Zbiory warzyw na Ukrainie w 2017 roku
Opublikowane dane to wciąż informacje szacunkowe, ale można oczekiwać, iż będą one bardzo zbliżone do danych ostatecznych.
Jeśli chodzi o najważniejsze warzywa, to zbiory ziemniaków na Ukrainie w 2017 roku szacuje się na 22,2 mln ton, przy plonie 16,8 tony/ha. Zbiór warzyw kapustnych wyniósł 1,7 mln ton, w tym kapust głowiastych (białej i czerwonej) 1,6 mln ton przy średnim plonie 25,9 ton/ha. Zbiory cebuli wyniosły 974,8 tys. ton, a średni plon tego warzywa osiągnął poziom 17,8 ton/ha.
Zbiory marchwi były w 2017 roku na poziomie 837,7 tys. ton, a buraków ćwikłowych 835,6 tys. ton. Plony tych warzyw wyniosły odpowiednio 19,5 oraz 21,6 ton/ha.
Zbiory pomidorów wyniosły natomiast 2,3 mln ton, a ich plon 30,5 tony/ha. Zbiory ogórków i korniszonów były zaś na poziomie 894,0 tys. ton przy plonach 17,7 tony/ha średnio. Przy czym dane te dotyczą upraw zarówno na otwartym gruncie, jak i pod osłonami. Ukraiński urząd statystyczny podał, że zbiory wszystkich warzyw uprawianych pod osłonami szacuje się na 560,2 tys. ton.
Poniżej zamieszczamy tabelę z dokładnymi danymi. W tabeli, tak jak w oryginale na stronie Ukraińskiego urzędu statystycznego jednostka masy jest cetnar. W tym przypadku 1 tona równa się 10 cetnarom, czyli innymi słowy 1 cetnar to 0,1 tony.
obszar zbioru [tys. ha] |
wielkość prod. [tys.cetnarów] |
urodzaj [centnary na hektar] |
|
Jadalne korzenie z wysoką zawartością skrobi i inuliny |
1323,2 | 222087,7 | 167,8 |
w tym: | |||
ziemniaki | 1323,2 | 222087,3 | 167,8 |
Warzywa | 446,3 | 92728,5 | 207,8 |
Warzywa liściaste i łodygowe | 70,4 | 17503,5 | 248,5 |
w tym: | |||
szparagi | 0,2 | 13,1 | 46,2 |
kapusta | 67,9 | 17292,0 | 254,1 |
kalafiory i brokuły | 3,3 | 598,8 | 162,8 |
kapusta głowiasta | 63,7 | 16494,3 | 259,3 |
brukselka | 0,0 | 2,5 | 167,5 |
kapusta włoska | 0,2 | 25,7 | 136,0 |
kapusta pekińska | 0,3 | 149,6 | 312,5 |
szpinak | 0,0 | 1,3 | 78,8 |
sałata masłowa | 0,0 | 4,6 | 107,7 |
warzywa zielone | 1,6 | 162,8 | 90,2 |
w tym: | |||
koper | 0,5 | 70,6 | 111,6 |
natka pietruszki | 0,3 | 39,1 | 72,4 |
seler naciowy | 0,0 | 0,7 | 111,9 |
bazylia | 0,0 | 2,3 | 57,4 |
rabarbar | 0,0 | 2,4 | 67,8 |
szczaw | 0,3 | 41,3 | 107,6 |
Warzywa "owocowe" | 210,0 | 46181,1 | 219,9 |
w tym: | |||
papryka słodka | 14,3 | 1616,4 | 112,6 |
papryka ostra | 1,2 | 134,2 | 92,6 |
ogórki i korniszony | 50,4 | 8940,1 | 177,4 |
bakłażany | 5,6 | 748,1 | 130,4 |
pomidory | 74,2 | 22624,9 | 304,9 |
dynie | 58,6 | 11636,0 | 396,0 |
kukurydza słodka | 3,9 | 472,9 | 115,5 |
patisony | 0,0 | 7,5 | 148,9 |
Warzywa cebulowe | 78,8 | 11891,4 | 150,6 |
w tym: | |||
czosnek | 21,5 | 1858,3 | 85,7 |
cebula | 54,7 | 9747,6 | 177,5 |
pory i inne cebulowe | 2,6 | 285,5 | 122,3 |
Warzywa strączkowe zielone | 3,8 | 208,3 | 49,7 |
w tym: | |||
groszek zielony | 3,8 | 188,8 | 46,3 |
Warzywa korzeniowe | 83,0 | 16941,7 | 204,3 |
w tym: | |||
marchew jadalna | 42,7 | 8377,3 | 195,2 |
rzepa | 0,0 | 4,3 | 187,5 |
buraki ćwikłowe | 38,4 | 8356,4 | 216,0 |
selery | 0,0 | 33,0 | 323,9 |
pietruszka | 0,2 | 31,0 | 101,8 |
pasternak | 0,0 | 2,7 | 446,7 |
rzodkiew | 0,1 | 48,7 | 271,6 |
rzodkiewki | 0,5 | 78,7 | 129,7 |
brukiew | 0,0 | 1,8 | 199,7 |
chrzan | 0,0 | 7,4 | 89,5 |
Dodatkowe kategorie: | |||
Warzywa uprawiane na otwartym gruncie | 440,3 | 87126,8 | 197,9 |
Warzywa uyprawiane pod osłonami | 6,0 | 5601,7 | 929,1 |
Grzyby | х | 182,0 | х |
Zobacz więcej: Seler korzeń?preview=1