Hiszpania – niezły sezon dla szparagów
Pomimo opóźnienia w sadzeniu, tegoroczna kampania szparagów w Hiszpańskiej prowincji Nawarra osiągnęła podobne wyniki w zbiorach, jak kampania z roku 2012. Zadowoleni z takiego stanu rzeczy są hiszpańscy producenci.
W tym roku z powodu pogody zmienił się w pewnym stopniu przebieg kampanii szparagów. Choć początkowo wpływ pogody wydawał się niekorzystny, to koniec końców wyszedł producentom na dobre.
W Hiszpanii, jak niemal w całej Europie, wiosna była deszczowa. Opóźniło to prace polowe, a w konsekwencji skutkowało też opóźnieniem całej kampanii uprawy i zbioru szparagów. Rezultatem było to, że zbiory nie zakończyły się w czerwcu, jak zazwyczaj, ale przedłużyły się do lipca.
W sumie, w Nawarze zebrano ponad 170 tys. kg szparagów świeżych i ponad 2,0 mln kg szparagów do przetwórstwa, które trafiają do puszek i mają chronioną nazwę geograficzną „Szparagi z Nawarry”. Oznacza to zbiory na bardzo dobrym poziomie, podobnym do tego z ubiegłego roku. Wtedy zebrano 184 tys. kg szparagów na rynek świeży i nieco ponad 2,0 mln kg szparagów do konserwowania.
Zobacz więcej: Szparagi ?preview=1