Znalezione w sieci
Globalna produkcja borówki przekroczy 3,1 miliona ton do 2028 roku.
2025-10-08 00:00
Międzynarodowa Organizacja Borówki (IBO) opublikowała swój raport na rok 2025, prognozując dalszy wzrost światowej branży borówkowej, jednocześnie zauważając wyzwania związane z handlem, środowiskiem i pracą. Prezes IBO Mario Steta powiedział, że ryzyko biznesowe wzrosło. "Są bardzo
czytaj dalej
Pomidory Pachino IGP gwiazdą na turnieju Tenis i Przyjaciele 2025
2025-10-08 00:00
Konsorcjum Ochrony Oznaczenia Geograficznego Pomidora z Pachino wychodzi na pierwszy plan dla zdrowia, i tym razem również robi to z wyjątkowej platformy, jaką jest Tennis and Friends na Foro Italico w Rzymie. Połączenie smaku, sportu i dobrostanu, które będzie obecne podczas udziału złotego czerwonego skarbca z Sycylii.
czytaj dalej
Rolnik pomidorów pokazuje kolegom, jak zaoszczędzić energię dzięki "prostym" dostosowaniom.
2025-10-08 00:00
Jak producenci roślin mogą oszczędzać energię, korzystając z praktycznych, dostępnych i opłacalnych technik? To kluczowe pytanie leży u podstaw projektu Energlik. Ten czteroletni program badawczy jest teraz bliski zakończenia. Ostatnio, badacze oraz producent roślin Jelle De Ryck z firmy Tomerel podzielili się najnowszymi aktualizacjami z ostatniej fazy.
czytaj dalej
Uprawcy polegają na silnym środku czyszczącym podczas zmiany upraw.
2025-10-08 00:00
Wielu producentów pomidorów korzystających z oświetlenia niedawno oczyściło swoje szklarnie, dokładnie je wyczyściło i ponownie zasadziło młode rośliny. W tym jesienią producenci bez oświetlenia i ci produkujący inne warzywa szklarniowe również będą postępować zgodnie z tym samym procesem rotacyjnym. Aby wesprzeć tę pracę, nagradzany...
czytaj dalej
Partnerstwo mające na celu przyspieszenie produkcji zielonych warzyw za pomocą danych i automatyzacji.
2025-10-08 00:00
Ledgnd i Viemose DGS połączyły siły, aby zintegrować MyLedgnd bezpośrednio z Systemami Ruchomych Rynien Viemose. Rolnicy będą teraz mogli przeglądać wszystkie kluczowe wskaźniki wydajności w jednym, przyjaznym dla użytkownika panelu, łącząc dane z czujników, informacje zwrotne od roślin, komputery klimatyczne i inne pomiary.
czytaj dalej
Producent szklarni ogłasza wprowadzenie na rynek nowego produktu.
2025-10-08 00:00
Dla firmy Windset Farms®, tegoroczne Targi Global Produce & Floral IFPA w Anaheim w Kalifornii to prawdziwe powitanie. Zakład firmy w Santa Maria w Kalifornii jest uznawany za największy jednolokalowy zakład szklarniowy warzyw w Stanach Zjednoczonych. Firma kontynuuje również rozbudowę instalacji oświetlenia LED w Delta w Kolumbii Brytyjskiej.
czytaj dalej
Technologia Citrocide Fresh-Cut zaprezentowana podczas Dnia Klienta w firmie Kronen.
2025-10-08 00:00
Technologia Citrocide® Fresh-Cut, stworzona przez firmę Citrosol w celu promowania higienicznego, bezpiecznego i zrównoważonego mycia minimalnie przetworzonych owoców i warzyw, była głównym punktem Kronen Customer Day 2025. Wydarzenie odbyło się 25-26 września w Kehl am Rhein i zgromadziło ponad 200 uczestników z 45 firm.
czytaj dalej
Produkcja świeżych wiśni na całym świecie ma spaść o ponad 10 procent w latach 2025-26.
2025-10-08 00:00
Według raportu z września 2025 roku przygotowanego przez Służbę Rolnictwa Zagranicznego Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA), światowa produkcja świeżych wiśni ma spaść o ponad 10 procent, do 4,6 miliona ton.
czytaj dalej
Citrosol prezentuje swoją technologię Citrocide® Fresh-Cut podczas Dnia Klienta KRONEN w Niemczech.
2025-10-08 00:00
Technologia Citrocide® Fresh-Cut, opracowana przez Citrosol w celu zapewnienia higienicznego, bezpiecznego i zrównoważonego mycia minimalnie przetworzonych owoców i warzyw, została
czytaj dalejTony García, główny bohater z jego zieloną kuchnią z książki najlepszych szefów kuchni roślinnych na świecie.
