Freshplaza.com
Smaczny Tom obchodzi 30. rocznicę.
2025-09-22 00:00
W zeszłym tygodniu minęło 30 lat od pierwszego pojawienia się smacznego pomidora Tasty Tom na zegarze aukcyjnym ZON w Venlo. Dla ZON Unigrow, organizacji odpowiedzialnej za sprzedaż i marketing Tasty Tom, jest to kamień milowy, który symbolizuje trzy dekady pracy zespołowej, jakości i rozwoju rynku. Od pomidora o wyjątkowym smaku do silnego [coś brakuje w zdaniu, nie jest jasne jakie słowo powinno tu być].
czytaj dalej
ANPCA wyraża zaniepokojenie poważnymi wyzwaniami, przed którymi stoi sektor czosnku w Hiszpanii.
2025-09-22 00:00
Hiszpańskie Krajowe Stowarzyszenie Producentów i Dystrybutorów Czosnku (ANPCA) wyraziło poważne zaniepokojenie trudną sytuacją, z jaką boryka się sektor, naznaczoną serią bezprecedensowych wydarzeń, które zagrażają przyszłości gospodarstw czosnkowych w Hiszpanii i na terenie Unii Europejskiej. Według
czytaj dalej
Producenci wiśni z Chile poszukują nowych rynków, by uniknąć nasycenia na rynku chińskim.
2025-09-22 00:00
Chilijska branża wiśni szykuje się do nowego sezonu z lepszymi kalibrami i jakością, po minionym sezonie, który był naznaczony wysokimi wolumenami i trudnościami w sprzedaży owoców. Sergio Rojas Espinoza, dyrektor generalny La Consentida, twierdzi, że w tym roku spodziewają się osiągnąć około 150 milionów.
czytaj dalej
"Inne pochodzenie awokado z Afryki Wschodniej może zwiększyć dostępność tego owocu dla Indii"
2025-09-22 00:00
W ciągu ostatnich pięciu lat wolumen importowanych awokado do Indii wzrósł, ponieważ popyt konsumencki rośnie wraz z stabilnymi dostawami tanzaryjskich awokado odmiany Hass - informuje Jai Kabra, współzałożyciel kenijskiej firmy handlowej Truport Transcontinental Limited, która rozwinęła się z dostawcy usług logistycznych. "Nasze korzenie"
czytaj dalej
Szczyt sezonu dla importowanych cherimoyi
2025-09-22 00:00
Cherimoyas są teraz w pełnym dostępie. "Szczyt sezonu przypada na sierpień do października, kiedy wiele owoców przybywa wyłącznie drogą lotniczą z Chile. Dlatego mamy dobrą podaż z odpowiednim rozmiarem" - mówi Nick Bernal z Seasons Farm Fresh. W Chile są dwie główne regiony uprawy.
czytaj dalej
Placówka produkująca grzyby w Ontario zostanie zamknięta.
2025-09-22 00:00
Highline Mushrooms zamknie jedną ze swoich farm grzybów w Ontario na koniec tego roku. Decyzja jest podyktowana wiekiem i stanem obiektu. "Podjęliśmy trudną decyzję o zamknięciu naszego zakładu w Wellington, Ontario, ponieważ nie spełnia już naszych długoterminowych standardów bezpieczeństwa i...
czytaj dalej
"W tym roku silne zapotrzebowanie na specjalistyczne pomidory na włoskim rynku gastronomicznym"
2025-09-22 00:00
"Naszym zdaniem rynek gastronomiczny wymaga zupełnie innego podejścia niż zwykła eksport świeżych produktów rolnych" - mówi Niko Pennelli z firmy Frisco, specjalizującej się w rynku włoskim i mającej siedzibę w Venlo. "Zauważamy różne trendy na naszym rynku sprzedaży każdego roku. W tym roku popyt był bardzo duży na"
czytaj dalej
"Zorganizowaliśmy nasze sady tak, aby dostarczać mandarynki od kwietnia do sierpnia."
2025-09-22 00:00
Królewski Miód Murcott to mandarynka środkowego sezonu uprawiana w Mundubbera, w Australii. Prawdopodobnie jest to hybryda Murcott x Ellendale, która powstała jako przypadkowa mutacja stworzona przez Allena i Susan Jenkin z Ironbark Citrus. Sezon dla tej odmiany trwa od połowy maja do czerwca w Queenslandzie i od połowy czerwca do
czytaj dalej
Huercasa prezentuje swoją nową kategorię produktów
2025-09-22 00:00
Huercasa ponownie weźmie udział w targach Fruit Attraction, jednym z najważniejszych wydarzeń w branży owocowo-warzywnej na poziomie europejskim, które odbędzie się w Madrycie od 30 września do 2 października. Firma zaprezentuje klasyczne produkty, takie jak kukurydza na kolbach i buraki czerwone, oraz
czytaj dalej
Większe ilości peruwiańskich szparagów wysyłane są na rynek.
