Znalezione w sieci
Nowa kampania IFPA stawia na pierwszym miejscu owoce i warzywa jako kluczowy element poprawy zdrowia kraju.
2025-07-17 09:00
Międzynarodowe Stowarzyszenie Producentów Świeżych Produktów Spożywczych (IFPA) uruchomiło nową kampanię, w której promuje owoce i warzywa jako naturalne receptury na poprawę zdrowia, obniżenie kosztów opieki zdrowotnej i dłuższe życie.
czytaj dalej
Francuscy producenci jabłek stawiają na zmiany.
2025-07-17 09:00
Pod koniec czerwca nieustająca fala upałów nadal trzymała Europę w swoim uścisku. Tak zwana "kopuła upałów" rozciągnęła się nad kontynentem, powodując w wielu częściach Francji temperatury przekraczające 40°C. Setki szkół musiały zostać zamknięte, nawet wieża Eiffla była czasowo...
czytaj dalej
Z analizy wynikało m.in., że wiśnie i cytryny są uprawami o najwyższej rentowności na litr wody. Między 2021 a 2024 rok ich obszar uprawy był jedynym, który wzrósł w regionie. Z drugiej strony, tradycyjne owoce takie jak winogrona według Frutas de Chile pokazały się natomiast jako...
czytaj dalej
W szczególności wymienione zostały jagody, arbuz, ananas, winogrona i banany. Ogólnie sprzedaż owoców wzrosła o prawie 10% w ciągu zaledwie trzech tygodni. W odpowiedzi na wysokie temperatury Tesco znacznie zwiększyło swoje zapasy. Firma twierdzi, że pracowała ściśle...
czytaj dalej
Obszar upraw jabłek we Francji oraz produkcja spadną w 2025 roku.
2025-07-17 00:00
Według wstępnych prognoz (1 lipca) produkcja jabłek we Francji w tym roku będzie mniejsza, głównie ze względu na zmniejszenie obszaru produkcyjnego. Według Agreste, spodziewane są spadki zbiorów w większości regionów produkujących jabłka. Należy zauważyć, że te prognozy mogą ulec zmianie.
czytaj dalej
Nowoczesne technologie ściółkowania truskawek mają znaczący wpływ na tempo wzrostu roślin, jakość owoców oraz efektywność zbiorów. O najnowszych rozwiązaniach w tej dziedzinie opowiedziała Monika Kwaśny z firmy Geo Polska, która dostarcza własną folię do ściółkowania.
czytaj dalej
Produkcja pomidorów, ogórków i... wodoru?
2025-07-17 00:00
Bart van Meurs z działu Q rozpoczyna zdanie słowami: "Dla wielu sektorów, pozostałe ciepło poniżej 100°C jest odpadem,". "Dla upraw szklarniowych, jednakże, jest to surowiec. Oznacza to, że uprawy szklarniowe mogą odegrać rolę na przykład w przejściu na wodór." Firma Division Q z Holandii prowadzi rozmowy z różnymi.
czytaj dalej
Nowy projekt w Hiszpanii dotyczący ciągłego dostarczania winogron stołowych przez cały rok.
2025-07-17 00:00
Według danych Kantar, winogrona stołowe są zdecydowanie produktem, który odnotował największy wzrost konsumpcji w Hiszpanii w minionym roku. Coraz mniej są one postrzegane jako produkt sezonowy i utrzymują rosnącą obecność na półkach, a ta tendencja powinna utrzymać się w przyszłości.
czytaj dalej
Intensywne opady deszczu w Meksyku zmuszają producenta fasoli szparagowej do dostosowania planu uprawy.
2025-07-17 00:00
Nieprawdopodobnie obfite opady deszczu w czerwcu wpłynęły na plon zieleniny w niektórych regionach uprawnych w Meksyku. "Nasze fasolki są uprawiane w dwóch kluczowych regionach uprawnych, w Guanajuato w środkowym Meksyku oraz w Baja California na północnym zachodzie" - mówi Francisco Sanchez, dyrektor generalny firmy ASL Produce. Ten podwójny region.
czytaj dalej
Późne ukraińskie słodkie czereśnie mają potencjał eksportowy.
