Znalezione w sieci
Podczas gdy styczeń i luty ubiegłego roku charakteryzowały się powyżej przeciętnymi opadami, w tym roku sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Według Niemieckiej Służby Meteorologicznej, zima 2024/25 była ogólnie znacznie zbyt sucha. Spadło tylko około połowy przeciętnych opadów.
czytaj dalej
Grupa Maf Roda przejmuje Strauss.
2025-03-20 09:00
Firma Strauss z siedzibą w Niemczech jest znana z innowacyjnego podejścia do technologii szparagowej i stanowi strategiczne rozszerzenie dla Maf Roda - jak wspomniano w komunikacie - umożliwiające firmie zdywersyfikowanie swojej oferty.
czytaj dalej
Maliny: Rozszerzana jest uprawa chroniona
2025-03-20 09:00
Tylko 76% zbiorów malin w ubiegłym roku pochodziło z upraw chronionych. W 2015 roku udział ten wynosił jeszcze 30%. W liniowym trendzie lat 2015-2024 powierzchnia upraw chronionych w Niemczech wzrosła rocznie o 31 ha, co stanowi prawie 9%. Dlatego też były produkowane maliny.
czytaj dalej
Zespri ogłosiło, że rozpocznie komercyjną produkcję kiwi o czerwonym miąższu we Włoszech po przeprowadzeniu szeregu prób przedkomercyjnych.
czytaj dalej
Zespri zatwierdza komercjalizację czerwonych kiwi we Włoszech.
2025-03-20 07:00
Zespri ogłosił, że rozpocznie komercyjną produkcję czerwonych kiwi we Włoszech po przeprowadzeniu szeregu prób przedkomercyjnych.
czytaj dalej
Zespri zatwierdza komercjalizację czerwonego kiwi we Włoszech.
2025-03-20 07:00
Zespri ogłosiło, że rozpocznie komercyjną produkcję kiwi o czerwonym miąższu we Włoszech po przeprowadzeniu serii prób przedkomercyjnych.
czytaj dalej
Podczas gdy styczeń i luty ubiegłego roku były wyjątkowo deszczowe, w tym roku sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Według Niemieckiej Służby Meteorologicznej zima 2024/25 była ogólnie znacznie zbyt sucha. Zaledwie około połowa zwykłej ilości opadów.
czytaj dalej
Zespri ogłosił rozpoczęcie komercyjnej produkcji kiwi RubyRed we Włoszech po przeprowadzeniu szeregu prób przedkomercyjnych.
czytaj dalej
Seeka wdrożyła nowozelandzkiego robota w fabryce pakującej kiwi.
2025-03-20 06:00
Seeka rozpoczęła testowanie nowozelandzkiego prototypu robotycznego sterty w swoim chłodni Kiwi Kool (KPP) w Te Puke.
czytaj dalej
Prognozy początkowe na sezon 2025/26 firmy Zespri przewidują silne zyski dla producentów.
2025-03-20 00:00
Zespri wydało swoje pierwsze wytyczne dla plantatorów na sezon 2025/26, określając mocne zakresy OGR na tackę i na hektar. Marketer kiwi publikuje wstępne prognozy orientacyjne, gdy wczesne owoce sezonu wciąż trafiają na rynek, a następnie je uściśla, gdy pojawia się więcej informacji.
czytaj dalej
Mołdawia rozpoczyna eksport do Indii i pozostaje solidnym graczem w eksporcie jabłek.
2025-03-20 00:00
Mimo spadku produkcji i eksportu jabłek w ostatnich latach, Mołdawia nadal pozostaje jednym z dziesięciu największych eksporterów jabłek na świecie, zgodnie z najnowszym raportem Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA). W sezonie 2024-2025 Mołdawia wyeksportowała około 130 000 ton jabłek.
czytaj dalej
Spodziewaj się mniej świeżych i suszonych pomidorów z Tunezji.
