Produkcja zagęszczonego soku jabłkowego spadnie w tym roku o 20 proc.
Przedstawiciele Krajowej Unii Producentów Soków przyznają, że producenci soków dotkliwie odczuwają skutki spowolnienia gospodarczego - pisze Magdalena Brzózka w portalspozywczym.pl.
Kryzys ekonomiczny mocno dał się we znaki producentom koncentratu jabłkowego. - Mamy problem ze sprzedażą jabłek i koncentratu. Kupcy nie spieszą się z zakupami, bo czekają na obniżkę cen. Z kolei przetwórcy wstrzymują przetwarzanie jabłek, bo nie mają zbyt wielu zamówień - mówi Julian Pawlak, prezes KUPS.
Dodatkowo sprawę komplikuje sytuacja na globalnym rynku koncentratu soku jabłkowego, bo znajduje się na nim bardzo dużo zapasów z ubiegłego roku .
Przeczytaj więcej na ten temat w portaluspozywczym.pl
Źródło: www.portalspozywczy.pl
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl