Małopolska – drożej za korzeniowe
Trzeci tydzień maja przyniósł wzrost cen warzyw korzeniowych na hurtowym rynku województwa małopolskiego. Z tym, że zwyżka ta nie była jednakowa dla wszystkich warzyw z tej grupy. Najmocniej drożała marchew. jej zapasy sa małe, zwłaszcza tej dobrej jakościowo, a popyt pozostawał wysoki. jednak, gdy ceny dobiły do poziomu 1,80 – 2,00 zł/kg, to ich wysokość negatywnie wpłynęła na aktywność kupujących i dalszy wzrost został zahamowany.
Wcześniejsze straty 9spadki po Wielkanocy) zaczęły odrabiać buraki ćwikłowe. Również ceny pietruszki dążyły do wcześniejszych, wyższych poziomów. Ale handel tym warzywem w dużym hurcie prawie stanął, bo nie ma już zapasów. Najsłabiej reagowały natomiast selery. Ich ceny doszły do 1,20 – 1,30 zł/kg w skupie i dalej już nie wzrosły. Selery w Małopolsce są tez wciąż tańsze niż w centrum i na północy kraju.
Aktualnie ceny warzyw korzeniowych w województwie małopolskim kształtują się jak poniżej:
- okolice Igołomi (ceny producenta):
marchew szczotkowana 1,80 – 1,90 zł/kg,
buraki myte 0,60 - 0,65 zł/kg,
seler myty 1,20 – 1,30 zł/kg,
pietruszka myta 6,00 zł/kg.
- okolice Tropiszowa (ceny skupu):
marchew szczotkowana 1,80 – 1,90 zł/kg,
buraki myte 0,65 zł/kg,
seler myty 1,20 zł/kg,
pietruszka myta 6,00 zł/kg.
- okolice Krakowa:
marchew szczotkowana 1,80 – 2,00 zł/kg,
buraki myte 0,65 - 0,70 zł/kg,
selery myty 1,20 – 1,40 zł/kg,
pietruszka myta 6,50 – 7,00 zł/kg.
Zobacz więcej: Seler korzeń?preview=1