Italiafruit.net
Le Montagnine: ziemniaki z regionu Trydentu, które opowiadają o terenie i zdobywają rynek detaliczny.
2025-03-05 00:00
Pochodzenie jest kluczowym czynnikiem przy wyborze zakupów, zwłaszcza w sektorze warzywno-owocowym. Wynika to z ostatniej transmisji IFN poświęconej sektorowi ziemniaków, trend potwierdzony również przez niedawną analizę w niektórych punktach sprzedaży detalicznej w Lombardii. Na półkach,
czytaj dalej
Czy spożywanie winogron pomaga zwalczać utratę masy mięśniowej?
2025-03-04 00:00
Spożywanie winogron może mieć korzystny wpływ na zdrowie mięśni, zwłaszcza w starszym wieku. Tak sugeruje badanie przeprowadzone przez Western New England University (WNE), częściowo finansowane przez California Table Grape Commission. Badanie, jak podaje fruitnet.com, zostało
czytaj dalej
Reflektory skierowane na borówkę w nowym odcinku Macfrut Academy.
2025-03-04 00:00
Reflektory skierowane na mirtylo w nowym odcinku Macfrut Academy z naciskiem na technologie i opakowania. Spotkanie w czwartek, 6 marca o godzinie 17 czasu włoskiego, z drugim wykładem wideo poświęconym jednemu z najbardziej dynamicznych produktów w światowym krajobrazie warzywno-owocowym. Łańcuch dostaw jagód.
czytaj dalej
Pomarańcze Barbera jako bohaterki w programie Linea Verde: tradycja, jakość i pasja
2025-03-04 00:00
W zeszłą niedzielę znany program telewizyjny "Linea Verde" opowiedział o święcie św. Agaty w Katanii, jednym z najbardziej imponujących wydarzeń religijnych na świecie, które co roku przyciąga ponad milion osób - zarówno wiernych, turystów, jak i ciekawskich. To wyjątkowa okazja do odkrycia cudów...
czytaj dalej
Po długim procesie, który wymagał przesłania dokumentów i informacji, oraz dzięki ciągłemu zaangażowaniu również ze strony ministerialnej, oficjalnie zatwierdzono protokół, który ponownie umożliwia włoskim firmom eksport suszonych śliwek do Brazylii obu odmian (Prunus).
czytaj dalej
Uprawa pomidorów przemysłowych musi stawić czoła istotnemu wyzwaniu agronomicznemu przy najlepszych warunkach: zapewnienie równowagi składników odżywczych, unikając zarówno nadmiaru, jak i niedoborów. Wśród kluczowych składników do optymalnego wzrostu roślin wyróżniają się azot i
czytaj dalej
Warzywa i owoce, wyprzedzania i hamowania: kto zdobywa włoski rynek?
2025-03-04 00:00
W ciągu ostatnich lat wielokrotnie pisaliśmy o wzroście importu warzyw i owoców przy jednoczesnym stabilnym lub słabo rosnącym eksporcie (kliknij tutaj i tutaj, aby dowiedzieć się więcej). Ale jakie kraje najbardziej skorzystały z tej sytuacji?
czytaj dalej
Także w tym roku Dole Italia, lider w produkcji i dystrybucji wysokiej jakości świeżych owoców, wspiera młode talenty biorące udział w turnieju Gioventù Grigiorossa Cup 2025, organizowanym przez U.S. Cremonese, który łączy pasję do piłki nożnej z rozwojem osobistym.
czytaj dalej
Ok, oto przetłumaczony tekst:
Około 350 osób - w tym rolnicy, technicy, handlowcy i pracownicy branży - wzięło udział w Dniu Otwartym poświęconym pomidorowi koktajlowemu Daivion F1, nowemu produktowi firmy BASF | Nunhems, który odbył się 20 lutego na farmie Cassisi Gianni w miejscowości Vittoria (RG). czytaj dalej
Około 350 osób - w tym rolnicy, technicy, handlowcy i pracownicy branży - wzięło udział w Dniu Otwartym poświęconym pomidorowi koktajlowemu Daivion F1, nowemu produktowi firmy BASF | Nunhems, który odbył się 20 lutego na farmie Cassisi Gianni w miejscowości Vittoria (RG). czytaj dalej
Uprawa bananów zagrożona przez nicienie.
2025-03-03 00:00
Rosnącym problemem dla produkcji bananów na całym świecie są nicienie. Ten problem często jest lekceważony, ale prowadzi to do poważnych konsekwencji. Te pasożyty przenikające do korzeni usuwają istotne składniki odżywcze i osłabiają roślinę.
czytaj dalej
Taylor Farms, główny producent gotowych sałatek w Ameryce Północnej, wprowadza nową, w pełni zautomatyzowaną technologię do produkcji świeżych warzyw dla gastronomii. Jest to robot zdolny do obsługi całego procesu przetwarzania.
czytaj dalej
Mistrzostwa cukiernicze, dla warzyw i owoców to triumf.
2025-03-03 00:00
Egzotyczna przyjemność dla najlepszej kubeczka lodów we Włoszech, szafranu i żelu z borówki dla najlepszej pralinki, a bezglutenowych i bezlaktozowych z aromatami cytrusów z Sycylii dla tiramisu: to są zwycięskie propozycje Mistrzostw Narodowych Cukiernictwa w ich odpowiednich kategoriach.
czytaj dalej
Apofruit wierzy w rozwój włoskiego awokado.
2025-03-03 00:00
Grupa Apofruit z Ceseny stawia również na włoskie awokado, inwestując zarówno w produkcję ekologiczną, jak i zintegrowaną. Aby dowiedzieć się więcej szczegółów na temat tego ambitnego projektu, rozmawialiśmy z Massimilianem Laghi, dyrektorem technicznym i jakości w Apofruit.
czytaj dalej
"Sałata" za 100 euro za kilogram... ale nie chodzi tutaj o warzywo.
2025-03-03 00:00
W związku z kontrowersjami wywołanymi przez cenę "sałaty", nie warzywa, ale tradycyjne słodkości karnawałowe (nazywane również chiacchiere, frappe, bugie itp.), proponowane przez Mistrza Iginio Massariego w swoich cukierniach za 100 euro za kilogram, od dwóch do pięciu razy ceny, po której zostały one sprzedane wcześniej.
czytaj dalej
66-letni rolnik został zgłoszony przez leśnych strażników za stosowanie trutki, aby powstrzymać wydrę przed niszczeniem jego pola. Incydent miał miejsce w Ostiglia, w prowincji Mantova. Rolnik, mieszkający w sąsiedniej prowincji Rovigo, zmęczony szkodami wyrządzanymi przez wydry, postanowił użyć trutki, aby zatrzymać.
czytaj dalej
Zakupy spożywcze: ceny truskawek i koperku spadają.
2025-03-03 00:00
Powraca Torba Zakupowa, usługa tygodniowa BMTI i Italmercati Rete di Imprese, we współpracy z Consumerismo No Profit, stworzona, aby pomóc konsumentom w wyborze świeżych, sezonowych, korzystnych i zrównoważonych produktów.
czytaj dalej
Owoce w Trydencie: troszczą się o nie Glomerella i Scopazzi.
2025-03-03 00:00
Ok. Tekst przetłumaczony na język polski brzmi następująco:
Około 200 sadowników i operatorów rolnych uczestniczyło w piątek rano, osobiście w San Michele all'Adige, i online, w 28. edycji Dnia Techniki Sadowniczej zorganizowanej przez Fundację Edmund Mach we współpracy z konsorcjami Melinda. czytaj dalej
Około 200 sadowników i operatorów rolnych uczestniczyło w piątek rano, osobiście w San Michele all'Adige, i online, w 28. edycji Dnia Techniki Sadowniczej zorganizowanej przez Fundację Edmund Mach we współpracy z konsorcjami Melinda. czytaj dalej
AAA: poszukiwani zainteresowani w sektorze warzywno-owocowym do reprezentowania w Brukseli!
2025-03-03 00:00
Szanowny Dyrektorze,
czytaj dalej
Dulcis™ zdobywa prestiżowe wyróżnienie "Smak Roku 2025"
2025-02-28 00:00
Dulcis™ Bio, organiczna wersja zielonej kiwi, która łączy słodycz i świeżość, zdobyła prestiżowe wyróżnienie "Sabor do Ano 2025", certyfikat wiodący w branży spożywczej w Portugalii i Hiszpanii, przyznany na podstawie preferencji konsumentów.
czytaj dalej
Makulatura bakteryjna: niewidzialny wróg pomidora
2025-02-28 00:00
Spośród licznych zagrożeń, które zagrażają uprawom pomidorów, bakteryjna plamistość jest jedną z najbardziej podstępnych. Spowodowana przez bakterię Xanthomonas vesicatoria, ta choroba atakuje nie tylko pomidory, ale także rozprzestrzenia się na inne rośliny z rodziny.
czytaj dalej