2025-10-08 00:00
Miłośnicy wysokiej kuchni mają już do dyspozycji tom numer 2 czasopisma Radilicious, wydany przez We’re Smart, aby podkreślić rolę warzyw w wysokiej kuchni. Drugie wydanie zostało zaprezentowane podczas gali w Maastricht (Holandia).
czytaj dalej
"Trzy lata temu obstawianie marokańskich malin wydawało się ryzykowną decyzją. Łańcuchy dostaw były nieprzewidywalne, jakość była niestabilna, a śledzenie przesyłek było koszmarem. Dziś ta 'ryzykowna' decyzja stała się naszą najbardziej dochodową kategorią owoców" - pisze GranderBerry S. na LinkedInie GranderBerry.
czytaj dalej
Mszyce na sałacie nie są brudne.
2025-10-08 00:00
Niezależnie czy to mszyca czy owad kontrolujący biologicznie, konsumenci uważają, że znalezienie jakiegokolwiek "robaka" w swojej sałacie jest nieatrakcyjne. Wydaje się jednak, że konsumenci mogą musieć się przyzwyczaić do tego pomysłu, ponieważ sektor sałaty boryka się z trudnościami w utrzymaniu mszyc z dala od główek sałaty. To pilne zagadnienie było w centrum uwagi.
czytaj dalej
"Realistycznie patrząc, nie wrócimy do normalnego sezonu dostaw przed grudniem, najwcześniej".
2025-10-08 00:00
Australia miała niezwykle suchą jesień i późne nadejście zimy, z temperaturami o około trzy stopnie wyższymi niż zwykle, co przyczyniło się do niedoboru ziemniaków w kraju. "Nietypowe warunki klimatyczne wpłynęły na inicjację bulw i dlatego na liczbę bulw utworzonych pod każdym ziemniakiem.
czytaj dalej
Ostatecznym celem uprawy sałaty jest uzyskanie wysokiego plonu świeżej, wolnej od chorób sałaty o pożądanej barwie, kształcie i chrupkości. Aby osiągnąć ten rezultat, uprawca musi wziąć pod uwagę wiele różnych aspektów. Można to porównać do skomplikowanego puzzla, który trzeba rozwiązać. W tym artykule,
czytaj dalej
W sezonie 2024/2025 papryka utrzymała swoją pozycję jako produkt ogrodniczy generujący największe dochody z eksportu, zgodnie z raportem opracowanym przez Hortoinfo na podstawie danych z hiszpańskiej służby statystycznej Estacom (Icex-Tax Agency). Między 1 sierpnia 2024 roku a 31 lipca 2025 roku,
czytaj dalej
Odmiana jabłka IRTA wśród nagród Innovation Hub Awards
2025-10-08 00:00
W przypadku Fresh Produce, IRTA otrzymał nagrodę za swoją odmianę jabłoni HOT84A1/TUTTI ®: nową odmianę jabłka dostosowaną do klimatów ciepłych, uzyskaną przez Partnerstwo Hot Climate IRTA, Instytut Badań Roślinnych w Nowej Zelandii oraz
czytaj dalej
"Oferta dla konsumenta gotowego do spożycia produktu i redukcja marnowania, to wyzwanie tylko dla ekspertów"
2025-10-08 00:00
Po peruwiańskim sezonie awokado z nadmiarem, niskimi cenami i promocjami ponownie staje się jasne, że konsumenci wolą kupować gotowe do jedzenia owoce, nawet jeśli muszą za nie więcej zapłacić. Dla sprzedawców detalicznych i dojarków to wyzwanie polega na pozyskaniu tych owoców, jednocześnie minimalizując ilość odpadów.
czytaj dalej
Nowa tożsamość marki została wprowadzona na rynek wraz z rozpoczęciem sezonu europejskich jabłek.
2025-10-08 00:00
Wraz z rozpoczęciem nowego sezonu europejskich jabłek, Kanzi wprowadził odświeżoną tożsamość marki w ramach kampanii Power To Go! Premiera odbyła się podczas targów Fruit Attraction w Madrycie, gdzie duże banery kampanii pojawiły się na wejściach do hal wystawowych, w których prezentowano produkty marki Kanzi.
czytaj dalej
Indyjscy producenci pomidorów protestują przeciwko gwałtownemu spadkowi cen w stanie Andhra Pradesh.
2025-10-08 00:00
Rolnicy pomidorów w dystrykcie Kurnool w Andhra Pradesh protestowali po tym, jak ceny hurtowe spadły do jednego rupii (0,012 USD) za kilogram na hurtowym rynku w Pathikonda. Rolnicy zareagowali, wylewając swoje produkty na drogi, co spowodowało zakłócenia w ruchu na trasie Gooty-Mantralayam.
czytaj dalej
Wiosenne przymrozki znacząco wpłynęły na sadownictwo w całej Białorusi, uszkadzając część plonów zarówno na gospodarstwach państwowych, jak i prywatnych. Pomimo strat, zbieranie owoców nadal trwa w wielu regionach, gdyż plantatorzy starają się zachować to, co pozostało. Jednym z sadów, które doświadczyły szkód spowodowanych przymrozkami, było...
czytaj dalej



