Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Produkcja warzyw gruntowych w Polsce w 2019 r.

Według ekspertów GUS-u zbiory warzyw gruntowych w 2019 roku wyniosły 38.498.015 dt (3,8 mln ton) i było to o 6,3 procent mniej niż w roku 2018 (4,1 mln ton). Najwięcej w liczbach bezwzględnych zebrano tych warzyw w województwie mazowieckim, bo 604,6 tys. ton, ale i tam było to mniej niż rok wcześniej i to aż o 13,0 procent. Najmniej warzyw z otwartego gruntu zebrano w 2019 roku w województwie podlaskim i było to 32,9 tys. ton, o 0,7 procent mniej niż rok wcześniej.

Tylko w trzech województwach produkcja warzyw wzrosła rok do roku. W województwie pomorskim zebrano 144,7 tys. ton warzyw, co dało przyrost produkcji o 19,1 procent, w województwie podkarpackim 93,4 tys. ton, co dało +5,3 procent, a w województwie kujawsko-pomorskim 541,3 tys. ton, co oznacza wzrost o 2,4 procent.

Zbiory kapusty w roku 2019 wyniosły 8.368.769 dt (836,9 tys. ton) przy średnim plonie 400 dt/ha. Powierzchnia upraw kapusty wyniosła 20.913 ha. Zbiory były niższe od tych z 2018 roku o 8,4 procent, a plony o 9,1 procent. Zaś powierzchnia uprawy wzrosła w tej kategorii o 0,8 procenta.

Zbiory kalafiorów w roku 2019 wyniosły 2.068.853 dt (206,9 tys. ton) przy średnim plonie 219 dt/ha. Powierzchnia upraw kalafiorów wyniosła 9.435 ha. Zbiory były niższe od tych z 2018 roku o 5,9 procent, a plony o 7,6 procent. Zaś powierzchnia uprawy wzrosła w tej kategorii o 1,8 procent.

Zbiory cebuli w roku 2019 wyniosły 5.353.891 dt (535,4 tys. ton) przy średnim plonie 216 dt/ha. Powierzchnia upraw cebuli wyniosła 24.804 ha. Zbiory były niższe od tych (bardzo słabych) z 2018 roku o 4,9 procent, a plony o 4,8 procent. Zaś powierzchnia uprawy skurczyła się w tej kategorii o 0,1 procenta.

Zbiory marchwi w roku 2019 wyniosły 6.782.643 dt (678,3 tys. ton) przy średnim plonie 306 dt/ha. Powierzchnia upraw marchwi wyniosła 22.189 ha. Zbiory były niższe od tych z 2018 roku o 6,6 procent, a plony o 5,6 procent. Zaś powierzchnia uprawy skurczyła się w tej kategorii o 0,9 procenta.

Zbiory buraków w roku 2019 wyniosły 2.809.309 dt (280,9 tys. ton) przy średnim plonie 269 dt/ha. Powierzchnia upraw buraków wyniosła 10.433 ha. Zbiory były niższe od tych z 2018 roku o 5,8 procent, a plony o 7,6 procent. Zaś powierzchnia uprawy wzrosła w tej kategorii o 1,8 procent.

Zbiory ogórków w roku 2019 wyniosły 2.223.103 dt (222,3 tys. ton) przy średnim plonie 147 dt/ha. Powierzchnia upraw ogórków wyniosła 15.126 ha. Zbiory były niższe od tych z 2018 roku o 9,4 procent, a plony o 12,5 procent. Zaś powierzchnia uprawy wzrosła w tej kategorii o 3,8 procent.

Zbiory pomidorów w roku 2019 wyniosły 2.405.079 dt (240,5 tys. ton) przy średnim plonie 240 dt/ha. Powierzchnia upraw pomidorów wyniosła 10.009 ha. Zbiory były niższe od tych z 2018 roku o 4,9 procent, a plony o 7,7 procent. Zaś powierzchnia uprawy wzrosła w tej kategorii o 2,9 procent.

Zbiory pozostałych warzyw gruntowych (pietruszka, pory, selery, rzodkiewka, sałata, rabarbar i inne) w roku 2019 wyniosły 8.486.368 dt (848,6 tys. ton) przy średnim plonie 134 dt/ha. Powierzchnia upraw warzyw z tej kategorii wyniosła 63.470 ha. Zbiory były niższe od tych z 2018 roku o 4,6 procent, a plony o 2,9 procent. Zaś powierzchnia uprawy zmalała w tej kategorii o 1,3 procent.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE