Znalezione w sieci
Czileńskie wiśnie przetransportowane samolotem dotarły na rynek w Kantonie, a amerykańskie jabłka Gala trafiły na rynek.
2025-10-27 00:00
Czereśnie z Chile dostarczone drogą powietrzną na sezon 2025-26 dotarły na targ w Jiangnan w Guangzhou w ten piątek, przyciągając znaczną uwagę. Jest to pierwsza dostawa sezonu, o około tydzień wcześniej niż w ubiegłym roku. Obecnie dostępne odmiany to Black Rock i AG2, zapakowane w.
czytaj dalej
"Oprócz tureckich papryczek ostrej, podstawę dostaw stanowią papryki holenderskie i hiszpańskie."
2025-10-27 00:00
Holenderskie i hiszpańskie papryki stanowiły podstawę dostaw, obok przeważnie tureckich papryk stożkowych. Polskie i belgijskie dostawy uzupełniały scenę w tej kategorii. W Monachium klienci mieli nadal dostęp do regionalnie uprawianych papryk we wszystkich trzech kolorach, podczas gdy we Frankfurcie produkty pochodziły z...
czytaj dalej
"Każdy poruszający się robot może dostarczyć nam znacznie więcej informacji, niż bylibyśmy w stanie zebrac ręcznie."
2025-10-27 00:00
Dane zbierane przez robota do samozapylenia Polly+ z Arugga AI Farming mogą teraz być integrowane z nowym panelem danych, dostarczającym informacji na poziomie roślin w czasie rzeczywistym, co umożliwia plantatorom pomidorów podejmowanie bardziej świadomych, opartych na danych decyzji. "Automatyzując proces zapylenia, Polly+
czytaj dalej
Toboso F1 to nowy odmianowy pomidor stworzony przez Ramiro Arnedo, charakteryzujący się odpornością na mączniaka rzekomego.
2025-10-27 00:00
Ramiro Arnedo przedstawił Toboso F1, swoją nową propozycję papryki typu lamuyo, podczas dni otwartych zorganizowanych 22 i 23 października na farmie rolnika Enrique Fernándeza w Balerma (Almería). W wydarzeniu uczestniczyli producenci i technicy z regionu, którzy
czytaj dalej
Od końca października yello®, specjalność ze żółtą skórką o tropikalnym aromacie, ponownie króluje na rynkach. Nie do pomylenia na półce dzięki intensywnej żółtej barwie, zachwyca smakiem dzięki delikatnej i chrupiącej pulpce oraz niezapomnianym nutom ananasa, miodu i.
czytaj dalej
Powierzchnia upraw borówki w Maroku wynosi prawie 8 000 hektarów, co jest niemal dwukrotnie większe niż w Huelvie.
2025-10-27 00:00
Maroko rozpoczyna nowy sezon borówkowy z rekordową powierzchnią upraw, szacowaną na 7 500-8 000 hektarów, co oznacza wyraźny wzrost w porównaniu z poprzednimi latami. Kraj notuje dwucyfrowe tempo wzrostu produkcji, a jednocześnie wyraźne przesunięcie.
czytaj dalej
Fenkuł i dynie - typowe produkty jesienne.
2025-10-27 00:00
Chociaż prawie wszystkie produkty są teraz dostępne praktycznie przez cały rok, koperek i dynie są szczególnie kojarzone z okresem jesieni. Dla firmy Fellini Patrizio z Gambettola (Forlì-Cesena), koperek jest jednym z głównych produktów. "W tym czasie roku produkujemy koperek w Azienda "
czytaj dalej
Siedem lat sieci i wizji: Włoska Wielka Piękność rośnie i wzmacnia doskonałość made in Italy.
2025-10-27 00:00
Jest siedem różnych firm zajmujących się produkcją i handlem owocami i warzywami, różniące się pod względem wielkości, specjalizacji i podejścia biznesowego, ale łączy je wspólny cel: promowanie włoskiej doskonałości poprzez siłę sieci. To filozofia "La Grande Bellezza Italiana", projektu powstałego siedem lat temu, aby promować.
czytaj dalej
MOŻLIWOŚĆ: Zyskiwanie pewności siebie poprzez pracę w szklarni
2025-10-27 00:00
Angelo Rea i Derek Zanatta mówią, że uwielbiają opiekować się pomidorami, jarmużem i innymi roślinami w nowej szklarni na terenie centrum Bethesda Community Services w Vineland. "Podlewam rośliny; lubię pomagać moim przyjaciołom" - powiedział 54-letni Rea. "To naprawdę utrzymuje moją energię na odpowiednim poziomie" - dodał 51-letni Zanatta. Obydwoje
czytaj dalej
Zdrowa gleba dla wartościowego sadownictwa.
