Zobacz więcej: Sałaty i endywie ?preview=1