Trudny start sezonu warzyw w Europie
Na północy i północnym zachodzie Europy wiosna była bardzo zimna. Na południu Europy było natomiast zbyt mokro. Rezultatem były bardzo niekorzystne warunki wegetacji dla wszystkich „młodych” warzyw.
Bardzo opóźnił się siew szpinaku i groszku – minimum o 3 tygodnie. Jednak ogromne problemy są również z warzywami, które były siane przed zimą. Ze względu na zimno ich wegetacja została bardzo opóźniona lub wręcz plony zostały całkowicie utracone. Chodzi tu o uprawy porów w północno – zachodniej Europie i uprawy grochu w Hiszpanii.
Jest pewne, że mocno opóźniony siew warzyw spowoduje to, że w całej Europie pierwsze warzywne plony i zbiory będą bardzo niskie. Opóźnienie startu nowego sezonu oznacza też przedłużenie sezonu starego. A zapasy „starych” warzyw są już. w Europie niskie i braki w ich podaży będą coraz bardziej odczuwalne.
Niewiadomą jest oczywiście pogoda w nadchodzących tygodniach i miesiącach. Jednak, co można powiedzieć już z całą pewnością, to że mamy do czynienie z historycznie trudnym początkiem nowego sezonu. A strat, które zostały spowodowane przedłużoną zimą i niekorzystnymi warunkami pogodowymi nie uda się odrobić w całości.
Produkcja, jaka powinna wystartować w kwietniu przeniesie się na maj. Pytanie co będzie jeszcze się działo z pogodą w maju i czerwcu. Faktem jest, że kwietniowa produkcja warzyw, zwłaszcza w północnej części kontynentu, nie jest duża pod względem ilościowym. Ale przy swoich, zazwyczaj wysokich cenach jest ważnym bonusem dla producentów.
Za kllka tygodni obraz stanu w jakim jest rynek warzyw będzie bardziej przejrzysty. Wtedy będzie można oszacować wielkość strat, choć na pełny obraz sytuacji trzeba będzie poczekać oczywiście do końca sezonu. Pewne jest, ze w przypadku niektórych warzyw (groszek zielony i szpinak) straty będą duże.
Rynek ziemniaka w Europie
Hiszpania: pogorszenie pogody utrudnia zbiory truskawek
czytaj dalej