Znalezione w sieci
Menadżer nasion ziemniaka z Nowej Zelandii przedstawia sezon.
2025-09-17 00:00
Bridgett James jest asystentem kierownika magazynu nasion w Spółdzielni Nasion Ziemniaka w Ashburton, która przechowuje, kroi i klasyfikuje nasiona ziemniaków dla procesowych producentów dostarczających ziemniaki dla McDonald's. James powiedziała, że sezon rozpoczyna się pod koniec lutego lub na początku marca, gdy nasiona ziemniaków przybywają od producentów. "To
czytaj dalej
Dziesiątki hektarów papryki dotknięte przez "Thrips parvispinus" oraz czerwoną przędziorkę.
2025-09-17 00:00
COAG, Koordynator Organizacji Rolniczych i Hodowców Almerii, potwierdził najgorsze przewidywania dotyczące obecności szkodników i wirusów na początku sezonu rolniczego. Producenci już zgłosili dziesiątki hektarów papryki dotkniętej przez Thrips parvispinus, z których wiele zostało
czytaj dalej
Nietypowe warunki pogodowe opóźniają sezon warzywny na Ukrainie i wpływają na ceny.
2025-09-17 00:00
Według AgroPortal.ua sezon warzywny na Ukrainie w 2025 roku został naznaczony nietypowymi opóźnieniami zarówno w szklarniach, jak i na otwartych polach. Chłodna, długa wiosna opóźniła przesadzanie siewek o prawie miesiąc, co spowodowało opóźnienie zbiorów i stworzyło ryzyko dla sałaty jesiennej, która została zasadzona później i może być zagrożona.
czytaj dalej
"Zaczniemy zbierać Zonneglans pod koniec tygodnia"
2025-09-17 00:00
Na gospodarstwie owocowym Jongerius w Houten trwa pełne zamieszanie związane z zbiorami twardych owoców. "Obecnie zbieramy odmianę Elstar i mamy dobrą plonność. W przypadku gruszek odmiany Conference, mamy średnie zbiory w tym roku, chociaż plony są znacznie wyższe niż w ubiegłym roku, kiedy mieliśmy bardzo mało gruszek" - mówi Norbert Jongerius.
czytaj dalej
Estonia czeka na zmniejszone zbiory ziemniaków po deszczach.
2025-09-17 00:00
Ciężkie wiosenne deszcze i późne sadzenie pozostawiły południowoestońskich plantatorów ziemniaków z plonami około połowy zwykłej wielkości. Plony różnią się w zależności od plantatora, ale są niższe niż oczekiwano, jak mówi Rasmus Kolberg, członek zarządu spółdzielni ziemniaczanej Eestimaa Kartul. "Nasi ludzie jeszcze naprawdę nie rozpoczęli...
czytaj dalej
Według National Farmers' Union (NFU) Wielka Brytania nie jest lepiej przygotowana do karmienia swojej populacji w czasach kryzysu niż przed pandemią COVID-19. Prezydent Tom Bradshaw powiedział, że jest "zbrodnicze", że kraj jest mniej niż w 20% samowystarczalny pod względem owoców. "Jeśli jesteśmy wystarczająco zaniepokojeni, abyśmy"
czytaj dalej
Mniejsze zbiory jabłek w Nowej Szkocji po letniej suszy
2025-09-17 00:00
Nowa Szkocja zaczyna zbierać swoje mniejsze zbiory jabłek w tym sezonie po lecie charakteryzującym się surowymi warunkami suszy. "W niektórych przypadkach drzewa obumierają tam, gdzie nie zainstalowano żadnego systemu nawadniania w sadach i ziemia jest lekka," mówi Michael Van Meekeren z farmy Van Meekeren. W prowincji,
czytaj dalej
Saga Robotics z Norwegii pozyskuje finansowanie na roboty rolnicze.
2025-09-17 00:00
Saga Robotics, norweski producent platformy robotycznej Thorvald do uprawy winogron i truskawek, pozyskał 11,2 miliona dolarów finansowania kapitałowego w celu rozszerzenia swojej działalności komercyjnej na rynkach Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych. Runda finansowania została zamknięta w dwóch transzach i zbiegła się z przeniesieniem Thorvalda z
czytaj dalej
"Opowiedz mi to": nowa edukacyjna podróż w świat górskich jabłek.
2025-09-17 00:00
Monitorowanie kwitnienia, owady zapylające, metody zbioru zachowujące jakość produktu, systemy transportu i przechowywania minimalizujące wpływ na obszar i zużycie energii, techniki selekcji zmniejszające marnotrawstwo, dokładna analiza.
czytaj dalej
Ochrona świeżości owoców i warzyw przy jednoczesnym poszanowaniu środowiska naturalnego: To jest misja jednostki biznesowej zajmującej się świeżymi produktami spożywczymi, która łączy w sobie firmy Ciesse Paper, Dynaplast, Nespak, Sharpak i Veripack w ramach Grupy Guillin, posiadającej cztery zakłady produkcyjne specjalizujące się w produkcji opakowań z PP i PET.
czytaj dalej
Formuły srebra i miedzi oparte na nanotechnologii zostały przetestowane na hiszpańskich pomidorach hodowanych w szklarni.
