Znalezione w sieci
Duże, ale niewiele kiwi Hayward w Arta, Grecja.
2025-10-22 00:00
Początek zbiorów odmiany Hayward w Arta, w północno-zachodniej Grecji, przebiega powoli, ponieważ niewiele owoców osiągnęło wymagany poziom Brix w pierwszych dniach. "Większość owoców nadal ma poziom 5,5-5,8. To zależy od wieku drzew. Im młodsze są drzewa, tym szybciej rośnie poziom Brix" - mówi pan.
czytaj dalej
"W ciągu dwóch tygodni większość europejskich detalistów przełączy się na hiszpańską sałatę"
2025-10-22 00:00
Sezon hiszpańskiej sałaty na jesień i zimę jest już w toku, chociaż z niewielkim opóźnieniem ze względu na przedłużenie zbiorów w kilku krajach Europy Środkowej i Północnej. W ciągu dwóch tygodni oczekuje się, że Europa przejdzie na hiszpańską produkcję. "Mamy już zaopatrzenie w naszą
czytaj dalej
Problemy związane z Fusarium: Jak można nadal dostarczać jakość?
2025-10-22 00:00
"To, co wydaje się być dobrą partią na zewnątrz, może okazać się być w dużej mierze zniszczone wewnątrz. Fusarium, zgnilizna korzenia i szyjki cebuli rozprzestrzeniają się cicho w zapasach cebuli, pozbawiając plantatorów klientów, marże i spokój umysłu. Badania potwierdzają, że sytuacja pogarsza się z każdym rokiem. Nasz zespół także to zauważa:"
czytaj dalej
W Urugwaju prace nad hodowlą odmian roślin skoncentrowały się na nowych odmianach mandarynek.
2025-10-22 00:00
Instytut Krajowy Badań Rolniczych (INIA) skupił się na opracowywaniu nowych odmian mandarynek dostosowanych do klimatu Urugwaju i warunków produkcji rolniczej. Po trzydziestu latach współpracy z Wydziałem Agronomii Uniwersytetu Republiki Urugwaju, oni...
czytaj dalej
Goście mogą płacić owocami i warzywami w kawiarni w Denver
2025-10-22 00:00
W Denver w kawiarni SAME Café (So All May Eat) przy Colfax wszyscy mogą cieszyć się zdrowym posiłkiem, niezależnie od dochodów. Goście mogą płacić tyle, ile są w stanie, pracować jako wolontariusze lub ofiarować owoce i warzywa. Działający od prawie 19 lat, nonprofitowa kawiarnia korzysta z lokalnych produktów rolnych i organizuje wydarzenia kulinarnych ekspertów, jak.
czytaj dalej
"Niemożliwe nie jest to, żeby niemieckie szczypiorki były dostępne przez cały rok."
2025-10-22 00:00
Sezon niemieckiej cebuli dymki i groszku wiosennego trwa w najlepsze w firmie AGF-Online w Barendrecht. "Wciąż mamy dużo produktów na polach. Jakość jest doskonała. Wielu pracowników już wyjechało do swoich krajów, aby świętować Boże Narodzenie, ale mamy wystarczająco dużo, aby kontynuować pracę bez problemów.
czytaj dalej
W zeszłym roku pojawiły się pierwsze raporty o nowym rodzaju pluskwiaka, który potencjalnie może wyrządzać jeszcze większe szkody w uprawach papryki niż Nezara viridula - Halyomorpha halys, bardziej znany jako brązowy marmurkowany pluskwiak. To, co kiedyś wydawało się być odległym zagrożeniem, teraz wydaje się być znacznie bliższe.
czytaj dalej
Dobra wiadomość dotycząca organicznych buraków z Ontario.
2025-10-22 00:00
To był dobry rok dla organicznych buraków w Ontario. „Zaczęliśmy trochę później sadzić większe ilości buraków na przechowywanie z powodu suchej pogody latem. Teraz widzimy obfitą dostawę, więc wygląda to dobrze” – mówi Lauren Stallard Wedderburn, menedżer ds. sprzedaży i marketingu w Pfenning's Organic.
czytaj dalej
Polska oczekuje wzrostu produkcji ziemniaków o 15%
2025-10-22 00:00
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) prognozuje, że produkcja ziemniaków w Polsce w tym roku wyniesie 6,8 miliona ton, co oznacza wzrost o 15% w porównaniu z ubiegłym sezonem. Ten wzrost wynika zarówno z zwiększenia obszarów uprawnych, jak i z większych plonów na hektar, wspieranych korzystnymi cenami.
czytaj dalej
Nowe odmiany sałaty wykazują odporność na Nasonovia ribisnigri.