2025-09-22 00:00
Dostawy szparagów z Peru zaczynają się zwiększać wraz z produkcją z południowej części kraju oraz z Baja California, co zwiększa ilość dostarczanego produktu. "W porównaniu z ubiegłym rokiem, do tej pory z Ica, Peru, jest około pięć procent więcej szparagów" - mówi Carlos Solf, wiceprezes działu zaopatrzenia.
czytaj dalej
Kraje śródziemnomorskie nie mogą już traktować przędziorków na borówkach jako małego problemu.
2025-09-22 00:00
W ostatnich latach krajobraz fitosanitarny upraw jagodowych na obszarze basenu Morza Śródziemnego zmienia się szybko. Marco R. Butera z firmy BetterBerries - konsultant agronomiczny specjalizujący się w uprawie borówki amerykańskiej, zarządzaniu technicznym oraz truskawkach, malinach i jeżynach...
czytaj dalej
"Długo niedoceniane", przetworzone jabłka teraz zyskały rozgłos wśród francuskich konsumentów. Na tym szybko rozwijającym się rynku sektor jabłek zamierza teraz skupić się także na tym segmencie, co potwierdza utworzenie Komisji Przetwórstwa w ramach Francuskiego Związku Producentów Jabłek i Gruszek.
czytaj dalej
Produkcja migdałów w Indiach spada, gdy rosną importowane ilości.
2025-09-22 00:00
Indie pozostaje głównym importerem migdałów, orzechów włoskich i pistacji ze względu na silne wewnętrzne zapotrzebowanie i ograniczoną produkcję lokalną. Podczas gdy migdały i orzechy włoskie są produkowane w kraju, pistacje nie są uprawiane na dużą skalę komercyjną. Prognozuje się, że import wszystkich trzech rodzajów orzechów wzrośnie w bieżącym roku marketingowym.
czytaj dalej
Przepływ argentyńskich cytryn na grecki rynek nadal bez problemów, tak jak informuje Michalis Kioutsoukalis, właściciel firmy importującej i eksportującej o nazwie Cosmos Fruit, mającej siedzibę na Centralnym Rynku w Salonikach. "Nie potwierdzamy plotek, że argentyńskie cytryny będą dostępne w
czytaj dalej
Francuski sezon brzoskwiniowy już minął, ale sezon nektarynek właśnie dobiega końca. Jakie wnioski można wyciągnąć z sezonu owoców pestkowych w kontekście wolumenu, jakości, popytu i partnerstw z detalicznymi sprzedawcami? Efekt lustrzany kampanii nektarynek brzoskwiniowych we Francji.
czytaj dalej
Setki tysięcy sztuk świeżego szparaga są obecnie zbierane przez nowozelandzkich producentów, a podaż ma osiągnąć szczyt w okolicach weekendu Labour Day, zanim zmaleje po Świętach Bożego Narodzenia. Według dr Carolyn Lister, Głównej Naukowczyni i Lidera Zespołu Naukowego (Informacje Żywnościowe i Zdrowotne) w firmie Plant & Food.
czytaj dalej
Ożywiony rynek cytryn ze względu na spadek produkcji
2025-09-22 00:00
Ponieważ zbliża się sezon cytrynowy, który ma rozpocząć się za kilka tygodni, w południowych Włoszech nadal jest bardzo gorąco, z temperaturami przekraczającymi 30 °C. "Obecnie rośliny cytrynowe przechodzą przez stresujący okres z powodu upałów i trwającej suszy. Nie padało od ponad sześciu miesięcy, co wpływa na ich kondycję.
czytaj dalej
Obchodzenie Narodowego Miesiąca Pomidora
2025-09-22 00:00
Pierwszy października to początek Narodowego Miesiąca Pomidorów, a w tym roku Mastronardi Produce® postanowiło uczcić swój kultowy pomidor koktajlowy SUNSET® Campari® poprzez promocje trwające przez cały październik. Przez cały miesiąc zarówno sprzedawcy, jak i konsumenci mogą spodziewać się wielu aktywności.
czytaj dalej
Prognozy dotyczące polskiego zbioru jabłek wskazują na stabilne lub wyższe plony, a niektórzy uczestnicy rynkowi spodziewają się rekordowego plonu. Polska doświadczyła przymrozków w kwietniu i maju, przy nocnych temperaturach spadających pomiędzy −3°C a −7°C w niektórych regionach. Burze gradu w czerwcu dodatkowo wpłynęły na początkowe plony.
czytaj dalej
"Oczekuje się, że silny eksport pozwoli na wyprzedanie dużej ilości cebuli przed Świętami Bożego Narodzenia."
2025-09-19 00:00
Eksport cebuli z Holandii kwitnie w tym sezonie. "Właściwie, jesteśmy zajęci już od początku sadzenia cebuli, i ten trend utrzymuje się także podczas zasiewu cebuli," mówi Marius Jansen z firmy J. Jansen & Zonen Uienhandel z Kruiningen. "Teraz mamy więcej cebuli niż w zeszłym roku, ale miejmy nadzieję, że będziemy w stanie...
czytaj dalej



