Peru – spadek produkcji szparagów
Podaż szparagów w Peru jest, w tym roku znacząco niższa niż w latach ubiegłych. Spadek ten wynika ze znacznego zmniejszenia areału upraw szparagu. Pola, na których dotychczas uprawiano w Peru szparagi są obecnie zajęte przez inne uprawy. Konsekwencją dużego spadku produkcji są bardzo wysokie ceny peruwiańskich szparagów, a dostawcy gorączkowo szukają innych źródeł zaopatrzenia.
To, że zmniejsza się areał upraw szparagów wynika z faktu, że uprawy te mocno się postarzały i wiele trzeba było zlikwidować. Co gorsze, z punktu widzenia kupców, tendencja ta będzie się pogłębiać. Spadek podaży peruwiańskich szparagów jest na tyle duży, że ich ceny osiągają już rekordowe poziomy (również w Polsce peruwiańskie szparagi są w tym sezonie bardzo drogie – 20,00 zł/0,5 kg zielonych i 16,00 zł/0,5 kg białych szparagów w hurcie – przyp. tłum.). Niedobór podaży kreuje na rynku „głód” szparagów i Wypych a ceny na nieoglądane dotychczas poziomy.
Problemem jest to, że spadek produkcji nie wynika z krótkookresowych, czy sezonowych czynników, mając bardziej strukturalny charakter,. Za względu na długi okres uprawy wiele hektarów szparagów zostało zlikwidowanych. A problemy z dostępnością ziemi pod uprawy i wody sprawiają, że tendencję tę trudno będzie zatrzymać.
W konsekwencji dostawcy zmuszeni są szukać szparagów gdzie indziej. Aby wypełnić lukę po szparagach z Peru, dostawcy szukają w nowych rejonach, takich jak na przykład Meksyk. Pomimo takiej sytuacji Peru i tak pozostaje głównym eksporterem szparagów i na rynku tych warzyw nadal utrzymuje swoją silną pozycję.
Zobacz więcej: Szparagi ?preview=1