Małopolska – jakie ceny korzeniowych?
Jak w mijającym tygodniu rozwijała się sytuacja na rynku warzyw korzeniowych w województwie małopolskim? Na pewno nie wszystko szło po myśli producentów i handlowców. Co prawda południe kraju nieco mniej ucierpiało od suszy niż inne rejony, ale ucierpiało. I widać to w jakości i kondycji zbieranych teraz młodych warzyw korzeniowych.
Widać to zwłaszcza w przypadku marchwi, która jest za słaba na eksport. A popyt na nią jest wysoki i na rynku krajowym i w eksporcie właśnie, bo w Europie nie ma za dużo tego warzywa. Dlatego ceny młodej marchwi, chociaż spadają, to dynamika tego procesu jest niewielka.
Inaczej jest z młodymi burakami obcinanymi. Tu podaż rośnie w szybszym tempie, a i popyt nie jest tak znaczny, jak w przypadku marchwi. Ale i tu widać wpływ suszy – i na dostępne ilości, i na jakość, i na tempo spadku cen.
Jeśli chodzi o selery i pietruszkę to rynek hurtowy wciąż czeka na młode warzywa obcinane, a na razie handluje „starymi” selerami, na które popyt jest znikomy. O handlu pietruszką „starą” trudno mówić, bo jej dostępne ilości są bardzo małe.
Aktualnie ceny warzyw korzeniowych w województwie małopolskim kształtują się jak poniżej:
- okolice Igołomi (ceny producenta):
marchew młoda 2,00 – 2,10 zł/kg,
buraki myte młode 0,70 zł/kg,
seler myty 1,20 – 1,30 zł/kg,
pietruszka myta 7,00 zł/kg.
- okolice Tropiszowa (ceny skupu):
marchew młoda 2,00 – 2,10 zł/kg,
buraki myte młode 0,70 zł/kg,
seler myty 1,20 zł/kg,
pasternak 3,60 zł/kg.
- okolice Krakowa:
marchew młoda 2,20 – 2,40 zł/kg,
buraki młode 0,80 – 0,85 zł/kg,
selery myty 1,20 – 1,40 zł/kg, Młody 1,70 – 1,80 zł/pęczek,
pietruszka myta 7,00 – 7,50 zł/kg. Młoda 2,00 – 2,50 zł/pęczek.
Zobacz więcej: Seler korzeń?preview=1