2025-03-20 00:00
Produkcja pomidorów w Tunezji ma spaść w tym sezonie, co oznacza mniejsze ilości dostępne do przetwarzania. Tak przekazuje Maher Bouguerra, dyrektor generalny firmy Le Défi Tunisie, producenta suszonych pomidorów. Bouguerra tłumaczy: "Dotychczas mieliśmy normalny i dość dobry sezon pod względem ilości,
czytaj dalej
Plony sadów owocowych rosną w Mołdawii
2025-03-20 00:00
W ostatnich latach produktywność sadów w Republice Mołdawii znacząco wzrosła, zarówno jeśli chodzi o owoce pestkowe (wiśnie, morele, brzoskwinie, śliwki), jak i owoce pestkowe (jabłka, gruszki, pigwy). Informację tę podał Vasile Șarban, sekretarz stanu Ministerstwa.
czytaj dalej
"Odnawianie odmian jest niezbędne, aby pozostać konkurencyjnym w produkcji borówki"
2025-03-20 00:00
Rynek borówek ciągle ewoluuje pod wpływem nowych wymagań konsumentów i wyzwań produkcyjnych, z którymi boryka się branża. Pomimo ciągłego wzrostu globalnego popytu, producenci są zmuszeni dostosować się do nowej rzeczywistości, jaką jest odnowa odmian. "Nowe odmiany borówek nie są po prostu lepsze niż"
czytaj dalej
Potatoes USA obala mity dotyczące odżywczych właściwości słodkich ziemniaków w porównaniu do ziemniaków białych.
2025-03-20 00:00
W USA często pojawiają się dyskusje na temat wartości odżywczej ziemniaków, zwłaszcza porównujące słodkie ziemniaki i ziemniaki białe. Potatoes USA zajmuje się takimi nieporozumieniami, podkreślając, że oba rodzaje oferują porównywalne korzyści żywieniowe. Pomimo narracji medialnej,
czytaj dalej
"Rostące zapotrzebowanie na organicznie krojone produkty spożywcze w regionie Zurichu"
2025-03-20 00:00
Zmokra pogoda w dużych częściach Południowej Europy czasami stwarza dużo wyzwań dla importerów owoców. "Na poziomie zaopatrzenia, patrząc z perspektywy kampanii organicznych cytrusów, mamy do czynienia z bardzo trudnym sezonem. W Hiszpanii było zbyt sucha latem, a potem za mokro. Po powodziach w Murcji, znów stoi przed nami...
czytaj dalej
Amerykańskie cytrusy są w szczycie sezonu w stanach takich jak Kalifornia, Floryda i Teksas. "Krajowe cytrusy dominują na rynku dzięki doskonałym warunkom pogodowym i obiecującym perspektywom zarówno pod względem ilości, jak i jakości" - powiedział Alejandro Moralejo, dyrektor generalny firmy Salix Fruits. "W tym roku krajowe dostawy owoców
czytaj dalej
Wysoka kolumna dymu widoczna w dużej części Mediolanu wskutek pożaru, który wybuchł w nocy na terenie targu warzywnego w Mediolanie, będącego własnością Sogemi, na wschodnich obrzeżach miasta, między ulicą Vismara a ulicą Lombroso. Na miejscu pojawiło się w końcu 15 zespołów straży pożarnej.
czytaj dalej
Giełda warzywno-owocowa w Mediolanie: pożar niszczy 2 500 metrów kwadratowych w nocy
2025-03-20 00:00
Wysoki słup dymu był widoczny w dużej części Mediolanu z powodu pożaru, który wybuchł w nocy na targu warzywnym w Mediolanie, na wschodnich obrzeżach miasta, między ulicami Vismara i Lombroso. Na miejsce przybyło ostatecznie 15 zespołów straży pożarnej, jak podają źródła prasowe.
czytaj dalej
Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności ostrzega przed „nowym” wirusem pomidorowym ToBFV
2025-03-20 00:00
27 lutego francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (ANSES) ostrzegła przed nowym wirusem pomidorowym ToBFV i zaleciła dalsze badania w celu oceny ryzyka. ToBFV nie powinno być mylone z ToBRFV. Pierwsze obserwacje wirusa plam na owocach pomidora (ToFBV), który nie powinien być mylony z ToBRFV (Pomidorowa Plama Brązowa).
czytaj dalej