Hortidaily
Sztuka korzystania z podłoży kokosowych
2025-01-09 00:00
Wydaje się, że w tym momencie każdy na Ziemi usłyszał coś o włóknie kokosowym, widział je w przelocie, na reklamie, czy po prostu przypadkowo, czytając o nim w książce lub artykule prasowym. Ale czy ludzie naprawdę wiedzą, co to jest włókno kokosowe? I co tak naprawdę o nim wiedzą?
czytaj dalej
Tajwan: Prowadzenie zrównoważonej produkcji sałaty poprzez rynny.
2025-01-09 00:00
Doświadczony plantator sałaty z Tajwanu, prowadzący rodzinne przedsiębiorstwo, przygotowuje się na przyszłość, inwestując w najnowocześniejszą technologię hortikultury. Przejście z tradycyjnego systemu rynnowego na system rynnowy mobilny (MGS) firmy HAWE poprawi efektywność produkcji, jednocześnie optymalizując.
czytaj dalej
SPAR Gran Canaria wprowadza platformę sprzedaży onlineSPAR Gran Canaria wprowadził swoją platformę sprzedaży online, oferując alternatywny sposób dla klientów na zakup wysokiej jakości lokalnych świeżych produktów spożywczych i produktów pakowanych. Platforma online jest wspierana poprzez strategiczne partnerstwo z Uber Eats oraz []
czytaj dalej
Brakujące ceny zmuszają producenta z Victorii do zaprzestania produkcji z powodu sporów z supermarketami.
2025-01-09 00:00
Na północy Wiktorii, producent wysokich technologii w szklarniach, Ross Marsolino, zakończył uprawę bakłażanów, pomidorów i cukinii, decyzja była podyktowana rosnącą dysproporcją między cenami w gospodarstwach rolnych a cenami detalicznymi w supermarketach. Ten krok oznacza koniec 40-letniej tradycji.
czytaj dalej
Luki cenowe zmuszają producenta z Wiktorii do zatrzymania produkcji w związku z sporami z supermarketami.
2025-01-09 00:00
W północnej Victorii producent wysokiej technologii szklarniowej, Ross Marsolino, zaprzestał uprawy bakłażanów, pomidorów i cukinii, decyzję tę motywowaną rosnącą różnicą między cenami odbiorczymi a cenami detalicznymi w supermarketach. Ten zwrot oznacza koniec 40-letniej tradycji.
czytaj dalej
"Dla nas zawsze chodziło o jakość, czy to chodzi o pomidory, konie, czy sposób, w jaki gościmy gości."
2025-01-09 00:00
Knutur Rafn Armann i jego żona, Helena, spędzili ostatnie trzy dekady pielęgnując swoje zrównoważone, nowoczesne szklarnie na Islandii. Ich gospodarstwo, Friðheimar, jest znane z dostarczania wysokiej jakości pomidorów przez cały rok, a niedawno para podjęła się ekscytującego nowego wyzwania:
czytaj dalej
Sztuka stosowania podłoży kokosowych
2025-01-09 00:00
"Wydaje się, że w tym momencie każdy na Ziemi usłyszał coś o lub zobaczył coś związanego z włóknem kokosowym, czy to mimochodem, przez reklamę, czy po prostu przypadkowo, czytając o tym w książce czy artykule prasowym. Ale czy ludzie naprawdę wiedzą, co to jest włókno kokosowe? I co tak naprawdę o nim wiedzą?"
czytaj dalej
Wczoraj wysoki urzędnik z Ministerstwa Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołówstwa (MAFF) powiedział, że nowoczesna społeczność uprawy warzyw w prowincji Takeo, w dystrykcie Tram Kak, w ciągu najbliższych dwóch lub trzech miesięcy doda kolejne 100 szklarni, aby zapewnić zrównoważone dostawy na rynek. Khim Finan,...
czytaj dalej
Elita siatkarek plażowych ponownie pojawiła się na trzeciej edycji "Tomatopen", Mistrzostwach Bawarii w halowej siatkówce plażowej, które odbyły się w ten weekend. Od piątku 3 do niedzieli 5 stycznia, w wielkiej rywalizacji o tytuł walczyły zawodniczki wykonujące zagrywki i nurkowania w szklarni pomidorowej, gdzie zwykle
czytaj dalej
"Opieka nad uprawami warzyw była bardziej pracochłonna lub czasami nawet niemożliwa z powodu warunków pogodowych"
2025-01-08 00:00
"W 2024 roku pogoda nie była optymalna dla szwajcarskich warzyw - była zbyt wilgotna i zbyt chłodna" - wyjaśnia Markus Waber, zastępca dyrektora Verband Schweizer Gemüseproduzenten VSGP (pl.: Szwajcarskiego Stowarzyszenia Producentów Warzyw). Produkcja w szklarniach również cierpiała z powodu braku światła słonecznego.
czytaj dalej
Nowe partnerstwo ma na celu wprowadzenie nowych odmian pomidorów na półki sklepowe.
