Italiafruit.net
Przydatne, wielokrotnego użytku pojemniki Tosca rewolucjonizują zarządzanie winogronami.
2025-04-04 00:00
Il Visone, kluczowe przedsiębiorstwo w grupie puglieskiej Agricoper specjalizujące się w uprawie i dostarczaniu świeżych winogron, nawiązało partnerstwo z Tosca, aby zmierzyć się z wyzwaniami operacyjnymi, zachować jakość produktów podczas zbiorów i przechowywania oraz osiągnąć cele.
czytaj dalej
"Spektakle owocowe prezentują kampanię "Żniwa Szczęścia"
2025-04-03 00:00
Stowarzyszenie tymczasowych przedsiębiorstw (ATI) SAF - Spettacoli alla Frutta, skupiające 25 firm z sektora owocowo-warzywnego, prezentuje kampanię na rok 2025 "Harvesting Happiness".
czytaj dalej
Opuncja figowa z Etny D.O.P. na wystawie w Mediolanie.
2025-04-03 00:00
Konsorcjum Opuncji z Etny DOP wraz z Konsorcjum Ochrony Pomarańczy Czerwonej z Sycylii IGP, Brzoskwini z Leonforte IGP oraz wieloma innymi konsorcjami z regionu wzięło udział w pięknym wydarzeniu prasowym w Identità Golose w Mediolanie z okazji inauguracji działań na Sycylii.
czytaj dalej
Późne przymrozki stanowią jedno z głównych zagrożeń dla regionalnej uprawy owoców, powodując szkody, które w ostatnich latach dotknęły nawet do 80% produkcji. W odpowiedzi na to wyzwanie powstał projekt innowacyjny ADAPTER, koordynowany przez Ri.Nova i prowadzony przez Apo Conerpo, który ma na celu...
czytaj dalej
Jak można zwiększyć wartość stołowego wina z regionu Puglia?
2025-04-03 00:00
W ramach D'Aragona Life Style Hotel w Conversano odbyła się wczoraj konferencja zorganizowana przez Włoską Komisję Winogron Stołowych (CUT i IFOA-ForAgri) pod tytułem "Wartość winogron stołowych". Podczas wydarzenia poruszono kilka tematów.
czytaj dalej
Biały cukinia z Piana di Fondi: można zrobić więcej!
2025-04-03 00:00
W sercu Piana di Fondi, jednego z najbardziej urodzajnych obszarów rolniczych we Włoszech, rośnie produkt, który łączy w sobie tradycję i jakość: biała cukinia. Ta warzywo, które wciąż jest mało doceniane i rozpoznawane w porównaniu do swojego ciemnego odpowiednika, jest w centrum zaangażowania spółdzielni.
czytaj dalej
„Lattuga Salanova®, kampania pełna wyzwań i nowych możliwości”
2025-04-03 00:00
Kampania sałaty Salanova® firmy rolniczej Laffidi z Budrio (Bologna), jednego z historycznych partnerów konsorcjum Agribologna, rozpoczęła się w styczniu z produkcją w szklarniach i będzie kontynuowana przenosząc się na otwarte pola za kilka tygodni. Z Omarem Laffi, właścicielem przedsiębiorstwa.
czytaj dalej
Z 562 093 ton owoców winorośli stolowej wyeksportowanych w sezonie zbiorów 2024-2025 - od października do kwietnia - Peru potwierdza swoją pozycję jako światowy lider w eksporcie tej odmiany owoców, wysyłając je do 44 międzynarodowych rynków po raz drugi z rzędu.
czytaj dalej
Limone Verna, można się spodziewać rekordowego sezonu w Hiszpanii.
2025-04-03 00:00
Sezon hiszpańskich cytryn Verna zapowiada się rekordowy, z przewidywaną produkcją ponad 300 000 ton najwyższej jakości owoców. Zapewni to stałe dostawy aż do czerwca. Cytryna Verna to unikatowa odmiana uprawiana wyłącznie na świecie.
czytaj dalej
Tylko potwierdzone w polu dla odmian papryki Lamuyo Rijk Zwaan Costiero RZ i Naviero RZ. Idealne dla klimatu sycylijskiego, oba produkty oferują cechy wspierające producentów w poprawie lokalnych upraw. Costiero RZ jest idealny do sadzenia na koniec.
czytaj dalej
Rozpoczynają się Dni Otwarte "Ortofrutta Experience 2025" organizowane przez Italy Ortofrutta.
