Znalezione w sieci
Stany Zjednoczone: Pomidory z pola wycofane w wielu stanach ze względu na ryzyko zatrucia salmonellą.
2025-05-06 00:00
W związku z potencjalnym zanieczyszczeniem salmonellą, wydano dwa oddzielne ostrzeżenia dotyczące pomidorów, chociaż do tej pory nie zgłoszono żadnych przypadków zachorowań. Firma Williams Farms Repack LLC wycofuje z rynku kilka produktów z pomidorów pod markami Williams Farms Repack i H&C Farms. Dotknięte produkty to 5x6 i 6x6.
czytaj dalej
Burze uszkodziły uprawy owoców w trzech stanach Indii.
2025-05-06 00:00
Nietypowa pogoda spowodowała poważne szkody w uprawach owoców w całych Indiach, gdzie gwałtowne deszcze i silne wiatry zniszczyły sady i plantacje w Andhra Pradesh, Himachal Pradesh oraz Tamil Nadu. W dystrykcie Chittoor, w Andhra Pradesh, prawie 550 ton mango zostało utraconych zaledwie kilka tygodni wcześniej.
czytaj dalej
Zbiory jabłek prawdopodobnie zostaną zmniejszone o 10 do 30% z powodu występowania mszycy jabłkowej.
2025-05-06 00:00
Przeklęty rożny mszyc jabłkowy (dysaphis plantaginea) wydaje się być szczególnie groźny w tym roku. Francuscy producenci jabłek i gruszek robią, co w ich mocy, aby odeprzeć ataki, ale Francuskie Stowarzyszenie Producentów Jabłek i Gruszek (ANPP) już teraz przewiduje niższe plony na nadchodzący sezon - informuje FreshPlaza.
czytaj dalej
W południowej Hesji, w Ginsheim, tegoroczne zbieranie warzyw rozpoczęło się kilka tygodni temu, jak informuje nas Kai Reinheimer (na zdjęciu po prawej) z gospodarstwa warzywnego o tej samej nazwie. Oprócz szparagów, ziół uprawianych na zewnątrz i szerokiej gamy sałatek, producent z Ginsheim oferuje także produkty niszowe, takie jak Maj
czytaj dalej
Mąka pomidorowa z Włoch zdobywa nagrodę.
2025-05-06 00:00
"Podczas targów SIAL Innovation Canada 2025 - jednych z najbardziej prestiżowych międzynarodowych targów poświęconych innowacjom w dziedzinie żywności - otrzymaliśmy nagrodę za specjalną mąkę pomidorową, którą wyprodukowaliśmy poprzez odzyskanie i przetworzenie skórek z pomidorów użytych do produkcji naszego sosu 'A Sarsa da Nunna' - hołdu dla."
czytaj dalej
Sukces sezonu z marką Vip na wystawie Macfrut.
2025-05-06 00:00
Dzięki znacznym inwestycjom w nowoczesne procesy konserwacji, VIP jest obecnie w stanie oferować jabłka o wysokich standardach organoleptycznych i jakościowych przez dwanaście miesięcy w roku. Osiągnięcie to stało się możliwe dzięki zaawansowanemu systemowi logistycznemu i magazynowemu, który
czytaj dalej
Eksport borówek z Polski spada w miarę rosnącego popytu krajowego.
2025-05-06 00:00
Polska, główny eksporter borówek w Europie, rozpoczyna swoje zbiory w lipcu, po wycofaniu się z rynku Hiszpanii. Produkcja borówek w kraju zwiększyła się, a obszary upraw wzrosły z 5 800 hektarów w 2018 roku do 11 900 hektarów w 2022 roku. Obecne szacunki rocznej produkcji wynoszą od
czytaj dalej
Nowo opublikowany przewodnik ilustrowany pomaga plantatorom cytrusów w Kalifornii odróżnić szkody spowodowane przez szkodniki wczesnego sezonu na różnych odmianach cytrusów. Przewodnik, zatytułowany "Porównanie Szkód na Skórce Owocu Wywołanych Przez Trzy Szkodniki Wczesnego Sezonu w Gatunkach Mandarynek i Pomarańczy," został
czytaj dalej
Stany Zjednoczone (NY): Badania kliniczne pokazują, że bariera gruntowa może pomóc w walce przeciwko szkodnikowi rzepaku.
2025-05-06 00:00
Program Rozwoju Rolnictwa Północnej Nowego Jorku (NNYADP) ogłosił wyniki polowych testów, w których uzyskano pierwsze komercyjne dane rolnicze oraz ocenę producenta dotyczącą nowego sposobu zarządzania szkodnikiem roślin warzywnych, muchówką rzepakową. Muchówka rzepakowa to inwazyjny owad, który powoduje
czytaj dalej
Fruitimprese: rozpowszechnione mrożone owoce w Turcji, zagrożone morelami, orzechami laskowymi i rodzynekami.
