Wzrosły ceny mrożonych warzyw
2012-12-05 10:59
Źródło:
www.fresh-market.pl za:BGŻ(mt)
Poziom tych wzrostów był jednak zróżnicowany.
Dość istotnie podrożała cebula - o 38% w stosunku do analogicznego okresu w 2011 roku - do poziomu 0,36 euro/kg. Jest to po części warunkowane zmniejszeniem się bazy surowcowej w Polsce, a tym samym wzrostem cen skupu cebuli do przetwórstwa (+17% we wrześniu w relacji r/r).
Zdrożały również mrożone brokuły i zielony groszek - odpowiednio o 5-6 i 17%. W przypadku tego drugiego wzrost spowodowany był sytuacją podażową w innych krajach. Bardziej stabilne były ceny mrożonych kalafiorów z Polski, wykazując nawet tendencje do niewielkich spadków. Wartość jednego kilograma tych warzyw na początku grudnia 2012 r. wyniosła 0,53 euro/kg, wobec 0,54 euro /kg rok wcześniej.
Zobacz więcej: Ceny warzyw
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Wzrost produkcji mrożonych warzyw
2012-11-13 20:02
Produkcja mrożonych warzyw w Polsce, w okresie od stycznia do września 2012 roku wyniosła 386 tys. t, i była wyższa o 8,7 proc. w stosunku do analogicznego okresu w 2011 r.
czytaj dalej
Mrożonek więcej, niż przed rokiem
2012-10-31 08:00
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego produkcja mrożonych warzyw w kraju, w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej, w okresie od stycznia do września 2012 roku wyniosła 386 tys. t, i była wyższa o 8,7 proc. w stosunku do analogicznego okresu w 2011 r. - informują analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej.
czytaj dalej
Niemcy: zróżnicowane wpływy z mrożonek
2012-09-24 07:40
Wpływy z mrożonek w stosunku do całkowitego przychodu w sektorze spożywczym w Niemczech są mocno zróżnicowane.
czytaj dalej
Mrożone wiśnie poszukiwane w Europie
2012-09-11 18:33
W tym roku w większości krajów europejskich zbiory wiśni były dużo słabsze w porównaniu do przeciętnego sezonu. Niskie zbiory wpłynęły bezpośrednio na popyt na owce mrożone.
czytaj dalej
czytaj dalej
Wzrost produkcji mrożonych warzyw
2012-09-03 08:26
Produkcja mrożonych warzyw wzrosła o ponad 19%.
czytaj dalej



