Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Stały wzrost na niemieckim rynku ekologicznym

Niemcy to największy rynek żywności ekologicznej w Europie. Niemieccy konsumenci mają coraz większe zaufanie do jakości produktów ekologicznych, w tym warzyw i owoców. Powodami, dla których Niemcy coraz chętniej zwracają się ku produktom ekologicznym są między innymi skandale związane ujawniane w przemyśle spożywczym i związany z tym strach przed zatruciem.

Ekologiczny rynek żywności w Niemczech różni się w pewnym stopniu od rynku w sąsiedniej Holandii. Dla konsumentów holenderskich najważniejszymi cechami żywności ekologicznej są: smak i łatwość dostępu. Dla Niemców to przede wszystkim bezpieczeństwo.

Jednak zarówno w Niemczech, jak i w Holandii najważniejszym obecnie kanałem dystrybucji żywności organicznej są supermarkety. W Niemczech ich udział w sprzedaży takich produktów to 35 proc., w Holandii 45 proc. Specjalne sklepy z żywnością ekologiczną mają 25 proc. udziału w rynku niemieckim i 35 proc. w rynku holenderskim. Ogromną różnicą między tymi dwoma krajami jest to, że w Niemczech 20 proc. rynku zajmują dyskonty, czego nie ma w Holandii.

Na niemieckim rynku coraz wyraźniej widać obecność Szwajcarów. Szwajcarski lider rynku Migros chce rozbudować swoją pozycję na niemieckim rynku, który rośnie o wiele szybciej niż rynek żywności ekologicznej w Szwajcarii.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE