Freshplaza.com
Nowa Zelandia: Lody z kalafiora
2023-04-19 00:00
Jenni Matheson i Mrinali Kumar z nowozelandzkiej firmy EatKinda przetwarzają nadwyżkę uprawianego w Nowej Zelandii kalafiora na wegańskie lody. Jenni Matheson eksperymentowała z dyniami ze swojego ogrodu i odkryła, że kalafior znacznie lepiej nadaje się do przetworzenia na lody niż
czytaj dalej
czytaj dalej
"W tym roku widzieliśmy światowy hype na daktyle Medjool"
2023-04-19 00:00
Koniec Ramadanu zbiega się w tym roku z zakończeniem sezonu Medjool w Egipcie, a producenci są zadowoleni z "bardzo udanego roku" - informuje Ramadan Elsayyad, kierownik eksportu Palm Hills.
czytaj dalej
"Chroniona odmiana borówki amerykańskiej Jusant I wzbudza duże zainteresowanie ze względu na wczesne terminy zbiorów"
2023-04-19 00:00
Szkółka Viveros Grajera uzyskała uprawnienia do rozmnażania i sprzedaży borówki amerykańskiej odmiany Jusant I .
czytaj dalej
Nowy robot wykorzystuje system próżniowy do zbioru pomidorów
2023-04-19 00:00
Przyszłość produkcji żywności będzie wymagała większej wydajności, zrównoważonych praktyk i maksymalizacji plonów na każdym etapie. Aby zoptymalizować przyszłą produkcję pomidorów, firma Syngenta Vegetable Seeds podjęła współpracę z Four Growers, Inc. z Pittsburgha, aby przetestować robotyczny kombajn GR-100.
czytaj dalej
czytaj dalej
Dostępność zbiorów jabłek w Waszyngtonie większa niż oczekiwano
2023-04-19 00:00
Przemysł jabłkowy w Waszyngtonie czeka wiele pracy, ponieważ poziomy magazynowania są znacznie wyższe niż początkowo przewidywano. "Podczas gdy ubiegłoroczne zbiory są znacznie niższe pod względem ilości, wskaźniki pakowania były wyższe niż oczekiwano, a inflacja spowolniła prędkość" - mówi Dan Davis ze Starr
czytaj dalej
czytaj dalej
Rolnicy w południowej Turcji otrzymają 11,5 mln sadzonek
2023-04-19 00:00
Rolnicy otrzymali 11,5 mln sadzonek w dotkniętym trzęsieniem ziemi dystrykcie Şahinbey w prowincji Gaziantep w południowej Turcji. Jest to część projektu mającego na celu promowanie zrównoważonego rozwoju w rolnictwie. Rośliny, w tym pomidory, papryka, bakłażany, melony, arbuzy, ogórki, pszenica, jęczmień,
czytaj dalej
czytaj dalej
Rynek japoński zainteresowany produktami Limone Costa Tramontana
2023-04-19 00:00
"Tegoroczna wiosna na Sycylii charakteryzuje się zainteresowaniem rynku japońskiego gajami cytrynowymi we wschodniej części wyspy. Dzięki współpracy Agrumi-Gel z japońską międzynarodową firmą Sc Foods Co. Ltd., rozpoczęliśmy rozmowy z działem badań i rozwoju m.in.
czytaj dalej
czytaj dalej
Agris i Granot International Ltd wchodzą w spółkę joint venture, przy wsparciu AgDevCo,
2023-04-19 00:00
Agris, dział rolnictwa i leśnictwa firmy inwestycyjnej Maris, oraz Granot, wiodący producent awokado z Izraela, rozwijają 390-hektarową plantację awokado na flagowej farmie Agris w Ndabibi w Naivasha, Kenii, z inwestycją AgDevCo.
czytaj dalej
Chiny: ciekawy rynek dla francuskich baby kiwi?
2023-04-19 00:00
Nic nie jest jeszcze ustalone, ale francuskie baby kiwi mogą bardzo dobrze być eksportowane do Chin.
czytaj dalej
Sady morelowe firmy Alanar są jeszcze młode, ale turecki eksporter świeżych produktów spodziewa się zebrać ponad tysiąc ton rocznie, mówi Yigit Gokyigit, koordynator handlowy firmy Alanar.
czytaj dalej
Jakie odmiany wiśni Chile wyeksportowało w tym sezonie najwięcej?
