Stały wzrost na niemieckim rynku ekologicznym
Niemcy to największy rynek żywności ekologicznej w Europie. Niemieccy konsumenci mają coraz większe zaufanie do jakości produktów ekologicznych, w tym warzyw i owoców. Powodami, dla których Niemcy coraz chętniej zwracają się ku produktom ekologicznym są między innymi skandale związane ujawniane w przemyśle spożywczym i związany z tym strach przed zatruciem.
Ekologiczny rynek żywności w Niemczech różni się w pewnym stopniu od rynku w sąsiedniej Holandii. Dla konsumentów holenderskich najważniejszymi cechami żywności ekologicznej są: smak i łatwość dostępu. Dla Niemców to przede wszystkim bezpieczeństwo.
Jednak zarówno w Niemczech, jak i w Holandii najważniejszym obecnie kanałem dystrybucji żywności organicznej są supermarkety. W Niemczech ich udział w sprzedaży takich produktów to 35 proc., w Holandii 45 proc. Specjalne sklepy z żywnością ekologiczną mają 25 proc. udziału w rynku niemieckim i 35 proc. w rynku holenderskim. Ogromną różnicą między tymi dwoma krajami jest to, że w Niemczech 20 proc. rynku zajmują dyskonty, czego nie ma w Holandii.
Na niemieckim rynku coraz wyraźniej widać obecność Szwajcarów. Szwajcarski lider rynku Migros chce rozbudować swoją pozycję na niemieckim rynku, który rośnie o wiele szybciej niż rynek żywności ekologicznej w Szwajcarii.
Produkcja ekologicznych malin i truskawek
czytaj dalej
Ekologiczne owoce z dostawą
czytaj dalej