2025-09-17 00:00
Hiszpańscy producenci pomidorów eksplorują formuły pierwiastków śladowych oparte na nanotechnologii, aby poradzić sobie z presją produkcyjną wynikającą z rosnących kosztów inwestycji, niedoborów siły roboczej i wymagań rynkowych dotyczących owoców bez pozostałości środków ochrony roślin. W latach 2024-2025 firma B+H Solutions GmbH nawiązała partnerstwo z dużym hiszpańskim producentem pomidorów w celu oceny.
czytaj dalej
Chilijska kiwi nadal się rozwija, podczas gdy wzrasta spożycie w Indiach, Brazylii i USA.
2025-09-17 00:00
W ciągu ostatnich pięciu lat globalna konsumpcja kiwi wykazywała stały wzrost. Według Carlosa Cruzata, prezesa Chilean Kiwi Committee, ten trend jest w dużej mierze wynikiem zmiany nawyków żywieniowych, zwłaszcza wśród młodych konsumentów, którzy coraz bardziej dbają o zdrowie. Kiwi, bogactwo
czytaj dalej
Po zbiorze pomidorów obecność nicieni galowych w szklarni Azienda Agraria Fratelli Rosati Quinto e Angelo w Sperlonga, w Lacjum we Włoszech, uniemożliwiła kontynuację uprawy roślin zagrożonych. Następnym planowanym uprawą produktem był seler, a podobnie jak pomidory, seler jest podatny na infekcję tymi nicieniami.
czytaj dalej
Szklarnie napędzają turecki boom bananowy
2025-09-17 00:00
Banany, kiedyś uważane w Turcji za specjalność uprawianą tylko w małych kieszeniach wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego, dziś cieszą się niezwykłym rozwojem, głównie dzięki uprawie w szklarniach. Ta transformacja jest szczególnie widoczna w dystrykcie Manavgat w Antalyi, gdzie okres zbiorów
czytaj dalej
Hiszpania skupia w Almerii największą powierzchnię upraw warzyw pod osłonami w Europie, dostarczając warzywa do licznych rynków. Jednak ta koncentracja wiąże się z ciągłym pojawianiem się nowych szkodników i chorób na poziomie agronomicznym. Dlatego też, jeśli chodzi o
czytaj dalej
Kiedy organiczne produkty robią różnicę: sukces marki Brio i wartość marki Alce Nero.
2025-09-17 00:00
Na wewnętrznym rynku, który boryka się z trudnościami w odzyskaniu dynamiki, a konsumpcja produktów ekologicznych pozostaje na niskim poziomie, Brio - firma z Grupy Alegra specjalizująca się w warzywach i owocach - pozostaje pozytywnym wyjątkiem. Potwierdzają to liczby: 67,3 miliona euro obrotu w bilansie.
czytaj dalej
Jagody borówki są najszybciej rosnącą kategorią jagód, zarówno pod względem hodowlanym, jak i konsumpcyjnym. "W przypadku jagód borówki obserwujemy wiele działań hodowlanych, prowadzących do uzyskania lepszych odmian" - mówi Philip Symons z firmy North Bay Produce. "Podobne działania zachodzą również w przypadku innych jagód, jednakże...
czytaj dalej
Ecovative sprzedaje holenderską kulturę mycelium rodzinie z Klerken.
2025-09-17 00:00
Ecovative sprzedał swoje holenderskie przedsiębiorstwo zależne, Ecovative Spawn & Substrate BV, rodzinie Klerken, założycielom Scelta Mushrooms. Firma będzie kontynuowana pod nową nazwą Ourcelia i skupi się na wspieraniu branży grzybów poprzez dostarczanie rozwiązań w postaci podłoża i strzępek.
czytaj dalej
Egipt staje się nowym graczem w branży borówek.
2025-09-17 00:00
Egipt wyszedł z zasięgu branży jagodowej, stając się wschodzącym graczem, który już jest uwzględniany w planach licznych firm z Europy i Ameryki. Dwie firmy, jedna hiszpańska i jedna holenderska, zidentyfikowały potencjał tego kraju i opracowują projekty z własną genetyką.
czytaj dalej
"Odzyskaliśmy pewność siebie, aby kontynuować uprawę ekologicznych pomidorów w przyszłości"
2025-09-17 00:00
W ostatnich latach producenci organicznych pomidorów borykają się z nicieniami z rodzaju Meloidogyne w swoich uprawach. Nowy podkładka Sanaterra od firmy Takii daje producentom skuteczne narzędzie do zwalczania tych szkodników, nawet w warunkach wysokich temperatur. "Dzięki Sanaterra odzyskaliśmy pewność siebie, aby kontynuować".
czytaj dalej



