Małopolska – które korzeniowe drożeją, które tanieją?
Jak wygląda bieżąca sytuacja na rynku warzyw korzeniowych w województwie małopolskim? W skrócie – jest zróżnicowana. Ostatnie dni przyniosły powrót trendu zwyżkowego w przypadku cen marchwi. Przede wszystkim napędzała go ograniczona podaż ładnej marchwi, ale także poprawił się popyt na to warzywo.
Natomiast w przypadku selerów i pietruszki mieliśmy trend odwrotny. W mijającym tygodniu dochodziło do korekt cen tych warzyw, bo pomimo faktu, iż ich podaż wcale nie była za wysoka, to nie było też w handlu hurtowym dostatecznie dużego zainteresowania nimi. Jeśli zaś chodzi o ceny buraków ćwikłowych, to te warzywa w małopolskim hurcie utrzymały swoje wcześniejsze ceny.
Aktualnie ceny warzyw korzeniowych w województwie małopolskim kształtują się jak poniżej:
- okolice Igołomi (ceny producenta):
marchew myta szczotkowana 1,00 zł/kg,
buraki myte 0,50 - 0,55 zł/kg,
pietruszka myta 4,00 zł/kg.
- okolice Tropiszowa (ceny skupu):
marchew myta szczotkowana 1,00 zł/kg,
buraki myte 0,50 – 0,55 zł/kg,
seler myty 1,30 zł/kg,
pietruszka myta 4,00 zł/kg.
- okolice Krakowa:
marchew myta szczotkowana 1,10 – 1,20 zł/kg,
buraki młode 0,55 – 0,60 zł/kg,
selery myty 1,40 – 1,50 zł/kg,
pietruszka myta 4,50 – 5,00 zł/kg.
Zobacz więcej: Seler korzeń?preview=1