Trudności w produkcji koncentratu jabłkowego
Producenci koncentratu jabłkowego zostali zmuszeni do wstrzymania produkcji. Wszystko przez zimę, która utrudnia dostawy jabłek. Przedsiębiorcy powoli zaczynają liczyć straty. – informuje Grzegorz Mach z OTV Katowice.
Mimo, że koncentrat produkuje się głównie jesienią to zimą wytwarza się jego słodszą wersję, którą następnie miesza się z tą wyprodukowaną wcześniej, aby obniżyć jego kwasowość.
Z powodu dużych mrozów, a następnie intensywnych opadów śniegu producenci koncentratu, szczególnie ci oddaleni od zagłębi produkcyjnych w rejonie Grójca i Sandomierza, mieli kłopoty z zaopatrzeniem i musieli wstrzymać produkcję.
Natomiast są dobre wieści na temat cen koncentratu jabłkowego, które w końcu poszły w górę. Obecnie za tonę można uzyskać nawet 750 euro, podczas gdy jesienią było to jedynie 600 Euro.
Więcej na ten temat przeczytasz w informacjach rolniczych Redakcji Rolnej TVP.pl
Źródło: ww6.tvp.pl