2025-04-02 00:00
Italia Ortofrutta ogłasza powrót Dni Otwartych "Ortofrutta Experience", inicjatywy, która w tym roku rozszerza się o aż 15 przystanków w całych Włoszech, znacznie więcej niż w pierwszej edycji. To niepowtarzalna okazja do pogłębienia wiedzy na temat sektora owocowo-warzywnego.
czytaj dalej
Pierwsze hiszpańskie nektarynki dotarły na włoskie rynki (kliknij tutaj, aby uzyskać więcej informacji), ale ogólnie przewiduje się opóźnienie w dojrzewaniu owoców pestkowych spowodowane złymi warunkami pogodowymi, które dotknęły nasz kraj w ostatnich tygodniach. Pogoda, która szczególnie uderzyła w
czytaj dalej
Mango sojusznikiem zdrowia: pomaga poprawić wrażliwość na insulinę.
2025-04-02 00:00
Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie Nutrients wykazało potencjalne korzyści zdrowotne mango w poprawie zdrowia sercowo-metabolicznego, jak donosi portalfruticola.com. Badanie sugeruje, że spożywanie dwóch filiżanek mango dziennie, co daje około 100 kalorii -
czytaj dalej
Gwałtowna gradobicia uderzyła w prowincję Lecce - jak czytamy na stronie Puglialive.net - powodując ogromne szkody w uprawach, zwłaszcza ziemniaków odmian Sieglinde i Annabella, już dotkniętych przez mrozy i gwałtowne spadki temperatur. Według rzecznika prasowego władz lokalnych, straty są ogromne, a rolnicy będą musieli liczyć się z poważnymi konsekwencjami finansowymi.
czytaj dalej
Lidl wspiera sycylijskie awokado.
2025-04-02 00:00
Lidl Włochy odnawia swoje zaangażowanie na rzecz promowania włoskich doskonałości w dziedzinie żywności, rozszerzając współpracę z Włoską Łańcuchem Rolniczym, organizacją reprezentującą włoskich rolników, także w dziale owoców i warzyw. Wśród produktów
czytaj dalej
Nagroda sklepu CX: Sole365 otrzymuje nagrodę za "Najlepszą Ekspozycję Warzyw i Owoców".
2025-04-02 00:00
Podczas corocznej ceremonii wręczenia nagród CX Store Award, która odbyła się w zeszłym tygodniu w Hotelu Gallia w Mediolanie, w ramach konferencji "Metamorfoza Detaliczna", nagrodzono Sole 365 i Conad Adriatico. Poniżej przedstawiamy komunikaty prasowe obu marek.
czytaj dalej
Innowacja i praktyczność: Candine® Bio, jabłko, które staje się wzorcem w branży detalicznej spożywczej.
2025-04-02 00:00
Aby promować sprzedaż ekologicznych owoców w sieciach handlowych, kluczowe jest skupienie się na głębokości i szerokości asortymentu, a także szczególna uwaga na odpowiednie wyeksponowanie produktów. W tym kontekście Wyspy Almaverde Bio wyróżniają się przez
czytaj dalej
Pięć talentów i jabłko o niezwykłym smaku są gotowe przekonać konsumentów, że "Tak, możesz Kanzi®!". Przez cały miesiąc marca współpraca między Kanzi® i Buddyfit, pierwszą aplikacją, która uczynia dobrostan fizyczny i mentalny dostępnym dla wszystkich, dała dziesiątkom tysięcy
czytaj dalej
Spreafico wprowadza Akademię Awokado.
2025-04-01 00:00
Spreafico Francesco & F.lli, lider w branży warzywno-owocowej od ponad 65 lat, ogłasza uruchomienie Akademii Awokado, innowacyjnego programu edukacyjnego poświęconego branży awokado. Inicjatywa ma na celu pogłębienie i rozpowszechnienie wiedzy na temat jednego z
czytaj dalej