Produkcja i uprawa
Wyjaśnienie składników zapachowych kwiatów lizjantusów
2024-05-20 00:00
Organizacja Badań Rolnictwa i Żywności (NARO) przeanalizowała składniki zapachowe emitowane przez kwiaty lisiantusa. W wyniku analizy zidentyfikowano różne rodzaje składników odpowiedzialnych za ziołowy i słodki zapach, itp. Wyniki tych badań stanowią pierwsze na świecie sprawozdanie na ten temat.
czytaj dalej
Scaglia (Syngenta): „Rolnik to nasze najważniejsze dziedzictwo”
2024-05-20 00:00
"Zajmujemy się innowacjami opartymi na naukach ścisłych i technice. Naszym wyzwaniem jest skuteczna komunikacja tych informacji do ludzi. Mantova to jedna z ważnych okazji, które mamy, ponieważ wydarzenia takie jak to zbliżają przemysł i osoby odpowiedzialne za innowacje."
czytaj dalej
"Nasze uprawy specjalnie dla Ciebie" - to nowa kampania IGP Ajo Morado de Las Pedroñeras.
2024-05-20 00:00
Praca Stowarzyszenia polegała dotychczas na promowaniu walorów gastronomicznych i zdrowotnych tego produktu, przedstawiając je zarówno konsumentom, jak i profesjonalistom […]
czytaj dalej
Jaka przyszłość czeka kiwi?
2024-05-20 00:00
W Piemoncie, w Mancie (CN), odbędzie się 24 maja, "Dzień Techniczny: jaka przyszłość dla kiwi?" zorganizowany przez Grupę Roboczą Actinidia SOI (Włoskie Stowarzyszenie Ogrodnictwa i Sadownictwa), koordynowany przez Cristosa Xiloyannisa we współpracy z Bartolomeo Dichio.
czytaj dalej
US Botanic Gardens przygotowuje Delawańskie liceum.
2024-05-20 00:00
Ogród Botaniczny Uniwersytetu Delaware (UDBG) przygotowuje następną generację ogrodników poprzez program nauki opartej na pracy dla uczniów ostatnich klas liceum z dystryktu szkolnego Appoquinimink w Delaware. "Jeśli spojrzymy na Delaware i nasz region, mamy obfitość ogrodów botanicznych oraz.
czytaj dalej
Coexphal przypomina nowemu doradcy potrzeby sektora sadowniczego i warzywnego w Almerii.
2024-05-20 00:00
Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw z Almerii, COEXPHAL, przeprowadziło dziś rano spotkanie z radcą ds. Rolnictwa, Rybołówstwa, Wody i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Ramónem Fernándezem-Pacheco, […]
czytaj dalej
AssoBio zostaje członkiem Uni, Włoskiego Komitetu Normalizacyjnego.
2024-05-20 00:00
Wspieranie tworzenia norm dotyczących praktyk zrównoważonych, przynosząc branżę „bio” na czoło współpracy w grupach roboczych naukowych opracowujących nowe standardy dla rolnictwa ekologicznego: z tym celem AssoBio zostało oficjalnie partnerem UNI, instytucji.
czytaj dalej
"Od szczytu G7 na Sycylii po nadzwyczajne środki, które przygotowujemy dla Południa. Na gadanie odpowiemy czynami." Tak rozpoczyna swoje przemówienie na Facebooku minister Rolnictwa, Suwerenności Żywnościowej i Lasów, Francesco Lollobrigida, zumiatając wszelkie dyskusje.
czytaj dalej
Ifapa szkoli w Almerii w suszeniu warzyw.
2024-05-20 00:00
Andaluzyjski Instytut Badań i Szkoleń Rolniczych, Rybackich, Żywnościowych i Produkcji Ekologicznej
czytaj dalej
Fałszowanie pestycydów i nawozów jest realnym problemem dla upraw.
2024-05-20 00:00
Hiszpański rząd musiał już w zeszłym roku przyznać pomoc finansową rolnikom o wartości 300 milionów euro, aby złagodzić masowe wzrosty cen […]
czytaj dalej
Uczymy się poznawać Croptimum od CHV (kliknij tutaj): przeczytaliśmy i zobaczyliśmy w poprzednich artykułach pozytywne efekty na różnych uprawach, takich jak bakłażan, truskawka, ogórek, melon, arbuz oraz w różnych formach uprawy, takich jak w uprawie pod osłonami i w szklarni. Jeśli chodzi o...
czytaj dalej
Nowa, lepka sztuczka: nowy rozpylacz kleju zabija szkodniki roślin bez użycia chemikaliów.