2023-04-19 00:00
Chile wyeksportowało w tym sezonie rekordową ilość 415 398 ton czereśni, a najczęściej eksportowanymi odmianami w tej kampanii były czereśnie Lapins i Santina.
czytaj dalej
"Sukces sklepu nie zależy od ceny bananów"
2023-04-19 00:00
Przez długi czas banany były najtańszą pozycją w dziale produktów, jeśli nie w całym sklepie. Jednak plantacje w Ameryce Łacińskiej często odczuwają tę wiadomość w sposób negatywny (złe warunki pracy), ponieważ cena jest nadal zbyt niska, aby pokryć koszty społeczne i środowiskowe.
czytaj dalej
czytaj dalej
Anders Hagh mianowany nowym dyrektorem naczelnym duńskiej Grupy Salling
czytaj dalej
Francja: CMA CGM w wyłącznych rozmowach o przejęciu działalności logistycznej firmy Bolloré
2023-04-19 00:00
"Grupa CMA CGM ogłosiła, że podjęła wyłączne rozmowy w celu nabycia działalności spedycyjnej i logistycznej firmy Bolloré Logistics.
czytaj dalej
Funkcjonariusze U.S. Customs and Border Protection (CBP) w porcie wejścia Otay Mesa przechwycili 3,520,000 tabletek fentanylu ukrytych w transporcie zielonej fasoli. Szacunkowa wartość uliczna została określona na 21 120 000 dolarów.
czytaj dalej
Pomimo spadku produkcji na początku sezonu, sektor awokado w Maroku zakończył się na plusie, z wolumenami prawie bijącymi historyczny rekord i całkowitą produkcją na poziomie 40 000 ton. Zouhir Daissoria, ekspert w dziedzinie uprawy awokado i dyrektor generalny First Green
czytaj dalej
czytaj dalej
WIELKA BRYTANIA: Pudełka z truskawkami stają się coraz mniejsze, gdy kurcząca się inflacja uderza w owoce
2023-04-19 00:00
Wśród twierdzeń, że supermarkety zmniejszają punty truskawek w celu zarządzania szybko rosnącymi kosztami, wiodący brytyjski plantator truskawek stwierdził, że sklepy zagroziły zmniejszeniem zamówień i argumentował, że wiele z nich celowo zmniejsza rozmiary opakowań, aby uniknąć uderzenia w kupujących podwyżkami cen.
czytaj dalej
"Nasz konserwant może przedłużyć trwałość śliwek o 1,5-3 razy".
2023-04-19 00:00
Przechowywanie i transport śliwek narażone są na uszkodzenia mechaniczne, chorobę brunatnego serca w niskich temperaturach oraz gnicie i pogorszenie jakości w wysokich temperaturach. Jest to bardzo ważne podczas zbioru i przechowywania śliwek, aby zmniejszyć straty w sprzedaży i wydłużyć okres zaopatrzenia rynku.
czytaj dalej
Świeże produkty kiszone podbijają rynek
2023-04-19 00:00
Marcel van Bruggen z firmy vanRijsingenfreshservice i Arend van den Berg z firmy Bikl Foods szybko zdali sobie sprawę, że mają sobie wiele do zaoferowania, kiedy zaczęli rozmawiać. Tak bardzo, że przetwórca warzyw i producent marynat, obaj z siedzibą w Holandii, łączą teraz siły, aby wprowadzać na rynek świeże produkty.
czytaj dalej
czytaj dalej
Nowy raport oferuje rozwiązania mające na celu zmniejszenie strat w uprawach w Tanzanii
2023-04-19 00:00
W ramach badań przeprowadzonych przez Institute for Sustainable Food na University of Sheffield w Wielkiej Brytanii zbadano przyczyny strat pozbiorczych w uprawach produkowanych w regionie Morogoro w Tanzanii. Badanie, którym kierowała dr Pamela Abbott ze szkoły informacyjnej uniwersytetu,
czytaj dalej
czytaj dalej