2025-10-22 00:00
Zielona mszyca sałatowa, Nasonovia ribisnigri, nadal stanowi wyzwanie dla producentów warzyw liściastych w Europie. W odpowiedzi holenderska firma hodowlana Enza Zaden opracowała nowe odmiany sałaty lodowej, które charakteryzują się średnią odpornością na biotyp Nr:1 oraz pełną odpornością na mączniaka rzekomego.
czytaj dalej
Strategiczne partnerstwo w celu utworzenia strefy wysokich technologii szklarniowych w Jazan, Arabii Saudyjskiej
2025-10-22 00:00
Firma Amtar Al Khair Agricultural Crops Company podpisała ważną umowę o współpracy z firmą KUBO Greenhouse Projects w celu stworzenia i prowadzenia nowoczesnej strefy szklarniowej w regionie Dżazan. Ten zintegrowany projekt produkcji owoców i warzyw stanowi nowy krok w wzmacnianiu Arabii Saudyjskiej.
czytaj dalej
Power to go Kanzi na Deejay Ten w Mediolanie: rozdano 27 000 jabłek.
2025-10-22 00:00
Kanzi, bohater Deejay Ten w Mediolanie, wydarzenia biegowego zorganizowanego przez Radio Deejay, które w sobotę, 12 października, ożywiło serce miasta, z nowym stoiskiem, angażującymi działaniami i kreatywnym konceptem całkowicie poświęconym energii.
czytaj dalej
Zbiory w Europie rozpoczynają się od stabilnych zbiorów winogron i niższych plonów kiwi.
2025-10-22 00:00
Wraz z rozpoczęciem sezonu zbiorów w 2025 roku w Europie, producenci we Francji, we Włoszech i w Grecji rozpoczynają nowy cykl produkcji, skupiając się na zarządzaniu uprawami i utrzymaniu standardów jakości. Według danych udostępnionych w ramach kampanii "Urokliwy Smak Europy", współfinansowanej przez Unię Europejską.
czytaj dalej
"Producenci potrzebują strategii, które pozwolą im utrzymać jakość owoców pomimo pogarszających się warunków."
2025-10-22 00:00
Przemysł borówkowy w Maroku nadal zyskuje międzynarodowe znaczenie, napędzany przez swoje wczesne okno produkcji, rosnące wolumeny eksportu oraz adaptację do praktyk zrównoważonego rolnictwa. W odpowiedzi na zmieniające się dynamiki rynkowe i coraz bardziej wymagające warunki klimatyczne, borówkowy...
czytaj dalej
Młody przedsiębiorca zakłada 1-hektarowy szklarniowy ogród warzywny, aby zrekompensować brak produkcji w dzielnicy.
2025-10-22 00:00
Przedsiębiorca Serdar Güneş wybudował nowoczesną szklarnię o powierzchni 10 000 metrów kwadratowych w dystrykcie Ergani w Diyarbakirze, co znacząco zwiększa produkcję i tworzy miejsca pracy. W szklarni zatrudnionych jest 20 osób, a codziennie produkowanych jest 4 tony ogórków. Dzięki wsparciu rządu...
czytaj dalej
Plantatorzy bananów muszą być odpowiednio wynagradzani, aby utrzymać rentowność swoich przedsiębiorstw.
2025-10-22 00:00
Ostatnio Fairtrade International ogłosiła zwiększenie minimalnych cen bananów, spowodowane wzrostem kosztów dla producentów. Nie tylko pensje i ceny środków do nawożenia w krajach producenckich wzrosły, ale plantatorzy mają również do czynienia ze zwiększonymi kosztami związanymi z bezpieczeństwem.
czytaj dalej
Ostatnie badanie opublikowane w czasopiśmie Antioxidants analizowało wpływ mrożonych truskawek na status antyoksydacyjny, poziom glukozy na czczo oraz zapalenie naczyniowe u dorosłych z przedcukrzycą. Wyniki pokazały, że spożywanie dziennie mrożonych truskawek przez 12 tygodni obniżyło poziom markerów zapalenia oraz glukozy na czczo.
czytaj dalej
Porada dla hodowców podczas przejścia na nowy podłoże: poproś o analizy i działaj na ich podstawie
2025-10-22 00:00
Obecnie oczy świata ogrodnictwa zwrócone są na branżę podłoży. Zapasy torfu są na poziomie, który eksperci określają jako "historycznie niski", a nawet włókno kokosowe jest obecnie rzadkie. Jednocześnie rynek przechodzi przez przejście, dążąc do większego udziału surowców odnawialnych.
czytaj dalej
Nadmierne opady deszczu w ciągu ostatnich dwóch lat spowodowały spadek produkcji jabłek w Brazylii o ponad 200 000 ton, głównie dotykając południowe stany Rio Grande do Sul i Santa Catarina. Według Brazylijskiego Stowarzyszenia Producentów Jabłek (ABPM), zbiory w sezonie 2024/2025 wyniosły.
czytaj dalej
Tabocão w Brazylii prowadzi światową produkcję ananasów.
2025-10-22 00:00
Największa ciągła plantacja ananasów na świecie znajduje się w miejscowości Tabocão, w stanie Tocantins w Brazylii. Gospodarstwo rolnicze Olhos D'Água produkuje rocznie około 150 000 ton ananasów na ponad 3000 hektarach. Według agencji stanowych i danych firmowych, produkcja zaopatruje rynek krajowy.
czytaj dalej