2025-05-06 00:00
Fruitimprese informuje, że niedawne, niespodziewane przymrozki notowane w różnych regionach Turcji negatywnie wpływają na dostawy produktów przeznaczonych na europejski rynek suszonych owoców, co nieuchronnie skutkuje wzrostem cen. Sytuacja jest bardzo poważna.
czytaj dalej
Konsorcjum Pachino IGP na targach Macfrut: między wyzwaniami kulinarnej i internacjonalizacją.
2025-05-06 00:00
Konsorcjum Ochrony IGP Pomidora z Pachino odnawia swoje uczestnictwo w wielkim targach owocowo-warzywnych Macfrut, które odbywają się w Rimini od dziś do 8 maja. Ogłaszając udział w edycji 2025, prezes Konsorcjum Sebastiano Fortunato podkreślił, że "celem
czytaj dalej
Powierzchnia uprawy mango w Andaluzji wzrosła o prawie 4%.
2025-05-06 00:00
Prowincja Malaga, zajmująca powierzchnię 4 598 ha, koncentruje 90% andaluzyjskiej powierzchni, a następnie jest Granada z 472 ha upraw. Dane te znajdują się w raporcie Obserwatorium Cen i Rynków przy Radzie ds. Rolnictwa, Rybołówstwa, Wody i Rozwoju Obszarów Wiejskich Rządu Andaluzji.
czytaj dalej
Think Fresh 2025: przyszłość to zmiana.
2025-05-06 00:00
Wczoraj odbyła się dziesiąta edycja Think Fresh w Centrum Kongresowym Grand Hotelu w Rimini, spotkanie branży warzywno-owocowej zorganizowane przez IFN przy wsparciu naukowym Monitora Ortofrutta z Agroter. Udział wzięło 330 delegatów, w tym 110 przedstawicieli dystrybucji detalicznej.
czytaj dalej
Ciruelo stanowczo stawia na zmianę odmian.
2025-05-06 00:00
Deszcze ledwie wpłynęły na rozwój wczesnych odmian owoców pestkowych El Ciruelo, jedynie na dwóch odmianach moreli o mniejszej produkcji. Produkcja rozpoczyna się w pierwszym tygodniu kwietnia i kończy w połowie czerwca, gdy zostaje wprowadzona nowa kampania.
czytaj dalej
Sezon awokado w Maladze zakończył się z 20% wzrostem wolumenu.
2025-05-06 00:00
Sezon zbiorów awokado w Maladze zbliża się do końca, z 20% wzrostem wolumenu w porównaniu z poprzednim rokiem. Jednakże wolumen produkcji nadal nie osiągnął poziomów sprzed suszy. "Drzewa wciąż cierpią na stres wodny" – powiedział Antonio Rodriguez, Sekretarz Generalny COAG w Maladze. Pomimo
czytaj dalej
Sitofex®: rozwiązanie zapewniające stałą kalibrację i jakość dla kiwi i winogron deserowych.
2025-05-06 00:00
Wysokie standard produkcyjne, które wymaga rynek od produktów rolno-spożywczych, zmuszają producentów do uzyskiwania owoców o jednolitym kalibrze i wysokiej jakości, oba czynniki kluczowe dla konkurencyjności oferty handlowej. W uprawach takich jak kiwi...
czytaj dalej
Macfrut 2025 otwiera się w Rimini: globalne centrum innowacji i współpracy w dziedzinie świeżych produktów spożywczych.
2025-05-06 00:00
Międzynarodowe targi owoców i warzyw Macfrut 2025 oficjalnie otworzyły swoje podwoje we wtorek, 6 maja, na terenie Rimini Expo Centre - informuje EastFruit. Ceremonia przecięcia wstęgi została poprowadzona przez Ministra Rolnictwa, Suwerenności Żywnościowej i Lasów we Włoszech, Francesco Lollobrigida, podczas.
czytaj dalej
W przypadku cukinii, ekologiczne jest absolutnie konieczne.
2025-05-06 00:00
Pierwszy odcinek analizy na temat bakłażanów i cukinii ujawnił różne strategie między sześcioma badanymi markami, z dużymi różnicami w głębokości asortymentu (kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej), oraz z wyraźną dominacją produktów pakowanych w przypadku cukinii, w przeciwieństwie do.
czytaj dalej
Macfrut: spotkania pierwszego dnia
2025-05-06 00:00
Wszystko gotowe na Macfrut, targi międzynarodowego sektora owocowo-warzywnego, które rozpoczynają się dziś, we wtorek 6 maja i potrwają do czwartku 8 maja. Uroczyste otwarcie planowane jest na godzinę 11 z udziałem Ministra Rolnictwa, Suwerenności Żywnościowej i Lasów, Francesco Lollobrigidy.
czytaj dalej
Indie: Badania pokazują, że technologia szczepienia może znacząco zwiększyć plon warzyw.
2025-05-06 00:00
Ostatnie badanie przeprowadzone przez naukowców Icrisat w indyjskim mieście Hajdarabad udowodniło, że szczepienie warzyw - czyli połączenie wydajnego pędu z wytrzymałym na stres podkładem - w połączeniu z uprawą w naturalnie wentylowanej szklarni (NVPH) stanowi potężny i inteligentny klimatycznie sposób zwiększenia produktywności.
czytaj dalej



