Chiny importują coraz więcej owoców
Zapotrzebowanie na owoce ze strony Chin jest coraz większe. Pomimo że dwóch największych dostawców tych produktów odnotowało spadek wolumenu eksportu, import w 2014 roku był wyższy w porównaniu do roku 2013.
Według informacji przekazanych przez organ celny Chin do Guojiguoshu.com, chiński import owoców w 2014 roku wzrósł o 26,2 proc. w ujęciu wartościowym w porównaniu do roku 2013, podczas gdy jego wielkość wzrosła o 22,8 proc. do 3,3 mln ton.
Pod względem wielkości importu ważnym dostawcą w 2014 roku był Wietnam skąd trafiło 30 proc. ogółu importu owoców, następnie Filipiny, Tajlandia oraz Ekwador skąd na chiński rynek z roku na roku trafia coraz więcej bananów. Chile i Stany Zjednoczone w ubiegłym roku zanotowały spadek wielkości importu, głównie ze względu na czynniki meteorologiczne wpływające na produkcję.
Pod względem wartości ranking się nie zmienił - na pierwszym miejscu znajduje się Tajlandia z importem o wartości 1,028 mln USD. Tajlandia jest także głównym dostawcą owoców egzotycznych.
Raport podkreśla, że kilka krajów o tak naprawdę małym udziale w rynku zarejestrowało w 2014 roku duży wzrost. W przypadku Włoch, odnotowano zwiększenie wysyłek kiwi, a w przypadku Belgii gruszek. Indonezja zwiększyła wielkość wysyłek owoców egzotycznych, a Kanada i Hiszpania czereśni, z Izraela do Chin trafiło więcej owoców cytrusowych.
Chiński rynek cytrusów
czytaj dalej
Amerykańscy sadownicy martwią się o chiński import
czytaj dalej
Spadek chińskiego eksportu truskawek mrożonych
czytaj dalej
Chiński rynek winogron
czytaj dalej
Chiński rynek gruszek
czytaj dalej
Chiny otworzyły granice na jabłka z USA
czytaj dalej