Małopolska – korzeniowe drożej, choć nie wszystkie
Ostatni tydzień przyniósł umocnienie cen warzyw korzeniowych na hurtowym rynku województwa małopolskiego, chociaż trend zwyżkowy nie objął wszystkich gatunków z tej grupy. Nie będzie jednak niespodzianką informacja o tym które korzeniowe drożały.
Oczywiście chodzi o marchew i pietruszkę. Na te warzywa popyt jest najwyższy, a z drugiej strony największe są tu problemy z podażą. Przyczyna ostatniego wzrostu cen ma jednak charakter sezonowy. Rolnicy zajęci są pracami polowymi i mają mniej czasu na handlowanie, co oznacza jeszcze mniejszą podaż bieżącą.
Zapewne ceny selerów i buraków mogłyby podążyć za cenami marchwi i pietruszki, jest jednak jedno „ale”. Popyt na buraki ćwikłowe i selery od tygodni utrzymuje się na bardzo niskim poziomie, zwłaszcza w eksporcie.
Aktualnie ceny warzyw korzeniowych w województwie małopolskim kształtują się jak poniżej:
- okolice Igołomi (ceny producenta):
marchew myta szczotkowana 1,20 zł/kg,
buraki myte 0,50 zł/kg,
pietruszka myta 4,50 zł/kg.
- okolice Tropiszowa (ceny skupu):
marchew myta szczotkowana 1,10 – 1,20 zł/kg,
buraki myte 0,50 zł/kg,
seler myty 1,40 zł/kg,
pietruszka myta 4,00 – 4,50 zł/kg.
- okolice Krakowa:
marchew myta szczotkowana 1,20 – 1,50 zł/kg,
buraki młode 0,55 – 0,60 zł/kg,
selery myty 1,50 – 1,60 zł/kg,
pietruszka myta 4,40 – 5,00 zł/kg.
Zobacz więcej: Seler korzeń?preview=1