Wzrost produkcji mrożonych warzyw
2012-11-13 20:02
Jak informują analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej - wzrost produkcji mrożonych warzyw w pierwszych trzech kwartałach br. to efekt dość wysokiej produkcji warzyw w roku poprzednim i związanej z tym zwiększonej produkcji mrożonek w pierwszej połowie 2012 roku.
Zmniejszenie podaży surowca do mrożenia w bieżącym sezonie w postaci spadku tegorocznych zbiorów warzyw może wywierać presję w kierunku spadku wielkości produkcji warzyw mrożonych w nadchodzących miesiącach. Już w sierpniu i we wrześniu bieżącego roku produkcja warzyw była odpowiednio o 16,3 i 1,3 proc. niższa niż w analogicznych miesiącach roku poprzedniego.
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Wzrosła produkcja mrożonek
2012-04-18 08:40
Według GUSu, produkcja mrożonych warzyw w 2011 r. wyniosła 517 tys. ton i wzrosła o 2,4 proc. w porównaniu do roku poprzedniego.
czytaj dalej
Niższa produkcja mrożonek warzywnych
2009-07-06 00:00
W okresie od stycznia do kwietnia br. średnie i duże firmy wyprodukowały 128,7 tys. ton mrożonych warzyw, podczas gdy rok temu 153,1 tys. ton.
Od marca br. można zaobserwować ciągły
czytaj dalej
Białoruś: spadła produkcja mrożonek warzywno-owocowych
2009-02-26 00:00
Według danych Belstata (GUS Białorusi) wielkość produkcji mrożonych warzyw i owoców w tym kraju obniżyła się w stosunku do 2007 roku o 4,9 proc. i wyniosła 3,252 tys.
czytaj dalej
Mrożone warzywa: lepsze wyniki produkcji, ale mniejszy eksport
2008-10-13 00:00
Wśród przetworów warzywnych najwięcej produkujemy mrożonek. Produkcja mrożonych warzyw w lipcu br. wyniosła 30 tys. ton i była o 22 proc. wyższa niż w lipcu roku 2007.
czytaj dalej
Francuzi jedzą mrożone warzywa
2008-09-26 00:00
Hiszpańska firma ICEX przeprowadziła badania wśród konsumentów we Francji. Z badań wynika, że około 80 proc. francuskich rodzin konsumuje mrożone warzywa.
Mrożone warzywa stanowią 25
czytaj dalej
Wzrasta produkcja mrożonek warzywnych
2008-07-07 00:00
W kwietniu br. średnie i duże zakłady przetwórcze (zatrudniające 50 i więcej osób) wyprodukowały 34,3 tys. ton mrożonek warzywnych, tj. o 85 proc. więcej niż w kwietniu
czytaj dalej