Małopolska – korzeniowe jeszcze w górę
Ostatni tydzień marca przyniósł jeszcze wyższe ceny warzyw korzeniowych na rynku hurtowym województwa małopolskiego. Ale, tak jak poprzednio, i tym razem wyjątkiem były selery. Ich ceny się nie zmieniły i pozostają relatywnie niskie.
Liderem trendów zwyżkowych pozostaje oczywiście pietruszka. Tu luka podażowa jest największa i nie ma też szans na import. Stąd jej ceny nie tylko są już na rekordowym poziomie, ale wciąż rosną.
W ostatnich dniach podrożała jeszcze marchew, ale w tym przypadku, podobnie jak i w przypadku buraków, uczestnicy rynku obawiają się, że po Świętach może przyjść korekta cenowa.
Aktualnie ceny warzyw korzeniowych w województwie małopolskim kształtują się jak poniżej:
- okolice Igołomii (ceny producenta):
marchew szczotkowana 1,10 – 1,20 zł/kg,
buraki myte 0,55 - 0,60 zł/kg,
seler myty 0,90 – 0,95 zł/kg,
pietruszka myta 4,50 – 5,00 zł/kg.
- okolice Tropiszowa (ceny skupu):
marchew szczotkowana 1,10 – 1,20 zł/kg,
buraki myte 0,55 - 0,60 zł/kg,
seler myty 0,90 – 1,00 zł/kg,
pietruszka myta 4,40 – 5,00 zł/kg.
- okolice Krakowa:
marchew szczotkowana 1,20 – 1,30 zł/kg,
buraki myte 0,65 zł/kg,
selery myty 1,00 – 1,30 zł/kg,
pietruszka myta 4,80 – 5,50 zł/kg.
Zobacz więcej: Seler korzeń?preview=1