Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Produkcja warzyw gruntowych w Polsce w latach 1997 - 2006

2006-09-01 00:00

Według informacji GUS, w okresie 1997 – 2006 największą produkcję warzyw gruntowych odnotowano w roku 1998 (5919 tys. ton).

Poziom upraw w 2006 r. z wynikiem 4110 tys. ton (szacunek z września) jest niższy niż w roku ubiegłym o 14%. Zbiory wszystkich gatunków warzyw gruntowych obniżyły się. Największy, 19% spadek odnotowano dla cebuli.

Zbiory warzyw gruntowych w Polsce w latach 1997 - 2006 (tys. ton)

Wyszczególnienie 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006*
Warzywa gruntowe 4936 5919 5250 5520 5195 3947 4420 4916 4785 4110
Kapusta 1770 2020 1709 1899 1710 1189 1237 1371 1320 1100
Kalafiory 239 286 225 248 250 176 189 206 204 182
Cebula 611 756 688 720 659 585 678 866 714 578
Marchew 799 992 907 947 922 692 835 928 929 786
Buraki ćwikłowe 481 542 486 504 466 311 333 357 356 298
Ogórki 335 400 385 356 340 260 290 256 258 240
Pomidory 219 356 333 312 274 221 234 213 232 227
Pozostałe 482 567 517 534 574 513 624 720 772 700
*/ szacunek GUS wrzesień 2006 r.



Źródło: fresh-market.pl, dane GUS

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem