Italiafruit.net
Jeśli owoce nie dryfują, robot firmy Unitec się nimi zajmie.
2024-08-02 00:00
W zbiorowej wyobraźni obróbka owoców w wodzie jest zilustrowana przez pływające jabłka wzdłuż kanału do selekcji, ale w rzeczywistości istnieją owoce, które mają określoną gęstość, która, pomimo różnych kształtów i rozmiarów, zawsze jest większa niż jednostkowa, dlatego - w
czytaj dalej
Kampania miodowa z Werony jest w pełnym rozkwicie.
2024-08-02 00:00
"W tych dniach zbieramy pierwsze jabłka odmiany Gala w okolicach Werony, z przynajmniej dziesięciodniowym wyprzedzeniem w porównaniu z poprzednimi latami, ale to nie wpłynęło negatywnie na jakość owoców, która jest doskonała pod względem koloru i wielkości". To są nasze pierwsze wrażenia.
czytaj dalej
Orsero obchodzi Dzień Awokado w GDO.
2024-08-01 00:00
W tych dniach obchodzony jest Dzień Awokado, dzień poświęcony egzotycznemu owocowi, który w ostatnich latach zdobył serca wielu Włochów.
czytaj dalej
Owoce przybierają nowe kolory dzięki Fresh Fruit Fusion.
2024-08-01 00:00
Aby świętować pięć lat inicjatywy „Przerwa na owoc: jak dobrze sobie robisz!” prowadzonej przez OP Joinfruit z Verzuolo we współpracy z FAI-Castello della Manta, nadchodzi Fresh Fruit Fusion: od 7 do 10 sierpnia, w godzinach 17:30-20:00, cztery popołudniowe wydarzenia, aby przeżyć smaczny miks...
czytaj dalej
Po latach badań na głównych obszarach produkcji, sałata batavia GIANNOLE została wprowadzona na rynek w zeszłym roku z ogromnym sukcesem. Nadaje się do przenoszenia jesienią na północy Włoch oraz zimą w środkowej i południowej części kraju, jest odporna na Fusarium 4 i Bremię BL:29-41EU, ale jest.
czytaj dalej
Cai, obiecujące perspektywy dla kampanii pierwiosnkowej.
2024-08-01 00:00
Po zakończeniu kampanii na cytryny Primofiore i Bianchetto, nadszedł czas dla Cai, Koperatywy Rolników Jonickich z Furci Siculo (Messenia), aby dokonać bilansu sezonu. Koperatywa, specjalizująca się w produkcji cytrusów ekologicznych, zakończyła zbieranie cytryn Primofiore pod koniec.
czytaj dalej
Peperoni, nowa fala na rynku handlowym.
2024-08-01 00:00
Kilka dni snu dla warzyw, z jedynym punktem odniesienia zdolnym dać trochę energii pytaniu reprezentowanemu przez paprykę. Faktycznie, pomimo małej reakcji rynku na warzywa, papryki utrzymały wysokie ceny i w ostatnich dniach odnotowano
czytaj dalej
Odkrywanie gruszek stworzonych dzięki badaniom Alma Mater.
2024-08-01 00:00
Głównymi bohaterami tego lata były odmiany gruszek wyhodowane w ramach programu doskonalenia genetycznego przez Wydział Nauk i Technologii Rolno-Żywnościowych - DISTAL Uniwersytetu w Bolonii. Dzięki optymalnemu okresowi dojrzewania, hodowcy z DISTAL i KTO -
czytaj dalej
Sardynia zajmuje miejsce na podium pod względem spożycia warzyw i owoców we Włoszech. Tak wynika z artykułu w dzienniku Repubblica, który przytacza dane z monitoringu Passi prowadzonego przez Instytut Wyższych Badań Zdrowia: na wyspie spożycie zalecanych pięciu porcji warzyw i owoców dziennie jest powszechne.
czytaj dalej
Dole jest oficjalnym sponsorem zdrowej żywności klubu Atalanta B.C.
