Produkcja warzyw gruntowych w Polsce w latach 1997 - 2006
2006-09-01 00:00
Według informacji GUS, w okresie 1997 – 2006 największą produkcję warzyw gruntowych odnotowano w roku 1998 (5919 tys. ton).
Poziom upraw w 2006 r. z wynikiem 4110 tys. ton (szacunek z września) jest niższy niż w roku ubiegłym o 14%. Zbiory wszystkich gatunków warzyw gruntowych obniżyły się. Największy, 19% spadek odnotowano dla cebuli.
Zbiory warzyw gruntowych w Polsce w latach 1997 - 2006 (tys. ton)
Wyszczególnienie | 1997 | 1998 | 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006* |
Warzywa gruntowe | 4936 | 5919 | 5250 | 5520 | 5195 | 3947 | 4420 | 4916 | 4785 | 4110 |
Kapusta | 1770 | 2020 | 1709 | 1899 | 1710 | 1189 | 1237 | 1371 | 1320 | 1100 |
Kalafiory | 239 | 286 | 225 | 248 | 250 | 176 | 189 | 206 | 204 | 182 |
Cebula | 611 | 756 | 688 | 720 | 659 | 585 | 678 | 866 | 714 | 578 |
Marchew | 799 | 992 | 907 | 947 | 922 | 692 | 835 | 928 | 929 | 786 |
Buraki ćwikłowe | 481 | 542 | 486 | 504 | 466 | 311 | 333 | 357 | 356 | 298 |
Ogórki | 335 | 400 | 385 | 356 | 340 | 260 | 290 | 256 | 258 | 240 |
Pomidory | 219 | 356 | 333 | 312 | 274 | 221 | 234 | 213 | 232 | 227 |
Pozostałe | 482 | 567 | 517 | 534 | 574 | 513 | 624 | 720 | 772 | 700 |
Źródło: fresh-market.pl, dane GUS
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem