Revista Mercados
Ogórek jest jedyną warzywem, której produkcja zmniejszyła się o 3,8% w sezonie 2023-24.
2024-11-08 00:00
Ministerstwo Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności ujawniło te dane podczas spotkania z reprezentatywnymi organizacjami sektora, aby podsumować ubiegłą kampanię […]
czytaj dalej
Greenyard Fresh Spain przekazał 100 000 euro na rzecz dotkniętych skutkami cyklonu DANA hiszpańskiej Czerwonej Krzyża.
2024-11-08 00:00
Firma z sektora warzywno-owocowego GREENYARD FRESH SPAIN, S.A.U. przekazuje 100 000 euro na rzecz HISZPAŃSKIEGO CZERWONEGO KRZYŻA w celu pomocy w zaspokajaniu podstawowych potrzeb osób dotkniętych ulewnymi deszczami. […]
czytaj dalej
Dane i charakterystyka wody. Celem tego projektu było zaproponowanie globalnego rozwiązania do usuwania zanieczyszczeń soli i organicznych z wody poprzez wdrożenie […]
czytaj dalej
Stowarzyszenie Organizacji Owocowo-Warzywnych z Almerii, COEXPHAL, zorganizowało w czwartek w swoim Centrum Innowacji Technologicznej, CIT COEX, drugi dzień cyklu […]
czytaj dalej
Jakie są cechy firm spółdzielczych w sektorze owoców i warzyw? Tomás García Azcárate.
2024-11-08 00:00
Jak wskazano w podsumowaniu na początku artykułu, "ten jest dedykowany wyraźnie dla spółdzielni owocowo-warzywnych, działających w kontekście tego, co [...]"
czytaj dalej
Płodny dialog między instytucjami europejskimi a sektorem warzywno-owocowym na corocznym Forum AREFLH.
2024-11-07 00:00
Zgromadzenie Regionów Europejskich Owocowo-Warzywnych (AREFLH) rozpoczęło nowy etap podczas corocznego Forum. Pierwsza edycja cieszyła się dużym poziomem uczestnictwa […]
czytaj dalej
Brak środków ochrony roślin oraz klauzule zwierciadlane to główne tematy omawiane na Komitecie Wspólnym ds. Owoców i Warzyw.
2024-11-07 00:00
Na 29. pełnym posiedzeniu Komitetu Mieszanej Grupy Owoców i Warzyw, które odbyło się w zeszły wtorek w Paryżu, zabrali głos przedstawiciele stowarzyszeń producentów z czterech krajów […]
czytaj dalej
Bilans ubiegłorocznej kampanii w Cartayfres jest pozytywny. Pomimo że ich głównym uprawą jest malina (są największymi producentami tego owocu w Onubafruit z […])
czytaj dalej
Axarquía traci na znaczeniu.
2024-11-07 00:00
Ograniczenie wzrostu. Jest faktem, że brak wody hamuje rozwój regionu Axarquía, znacznie zmniejszając produkcję mango i awokado, a nawet prowadząc do […]
czytaj dalej
Projekt Climate Smart Advisors szkoli techników rolniczych w zakresie działań, jakie sektor rolniczy powinien podjąć w obliczu zmian klimatycznych.
2024-11-07 00:00
Stowarzyszenie Organizacji Producentów Owoców i Warzyw z Almerii, COEXPHAL, oraz jego Centrum Innowacji Technologicznej, CIT COEX, było 25 października ubiegłego roku krajowym gospodarzem […]
czytaj dalej
Ponad 300 uczestników na VII Dniu Borówki w Huelvie.
2024-11-07 00:00
Sala Aula Magna w budynku Álvaro Alonso Barba E.T.S.I. La Rábida (Palos de la Frontera / Huelva) była miejscem środowej VII Technicznej Konferencji […]
czytaj dalej
TropicSur: Rodzinna tradycja z wartością dla pochodzenia i jakości.
2024-11-06 00:00
Ilusión TropicSur jest poprzedzona długą tradycją rodzinnej działalności rolniczej. Pod koniec lat 80. Juan González (ojciec Álvaro i Juan Miguel) rozpoczął komercjalizację pierwszych produkcji awokado […]
czytaj dalej
Potęga sektora producenckiego pozwala poprawić dane eksportowe.
2024-11-06 00:00
FRUIT ATTRACTION, zorganizowana przez IFEMA MADRID i FEPEX, obchodziła w tym roku swoją 16. edycję w kontekście poprawy eksportu owoców i warzyw. W […]czytaj dalej
Wolumen eksportu hiszpańskich owoców i warzyw do Stanów Zjednoczonych w 2023 roku wyniósł 27 103 ton, co oznacza spadek o 18% w porównaniu do poprzedniego roku i tendencję spadkową.
czytaj dalej
"Es de Invernadero" przybliża studentom zrównoważoną produkcję w południowej Europie.
2024-11-06 00:00
Program promocyjny Unii Europejskiej „To szklarniowe. Zrównoważone owoce i warzywa z Europy” rozpoczął w tym wtorek drugą edycję swojej Edukacyjnej Trasy w Almerii. Inicjatywa będzie odwiedzać różne […]
czytaj dalej
Badacze analizują korzyści wynikające z spożywania truskawek dla zdrowia menstruacyjnego kobiet.
2024-11-06 00:00
Stowarzyszenie Producentów i Eksporterów Truskawek z Huelvy, Freshuelva, promuje i finansuje badania kliniczne na Uniwersytecie w Huelvie dotyczące korzyści płynących z spożywania truskawek […]
czytaj dalej
Kreatywna podróż nowego wizerunku Ailimpo
2024-11-05 00:00
Od AILIMPO nadal pracują nad odświeżoną wizualizacją marek zbiorowych Limón de España® i Pomelo de España®, które odzwierciedlają witalność i dynamizm sektora […]
czytaj dalej
Kontynuuj ocenę strat w produkcji warzyw w Walencji.
2024-11-05 00:00
W przypadku kaki, według wstępnych szacunków Hiszpańskiego Stowarzyszenia Kaki, straty w wielu obszarach przekraczają 70% zbiorów, z dużym spadkiem owoców i […]
czytaj dalej
Firma Hermanos Aparici certyfikuje pierwszą cebulę bez pozostałości pestycydów w Hiszpanii.
2024-11-05 00:00
Hermanos Aparici nadal konsekwentnie realizuje swoje zobowiązanie wobec konsumentów i środowiska naturalnego. Raz jeszcze udowadnia to poprzez certyfikat ZERO Residuos ZERYA® dla swoich cebul. […]
czytaj dalej
Jeśli chodzi o import hiszpański świeżych owoców i warzyw pochodzących z krajów spoza UE, wyniósł 1,5 miliona ton, co stanowi spadek o 2%, o wartości 2 198 […]
czytaj dalej