2024-05-20 00:00
Badane badania wykazały, że małe lepkie krople rozpylane na uprawy w celu uwięzienia szkodników mogą stanowić zieloną alternatywę dla chemicznych pestycydów. Klej owadów, produkowany z jadalnych olejów, był zainspirowany roślinami takimi jak rosiczki, które wykorzystują tę strategię do schwytania swojej zdobyczy. Istotną zaletą pestycydów fizycznych jest to, że...
czytaj dalej
Brytyjskie centra ogrodnicze liczą na słońce i pokazy kwiatów na Chelsea Flower Show, aby pomóc im się podnieść po deszczach.
2024-05-20 00:00
Zimna, wilgotna wiosna zepchnęła sprzedaż roślin w Wielkiej Brytanii, ale pomoc nadchodzi z "festiwalu ogrodniczego świata" w Glastonbury. Szósty najmokrzejszy kwiecień w historii nie był łaskawy dla ogrodów Wielkiej Brytanii ani dla jej 1600 centrów ogrodniczych. Do tej pory w tym roku, gdy większość kluczowego okresu sprzedaży minęła, ogrodzeń.
czytaj dalej
SanLucar- firma lider na arenie międzynarodowej w produkcji i dystrybucji wysokiej jakości owoców i warzyw premium - zdobyła w ciągu lat prawa do uprawy i sprzedaży wielu specjalnych odmian różnych gatunków roślin.
czytaj dalej
Agrowłókniny ocaliły plantacje truskawek.
2024-05-18 00:00
W tym roku agrowłókniny długo zalegały na truskawkowych plantacjach. Najważniejsze jednak, że spełniły swoje zadanie i ochroniły kwiaty i owoce przed uszkodzeniem niskimi temperaturami. Także kondycja okrywanych plantacji wydaje się być dobra.
czytaj dalej
"Rozpoczęliśmy już zbieranie plonów 11 maja, czyli o 10 dni wcześniej niż w poprzednim sezonie. Obecnie ilości są ograniczone, mówimy o kilkunastu paletach wysyłanych na rynek krajowy i zagraniczny co drugi dzień. Ilości zwiększą się pod koniec miesiąca, więc dostawy będą."
czytaj dalej
Na wielu plantacjach malin letnich, ale też jesiennych obserwuje się nietypowy rozwój pędów. W wielu przypadkach za te uszkodzenia odpowiadają kwietniowo-majowe przymrozki. Najsilniej uszkodzenia te widoczne są po przecięciu pędów.
Na wielu plantacjach malin letnich, a także jesiennych, obserwuje się nietypowy rozwój pędów. W wielu przypadkach za te uszkodzenia odpowiadają przymrozki w kwietniu i maju. Uszkodzenia te są najbardziej widoczne po przecięciu pędów. czytaj dalej
Wczesny start dla portugalskich moreli
2024-05-17 17:00
Grad w częściach północnej Portugalii spowodował niewielki spadek wielkości zbiorów moreli w tym roku dla Granfer, wiodącego producenta owoców pestkowych w kraju. Jednakże, tegoroczne zbiory w Alentejo, drugim głównym obszarze produkcji Granfera bardziej na południe, przebiegają pomyślnie, jak donosi szef handlu.
czytaj dalej
Organizacja Światowa Awokado (WAO), reprezentująca światowych producentów awokado, odpowiedziała na raport opublikowany przez organizację pozarządową Christian Aid, który wskazał "pragnące" rośliny awokado jako kluczowych sprawców niedoborów wody i wysokich emisji dwutlenku węgla w krajach produkujących cierpiących na susze.
czytaj dalej
Walenia: Spodziewana jest wyższa produkcja owoców letnich
2024-05-17 11:00
Całkowita zbiorowość organizacji rolniczej szacuje nad całkowitą valencianą produkcją letnich owoców na 13 120 ton. Z tego 6 500 ton (50%) przypada na brzoskwinie, paraguayos i nektarynki, 5 223 ton (40%) na śliwki i 1 355 ton (10%) na morele. 75% (9 878 ton) produkcji pochodzi z prowincji.
czytaj dalej