2025-10-27 00:00
Jakość owoców zależy od zdrowej gleby. To z tego przekonania wychodzi refleksja, którą rozpoczął zorganizowany przez Fundację FRESH i odbyty w zeszły piątek na kampusie Unitec w Lugo.
czytaj dalej
Brazylijskie Stowarzyszenie Producentów Jabłek (ABPM) bierze udział w misji handlowej do Indonezji i Malezji pod przewodnictwem prezydenta Luiza Inácio Lula da Silvy od 23 do 28 października, w ramach działań mających na celu otwarcie nowych rynków dla brazylijskich eksportów rolno-spożywczych. ABPM jest reprezentowane przez Ronaldo Grosselli.
czytaj dalej
"Przyszłość ziemniaków leży w wygodzie"
2025-10-27 00:00
Nowa przygoda dla Kurta De Nysa. Doświadczony profesjonalista z belgijskiego sektora ziemniaków niedawno przeniósł się z Warnez do Aardappelen Legrand. "Może nie był to przesiadka, którą od razu bym się spodziewał, ale tak naprawdę nie jest to taka dziwna zmiana. Czwarty i piąty zakres zawsze był"
czytaj dalej
Na najbardziej na południe wysuniętej wyspie Grecji, gdy Kreta przygotowuje się do sezonu zimowych ogórków, linie propagacyjne w firmie AGRIS Horticulture pracują na pełnych obrotach. Z ich zakładu w Ierapetrze na Krecie firma produkuje setki tysięcy młodych roślin, które wkrótce wypełnią szklarnie w całym regionie.
czytaj dalej
"Możliwe opóźnienie zbiorów warzyw z powodu suszy i ulewnych deszczy w tym okresie roku"
2025-10-27 00:00
Sezon warzywny rozpoczyna się we wschodniej Hiszpanii, a temperatury wciąż oscylują wokół 30 °C. Jest to również okres intensywnych opadów deszczu, a ta zwykła kombinacja czynników jest pogarszana przez niepewność. Chociaż rolnictwo zawsze miało taki charakter, w ostatnich latach było dużo...
czytaj dalej
"Jest jeszcze wiele miejsca do rozwoju dla borówek pod dobrze przemyślanym konceptem 'przekąski'"
2025-10-27 00:00
Mimo że borówki są już postrzegane jako "super owoc" ze względu na swoje właściwości odżywcze i korzyści zdrowotne, wciąż jest wielu ludzi, którzy nie są świadomi ich i nie zawierają ich w swojej diecie. Promowanie tego owocu jako idealnej przekąski na każdą porę dnia mogłoby pomóc.
czytaj dalej
Yello®, żółte jabłko o tropikalnym aromacie, które podbija rynki.
2025-10-27 00:00
Od końca października, odmiana jabłka yello®, znana ze swojej żółtej skórki i charakterystycznego tropikalnego aromatu, znowu zaczyna dominować na rynkach. Ta odmiana zachwyca podczas degustacji.
czytaj dalej
Pełną parą w kierunku Wszystkich Świętych i Dnia Zmarłych
2025-10-27 00:00
Aukcjoner Erik Wassenaar czekał na ten moment, gdy zegar cofał się o godzinę. Dla niego był to ostateczny znak, że naprawdę nadeszła jesień. Dni stawały się krótsze, wieczory ciemniejsze, a na aukcyjnym zegarze pojawiały się dynie i owoce leśne. W tej kolumnie Erik dzieli się tym, co się dzieje na aukcji.
czytaj dalej
Zdobywanie pewności siebie poprzez pracę w szklarni
2025-10-27 00:00
Angelo Rea i Derek Zanatta mówią, że uwielbiają opiekować się pomidorami, jarmużem i innymi roślinami w nowej szklarni na terenie ośrodka Bethesda Community Services w Vineland. "Podlewam rośliny; lubię pomagać moim przyjaciołom" - powiedział Rea, 54 lata. "To naprawdę utrzymuje moją energię" - dodał 51-letni Zanatta. Oboje
czytaj dalej
Około dziesięć lat temu grupa plantatorów z Laosu, pod przewodnictwem Chue Lora, udała się do Surinamu. Zamierzali szkolić surinamskich rolników w uprawie owoców smoczych. Jednak gdy odkryli, że Surinam oferuje doskonałe możliwości uprawy owoców powszechnych w ich ojczyźnie, zdecydowali się zmienić plany.
czytaj dalej
Ukraińskie sady "Sady Dniepru" po raz pierwszy eksportują świeże gruszki na Bliski Wschód.
2025-10-27 00:00
Ukraińska firma Sady Dniepr osiągnęła historyczny kamień milowy, eksportując po raz pierwszy świeże gruszki na Bliski Wschód - konkretnie na wysokiej klasy rynek Arabii Saudyjskiej, powiedzieli przedstawiciele firmy projektowi EastFruit. Jest to znaczące osiągnięcie dla ukraińskiej
czytaj dalej