2025-01-08 00:00
Firmy Upstream Biotechnology i Bene Seeds ogłosiły strategiczne partnerstwo biznesowe i badawcze. Razem będą pracować nad stworzeniem nowych odmian pomidorów, które połączą genetykę zapewniającą doskonały smak i długotrwałość z odpornością na szerokie spektrum chorób. Te nowe odmiany będą odpowiednie dla.
czytaj dalej
Badacze zidentyfikowali powód żółknięcia pomidorów.
2025-01-08 00:00
Kolory owoców pomidorów są bezpośrednio związane z ich jakością wyglądu i wartością odżywczą. Jednak kształtowanie się koloru owoców pomidorów jest skomplikowanym procesem biologicznym, który pozostaje tajemnicą. W tej pracy badacze scharakteryzowali pomidor o żółtych owocach yft3 (e9292, Solanum)
czytaj dalej
Badanie analizuje sposoby redukcji szkód wyrządzanych przez ryjkowce na roślinach papryki.
2025-01-08 00:00
Szczeciogryzka paprykowa (Anthonomus eugenii) to główna szkodnik powodujący znaczne szkody ekonomiczne na kilku gatunkach i odmianach papryki, w tym na papryce jalapeno (Capsicum annuum var. jalapeño). Ochrona upraw papryki przed tym szkodnikiem często wymaga stosowania chemicznych środków owadobójczych. Aby wzmocnić ochronę
czytaj dalej
PL: Masterclass na WUR, aby pomóc w uprawie bezglebowej
2025-01-08 00:00
Globalny rynek produkcji wysokiej jakości świeżych warzyw i ozdobnych roślin rośnie szybko i wymaga zrównoważonych procesów produkcji. Wykorzystanie systemów uprawy bezglebowej zwiększa kontrolę nad warunkami w strefie korzeniowej roślin, co z kolei zwiększa efektywność.
czytaj dalej
Wideo wirusowe pokazuje ptaki dziobiące warzywa w Walmart
2025-01-08 00:00
Wideo na Facebooku autorstwa Kenyona Douglasa pokazuje ptaki chodzące po warzywach i dziobiące je w sklepie Walmart w Houma, wywołując reakcje w internecie. Podczas gdy niektórzy widzowie byli zaniepokojeni, inni zauważyli, że warzywa często są narażone na działanie dzikiej przyrody podczas wzrostu. Komentarze wahały się od żartów po przypomnienia o
czytaj dalej
W poszukiwaniu poprawy jakości i świeżości mini ogórków, grupa producentów i sprzedawców skontaktowała się z firmą Hazel Technologies, która specjalizuje się w przedłużaniu trwałości świeżych produktów spożywczych. "Zawsze poszukujemy możliwości poprawy wydajności produktu za pomocą naszej technologii i".
czytaj dalej
Badacze szacują czas zbioru pomidorków koktajlowych.
2025-01-08 00:00
Czas zbioru jest jednym z kluczowych czynników decydujących o uzyskaniu wysokiej jakości pomidorów koktajlowych. Ten parametr zależy od warunków środowiskowych i odmiany pomidora. W fabrykach roślinnych z sztucznym oświetleniem (PFALs) możliwe jest kontrolowanie warunków środowiskowych w celu poprawy produkcji pomidorów.
czytaj dalej
Kontrolowanie wirusa CABY i CGMMV w ogórku.
2025-01-08 00:00
Pod koniec zeszłego roku członkowie dwóch grup doradczych spotkali się w Agrotopii. Na pierwszym spotkaniu, które odbyło się w ramach trasy VLAIO-LA InPaKt, omawiano postępy w kontroli wirusa CGMMV. Drugie spotkanie skupiło się na wirusie CABY. Między nimi uczestnicy odwiedzili warzywniki owocujące.
czytaj dalej
Syngenta Crop Protection i Gowan Seedtech ogłosiły, że zawarły umowę sprzedaży, zgodnie z którą Gowan przejmuje platformę do obróbki nasion warzyw FarMore Technology od Syngenta w Stanach Zjednoczonych. Platforma technologiczna FarMore to precyzyjne zastosowanie na nasionach oddzielnie.
czytaj dalej
Qassim prowadzi pionierską produkcję zrównoważonych owoców jagodowych w Arabii Saudyjskiej dzięki zaawansowanym metodom uprawy rolniczej.
2025-01-07 00:00
Region Qassim wyrósł na czołowego producenta truskawek i borówek w Arabii Saudyjskiej, konkurując jakością z importem międzynarodowym, jak informuje agencja prasowa Arabii Saudyjskiej. Ten postęp jest przypisywany dążeniu lokalnych rolników do innowacji, modernizacji oraz...
czytaj dalej