Początek sezonu szparagowego
2012-05-15 10:43
Szparag to warzywo coraz częstsze na polskich stołach, Polacy gustują w szparagach bielonych, ale sięgają i po szparagi zielone.
Jak powiedział PAP prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga Marian Jakobsze, tak trudnego początku sezonu spowodowanego ostrymi mrozami producenci nie odnotowali od kilkunastu lat.
Według szacunków, powierzchnia upraw szparaga w Polsce wynosi ok. 1,5-2 tys. ha. Jest coraz więcej plantacji dużych, zanikają małe szparagarnie. Szparagi są uprawiane przede wszystkim w zachodniej Polsce, większość produkcji jest eksportowana - przeważnie do Niemiec. Sezon w Polsce trwa od przełomu kwietnia i maja do 24 czerwca. Wielkopolska słynie z produkcji szparaga, jeszcze przed I wojną światową był on stąd eksportowany głównie do Berlina.
Zobacz więcej: Szparagi ?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Droższe importowane szparagi
2012-02-09 18:16
Szparagi nie są zbyt popularnymi w Polsce warzywami. Ich spożycie wzrasta oczywiście w okresie krajowego sezonu, jednak daleko nam, w tym zakresie, na przykład do Niemców.
czytaj dalej
Czas na szparagi
2011-05-15 00:00
Wyróżniamy następujące rodzaje szparagów jadalnych: białe, zielone, fioletowe i fioletowo-zielone. Szparagi białe są bardziej łykowate od zielonych dlatego dobrze jest je obrać
czytaj dalej