2024-08-01 00:00
Dole Italia, lider w produkcji i dystrybucji wysokiej jakości świeżych owoców, z przyjemnością ogłasza odnowienie partnerstwa z klubem piłkarskim Atalanta B.C. na czwartym sezonie z rzędu, w roli Oficjalnego Sponsora Zdrowej Żywności. To porozumienie dodatkowo wzmacnia
czytaj dalej
Hiszpania: krwotok na obszarach upraw czosnku.
2024-08-01 00:00
W Hiszpanii w tym sezonie również odnotowano spadek powierzchni upraw czosnku o 14% w porównaniu z rokiem 2023, przy czym spadek był bardziej zauważalny w przypadku czosnku fioletowego, który po raz pierwszy spadł poniżej 40% całkowitej powierzchni. Takie dane wynikają z przeprowadzonej analizy.
czytaj dalej
Wczesność, stała jakość i wydajność to główne atuty truskawki Marimbella®, odmiany rośliny hodowlanej włoskiego programu Nova Siri Genetics, która zdobyła uznanie wśród producentów z południowych Włoch, ponieważ już w listopadzie chcą wprowadzić swój produkt na rynek.
czytaj dalej
Coldiretti, Filiera Italia oraz Stowarzyszenie Narodowych Przemysłowców Przetwórstwa Roślinnej Produkcji Konserwowej (ANICAV), organizacja reprezentująca włoski przemysł przetwórstwa pomidorów w ramach systemu Confindustria, podpisują ważną umowę o współpracy w celu promowania i promocji.
czytaj dalej
Drzwi otwarte w gospodarstwie rolnym De Bellat w Spagolle, w dolinie Valsugana, gdzie Fundacja Mach zorganizowała pierwsze z serii letnich spotkań skierowanych do świata rolnictwa. Głównym tematem dnia było przedstawienie eksperymentów w dziedzinie sadownictwa przeprowadzonych przez Ośrodek Doświadczalny.
czytaj dalej
Nowy sprint dla tradycyjnych arbuzy.
2024-07-31 00:00
"Zauważamy spowolnienie wzrostu nowych odmian arbuza o mniejszych rozmiarach, co sugeruje, że prawdopodobnie zbliżamy się do punktu, w którym osiągniemy równowagę z tradycyjnymi odmianami o większych rozmiarach, również dzięki wzrostowi produkcji."
czytaj dalej
Grupa celebrytów, takich jak aktorzy, pisarze i influencerzy z Wielkiej Brytanii, wspiera kampanię charytatywną Soil Association, która ma na celu podwojenie powierzchni przeznaczonej na uprawę owoców i warzyw w Wielkiej Brytanii, w celu zmniejszenia zależności od importu.
czytaj dalej
Wysoka temperatura i wilgotność sprzyjają rozwojowi mączniaka ziemniaka w uprawie ziemniaków.
2024-07-31 00:00
Podczas naszej dyskusji z Riccardo Rocchi, Koordynatorem Agripat Società Agricola Cooperativa, na temat problemów wywołanych przez Sclerotinia, omówiliśmy także inne zagrożenie, które zagraża włoskiemu sektorowi ziemniaczanemu: chodzi o Macrophomina.
czytaj dalej
Dzisiaj zostaną opublikowane wytyczne Regionu Kampania dotyczące zwalczania suchoty cytryn.
czytaj dalej
Rozpoczęto zbieranie ziemniaków z Fucino IGP.
2024-07-31 00:00
"W tych dniach w naszych obszarach abruzyjskich rozpoczęliśmy zbieranie ziemniaków Fucino IGP. Z tych pierwszych wykopów możemy być zadowoleni z jakości bulw, mając nadzieję, że kampania będzie kontynuowana z pozytywnym trendem" - relacjonuje Antonio.
czytaj dalej
Wzrosły światowe eksport jagód w 2023 roku.
2024-07-31 00:00
Globalne eksport jagód borówki osiągnął 748 000 ton w 2023 roku, co stanowi spadek o 12% w porównaniu z 850 000 ton zarejestrowanych w poprzednim roku, z powodu zjawisk klimatycznych dotykających główne kraje producentów.
czytaj dalej