Fruchthandel online
CIV staje się coraz bardziej międzynarodowy
2023-04-13 00:00
Najnowsze innowacje CIV w zakresie truskawek zostały zaprezentowane na North American Strawberry Symposium (NASS), które odbyło się w San Louis Obispo, California/USA, w dniach od 7 do 10 marca 2023 r. Mauro Grossi, prezes CIV: "Nasz partner Idris uruchomił niedawno centrum selekcji Itracon
czytaj dalej
czytaj dalej
Marcowy raport o pozycji 2023 kontynuował dobre wyniki z poprzednich miesięcy. Ustanowił on wszystkie poprzednie rekordy dla miesiąca marca. Z wyjątkiem rynku krajowego, wszystkie rynki wykazały wzrosty - podaje Palm Nuts & More.
czytaj dalej
Do tej pory oceniono zaledwie 51% szkód po ulewnych deszczach i powodziach, donosi agraria.pe powołując się na krajowe centrum kryzysowe Indeci.
czytaj dalej
Picnic rozpoczyna ekspansję w Niemczech otwierając sklep w Hamburgu
2023-04-13 00:00
Od 14 tygodnia Hamburczycy będą mogli wygodnie robić zakupy w supermarkecie internetowym Picnic. Frederic Knaudt, członek zespołu założycielskiego Picnic Germany, podkreśla: "Po raz pierwszy Hamburczycy mogą zrobić swoje cotygodniowe zakupy przez aplikację w cenach supermarketu i bez opłat za dostawę.
czytaj dalej
czytaj dalej
Kontrola jakości warzyw: zostało już tylko kilka miejsc na seminarium Fresh Produce w Berlinie
2023-04-13 00:00
Kontrola jakości warzyw jest głównym tematem szkolenia face-to-face w ramach Freshness Seminar 10 maja 2023 roku w Fruchthof Berlin. Jakie są normy handlowe dla najważniejszych produktów warzywnych na rynku? Jakie wady jakościowe mogą wystąpić w sałatkach, pomidorach i tym podobnych? W jaki sposób wewnętrzne
czytaj dalej
czytaj dalej
AMI: Łagodzenie sytuacji na rynku ogórków
2023-04-13 00:00
Przez wiele tygodni brakowało ogórków na niemieckich rynkach hurtowych. W międzyczasie podaż się odbudowała i oprócz towaru hiszpańskiego dostępna jest wystarczająca ilość ogórków z regionu Beneluxu i Niemiec.
czytaj dalej
BVL/QS: Awaryjne zatwierdzenie dla izomatu CLR MAX IT
2023-04-13 00:00
Federalny Urząd Ochrony Konsumentów i Bezpieczeństwa Żywności (BVL) wydał awaryjne zezwolenie dla Isomate CLR MAX IT do zwalczania ćmy skorupiakowej (Adoxophyes orana), jak również ćmy skorupiakowej (Pandemis heparana) w owocach ziarnkowych.
czytaj dalej
Bundesverband der Systemgastronomie: "Interwencja państwa w ustalanie płac musi zostać wstrzymana".
2023-04-13 00:00
Markus Suchert, dyrektor generalny Federalnego Związku Gastronomii Systemowej (Bundesverband der Systemgastronomie e.V. - BdS), komentuje zapowiedź federalnego ministra pracy Heila, że w styczniu 2024 roku znacznie wzrośnie płaca minimalna.
czytaj dalej
Jakość szparagów w tym kraju jest dobra, a producenci są przygotowani do sezonu. Jednak ogólne warunki w uprawie szparagów są coraz trudniejsze, co pokazały "International Workshop on Quality Control Fruit & Vegetables" w Bonn - zorganizowane przez.
czytaj dalej
czytaj dalej
W wielu kuchniach publicznych udało się już zwiększyć udział żywności ekologicznej. Inicjatywa BioBitte prezentuje przykłady tej dobrej praktyki i jej czynniki sukcesu na stronie www.bio-bitte.info/gute-praxis.
czytaj dalej
AMI: Wysokie ceny warzyw - nowa rzeczywistość?
