Małopolska – tu też widać presję na ceny korzeniowych
Podobnie jak w innych rejonach kraju, tak w województwie małopolskim widać od pewnego czasu presje na redukcję cen warzyw korzeniowych w dużym hurcie. Ba, w tym rejonie jest ona nawet nieco większa.
Przede wszystkim dotyczy to marchwi, w nieco mniejszym stopniu selerów i pietruszki. Jeśli chodzi o buraki ćwikłowe to w tym segmencie mamy dość niskie ceny i stabilny, ograniczony popyt.
Presja na kolejną korektę cen marchwi płynie z rynku wewnętrznego, ale przede wszystkim z eksportu. Polska marchew jest droższa np. od ukraińskiej, więc jest mniej konkurencyjna w eksporcie do krajów regionu.
Działa tu także kolejny czynnik i obejmuje on cały rynek korzeniowych. To jakość. Rolnicy starają się wyprzedawać przede wszystkim towar, który nie nadaje się do długiego przechowywania. Ma to wpływ na ogólną sytuację cenową i popyt. Jednak ten czynnik stosunkowo niedługo straci na znaczeniu, zwłaszcza jeśli szybko przyjdzie mróz.
Aktualnie ceny warzyw korzeniowych w województwie małopolskim kształtują się jak poniżej:
- okolice Igołomi (ceny producenta):
marchew myta szczotkowana 1,00 zł/kg,
buraki myte 0,45 zł/kg,
pietruszka myta 4,50 zł/kg.
- okolice Tropiszowa (ceny skupu):
marchew myta szczotkowana 1,00 zł/kg,
buraki myte 0,45 zł/kg,
seler myty 1,40 zł/kg,
pietruszka myta 4,50 zł/kg,
pasternak myty 3,00 zł/kg.
- okolice Krakowa:
marchew myta szczotkowana 1,10 – 1,20 zł/kg,
buraki młode 0,50 – 0,60 zł/kg,
selery myty 1,50 – 1,80 zł/kg,
pietruszka myta 4,50 – 5,00 zł/kg.
Zobacz więcej: Seler korzeń?preview=1