Niemcy - największy producent szparagów
Jak informuje FAMMU/FAPA poza tymi krajami niewielkie ilości zbierane są także na Węgrzech - w 2011 r. 3,9 tys. ton, w Austrii - 2,5 tys. ton, na Słowacji i - 1 tys. ton oraz śladowe ilości w Bułgarii - 0,2 tys. ton. W przypadku Niemiec, które są największym europejskim producentem, ubiegłoroczne zbiory wyniosły 103,5 tys. ton. Dla porównania jeszcze w roku 2002 produkcja ta kształtowała się na poziomie 57,2 tys. ton, a w roku 2006 - 82 tys. ton.
Drugim co do wielkości produkcji szparagów krajem pozostaje Hiszpania z ubiegłorocznymi zbiorami na poziomie 58,4 tys. ton. Na trzecim miejscu ze zbiorami 44 tys. ton uplasowały się Włochy i kolejno Holandia - 17 tys. ton przed rokiem.
Zobacz więcej: Szparagi ?preview=1