2023-04-12 00:00
Niedobór importu z powodu warunków pogodowych i ograniczone wielkości zbiorów na początku sezonu niemieckich wczesnych warzyw wspierały ceny w okresie Wielkanocy, kiedy popyt był wysoki. Jednak w połowie kwietnia fala się odwróciła. Czy stabilne ceny mogą się jeszcze utrzymać?
czytaj dalej
Od 2017 roku ofensywa ochrony klimatu Niemieckiego Stowarzyszenia Handlu Detalicznego (HDE) pomaga w osiągnięciu krajowych celów ochrony klimatu. Jako platforma informacyjna i sieciowa pomaga ona w szczególności małym i średnim przedsiębiorstwom handlowym w oszczędzaniu energii i
czytaj dalej
czytaj dalej
5,1 mln pracowników, 619 000 firm, 170 000 produktów - niemiecki przemysł spożywczy w liczbach
2023-04-12 00:00
Największą część siły roboczej w sektorze spożywczym stanowią pracownicy branży hotelarskiej (1 856 000), najwięcej przedsiębiorstw działa w sektorze rolniczym (258 700), a największe obroty osiągnęły hurtownie spożywcze (253 mld euro) - wynika z
czytaj dalej
czytaj dalej
Peru: Pitahaya może stać się nową rośliną eksportową
2023-04-12 00:00
W 2023 roku kraj andyjski rozpoczął eksport pitahaya, po próbnym eksporcie w 2022 roku. Dostawy są wciąż bardzo zarządzane pod względem wolumenu, ale branża ma duże oczekiwania - podaje agraria.pe.
czytaj dalej
Freskon: Od 23 do 25 kwietnia z nową dynamiką
2023-04-12 00:00
Freskon twierdzi, że stanie się on magnesem przyciągającym międzynarodowe zainteresowanie sektorem świeżych owoców i warzyw, z rosnącą liczbą wystawców z 15 krajów (Grecja, Uganda, Holandia, Bułgaria, Egipt, Cypr, Mołdawia, Polska),
czytaj dalej
czytaj dalej
Chile z nowym rekordem eksportu czereśni
2023-04-12 00:00
W porównaniu z rokiem poprzednim wyeksportowano 415 315 t. Jest to wzrost o 17 %. Do najważniejszych rynków docelowych należą Chiny, USA i Korea Południowa. Cele dotyczące działań promocyjnych na tych rynkach zostały przekroczone - podaje freshfruitportal.
czytaj dalej
Firma Natural Fruit Company stawia na fotowoltaiczne samozadowolenie
2023-04-12 00:00
The Natural Fruit Company (TNFC), agrobiznes specjalizujący się w produkcji i sprzedaży cytrusów, melonów i arbuzów, kontynuuje swoje zaangażowanie w zrównoważone działania, które realizują cele określone w strategii odpowiedzialności społecznej.
czytaj dalej
Ekspert od szparagów wyjaśnia fałszywe twierdzenia i półprawdy na temat filmów o szparagach
2023-04-12 00:00
Według informacji Green Media House (GMH), plantatorzy szparagów są wielokrotnie krytykowani za stosowanie folii na swoich polach. Często argumentują to fałszywymi twierdzeniami i półprawdami.
czytaj dalej
Edeka Stiftung: 15 lat "Działek warzywnych dla dzieci" - edukacja żywieniowa jako historia sukcesu
2023-04-12 00:00
W polityce i społeczeństwie trwają intensywne dyskusje na temat tego, jak uwrażliwić dzieci i młodzież na zbilansowaną dietę i większe docenienie jedzenia. Fundacja Edeka od 15 lat udowadnia, jak takie rzeczy działają w praktyce. Od 2008 r.
czytaj dalej
czytaj dalej
DBV: Sezon na szparagi rozpoczęty - Oznaczanie pochodzenia również dla przetworzonych O+G
2023-04-12 00:00
"Szparagi i wiosna po prostu należą do siebie - a wraz z rosnącymi temperaturami w okolicach Wielkanocy warzywo to rośnie, a wraz z nim pragnienie pierwszych świeżych, niemieckich szparagów" - mówi Joachim Rukwied, prezes Niemieckiego Stowarzyszenia Rolników (DBV).
czytaj dalej