Małopolska – spokojnie na rynku warzyw korzeniowych
Ostatni tydzień kwietnia upłynął na hurtowym rynku warzyw korzeniowych w województwie małopolskim dość spokojnie. Przyczyniła się do tego z pewnością perspektywa majowych świąt i przerwy w handlu. Korzeniowe nie znajdują się bowiem na czele listy zakupów majówkowych.
Ceny marchwi i selerów pozostawały stabilne. Podobnie buraków ćwikłowych, których eksport na Ukrainę na razie spowolnił. Traciła za to znów pietruszka. To wynik działania tych samych czynników, które widać już było w zeszłym tygodniu – niższych cen pietruszki importowanej z Węgier i wzrostu bieżącej podaży tego warzywa.
Jednak zapasy dobrej jakości warzyw korzeniowych są coraz niższe i po majówce można oczekiwać większej aktywności handlowej i cenowej w tym segmencie rynku świeżych warzyw.
Aktualnie ceny warzyw korzeniowych w województwie małopolskim kształtują się jak poniżej:
- okolice Igołomi (ceny producenta):
marchew szczotkowana 1,30 – 1,40 zł/kg,
buraki myte 0,55 - 0,60 zł/kg,
seler myty 1,00 – 1,10 zł/kg,
pietruszka myta 5,00 – 5,50 zł/kg.
- okolice Tropiszowa (ceny skupu):
marchew szczotkowana 1,30 – 1,40 zł/kg,
buraki myte 0,60 zł/kg,
seler myty 1,00 zł/kg,
pietruszka myta 5,0 – 5,50 zł/kg.
- okolice Krakowa:
marchew szczotkowana 1,40 – 1,60 zł/kg,
buraki myte 0,65 zł/kg,
selery myty 1,10 – 1,30 zł/kg,
pietruszka myta 5,00 – 6,00 zł/kg, import z Węgier 4,50 - 5,00 zł/kg.
Zobacz więcej: Seler korzeń?preview=1