Małopolska – mało korzeniowych
Rynek warzyw korzeniowych znajduje się w końcowej fazie starego sezonu i w początkach nowego. Okres ten charakteryzuje się niskim stanem zapasów ze zbioru 2017 roku oraz brakiem młodych warzyw obcinanych., Na razie dostępne są młode warzywa w pęczkach, a to na duży hurt za mało.
Problem z dostępnością i jakością korzeniowych sprawił, że ich ceny poszły w górę. To z kolei negatywnie odbiło się na popycie na te warzywa. Tu wyjątkiem jest marchew. Na nią kupców nie brakuje, a jej ceny rosną.
Ustabilizowały się za to ceny buraków ćwikłowych i pietruszki. Sprzedający dalej ich nie podnoszą, bo już teraz widać spadek popytu. Tu z kolei wyjątkiem są selery. te warzywa, choć ładnych na południu kraju jest niewiele, nie podrożały w ślad za pozostałymi, bo zainteresowanie nimi pozostaje od dawna niskie.
Aktualnie ceny warzyw korzeniowych w województwie małopolskim kształtują się jak poniżej:
- okolice Igołomi (ceny producenta):
marchew szczotkowana 2,20 – 2,30 zł/kg,
buraki myte 0,65 - 0,70 zł/kg,
seler myty 1,20 – 1,30 zł/kg,
pietruszka myta 6,00 – 6,50 zł/kg.
- okolice Tropiszowa (ceny skupu):
marchew szczotkowana 2,00 – 2,20 zł/kg,
buraki myte 0,70 zł/kg,
seler myty 1,20 zł/kg,
pietruszka myta 5,50 - 6,00 zł/kg.
- okolice Krakowa:
marchew szczotkowana 2,00 – 2,50 zł/kg,
buraki myte 0,70 - 0,75 zł/kg,
selery myty 1,20 – 1,40 zł/kg,
pietruszka myta 6,50 – 7,00 zł/kg.
Zobacz więcej: Seler korzeń?preview=1