2025-07-17 00:00
Późno sezonowe ukraińskie słodkie czereśnie mogłyby skutecznie konkurować na rynkach międzynarodowych, zwłaszcza na Bliskim Wschodzie - twierdzi Vladyslav Makarenko, współwłaściciel gospodarstwa Makosad z regionu Czerniowce. Makarenko zauważa, że konkurowanie z producentami początkowego sezonu takimi jak Hiszpania, Grecja,
czytaj dalej
Polski: Karmienie społeczności za pomocą szklarni
2025-07-17 00:00
Gospodarstwo rolne zamienione w gospodarstwo warzywne, właściciele Terramonga opisują je jako "dziwny związek starej hodowli zwierząt i nowoczesnych praktyk warzywnych". Joe Evans uprawia ziemię w zachodniej części Karoliny Północnej od ponad 15 lat i został zaproszony dołączenia do zespołu Terrmonga jako odpowiedzialny za produkcję warzyw.
czytaj dalej
MAAS w Catania: zakończono pierwszą fazę prac w hali ortofrutticola.
2025-07-17 00:00
"Dzień historyczny dla MAAS. Oficjalnie dostarczyliśmy pierwszą część prac renowacyjnych w galerii owocowo-warzywnej, zrealizowanych dzięki funduszom z PNRR". Tak powiedział prezes Mercati Agro Alimentari Sicilia i wiceprezes Italmercati, Emanuele Zappia.
czytaj dalej
Lidl wzmacnia swoje zaangażowanie w produkty i hiszpańskich dostawców, planując zakupić ponad 280 000 ton owoców sezonowych na kampanię 2025. Ta liczba oznacza wzrost o 8% w porównaniu do ilości zakupionej w poprzedniej kampanii i obejmuje.
czytaj dalej
Pere Santa Maria: minimalizm jest ważny, ale różnorodność nie powinna być porzucona.
2025-07-17 00:00
W tych dniach rozpoczęły się zbioru gruszek odmiany Santa Maria Morettini w okolicy Ferrary. Ta odmiana została stworzona we Florencji w 1951 roku przez agronoma Alessandro Morettiniego poprzez skrzyżowanie odmian Williams i Coscia. Aktualną sytuację zbiorów przedstawiają technicy Michele Mariani i Alessandro Zago.
czytaj dalej
Glicynobetaina (GB) jest uważana za metodę bez pozostałości i nietoksyczną do konserwacji owoców i warzyw podczas przechowywania po zbiorze. Ta strategia jest szczególnie przydatna w redukcji znaczących strat po zbiorze wynikających z przyspieszonego starzenia się i rozwoju chorób. Podczas chłodzenia
czytaj dalej
"Podłużne czerwone pomidory są teraz sezonowo dostępne na świeżym rynku warzyw i owoców"
2025-07-17 00:00
Zbiór czerwonych, podłużnych pomidorów rozpoczął się 12 lipca 2025 roku w wewnętrznych obszarach prowincji Foggia w południowych Włoszech, w regionie Apulii. Był to skomplikowany początek, chociaż nieoczekiwany. Massimo Cardente, dyrektor sprzedaży firmy Carden & Leon Corporation, ocenia obecną kampanię, jakość,
czytaj dalej
"Mając dwie lokalizacje, posiadamy pewną elastyczność i siłę"
2025-07-17 00:00
Dostawy wczesnych ziemniaków z Cypru stopniowo dobiegają końca. "Podaż regionalnych wczesnych ziemniaków wzrasta z tygodnia na tydzień, a ceny spadają odpowiednio. Na podstawie dotychczasowych sygnałów, rok 2025/26 prawdopodobnie nie będzie najdroższym rokiem dla ziemniaków" - raportuje Jörn Reuter.
czytaj dalej
Na Ukrainie średni okres zwrotu inwestycji w uprawie warzyw wynosi około pięciu lat, pod warunkiem, że działalność zostanie rozpoczęta na minimum 50-60 hektarach i będzie opierać się na nawadnianiu kroplowym. Szacunek ten pochodzi od Vadyma Krychkivskyiego, właściciela gospodarstwa "Organic-D" w regionie Winnickim.
czytaj dalej
"Popyt na eksport podnosi rynek brokułów z dołka"
2025-07-17 00:00
Po długim, trudnym okresie w sprzedaży, rynek brokułów w końcu się ożywił. "I było to bardzo potrzebne, ponieważ było dość dramatyczne" - mówi hodowca Martijn Verschuren z Raamsdonk, który uprawia brokuły ze swoim bratem Peterem na obszarze około 90 hektarów. "Obecnie sprzedaż na
czytaj dalej



