Produkcja warzyw spod osłon w Polsce w latach 1997-2006
2006-09-30 00:00
Według informacji GUS, w okresie 1997-2006 najwyższy poziom produkcji warzyw spod osłon odnotowano w roku 2002 r., tj. 754 tys. ton.
W 2006 r. suma zebranych warzyw spod osłon równała się 684 tys. ton (szacunek IERiGŻ), tj. o 2% więcej niż w roku poprzednim (głównie w wyniku wzrostu areału upraw). Plony pomidorów i warzyw pozostałych zwiększyły się. Natomiast produkcja ogórków nieco spadła.
Zbiory warzyw w Polsce w latach 1997-2006 (tys. ton)
Wyszczególnienie |
1997 |
1998 |
1999 |
2000 |
2001 |
2002 |
2003 |
2004 |
2005 |
2006* |
Warzywa spod osłon |
347 |
369 |
377 |
369 |
380 |
754 |
671 |
674 |
673 |
684 |
Pomidory |
205 |
231 |
231 |
227 |
235 |
393 |
372 |
370 |
369 |
380 |
Ogórki |
100 |
99 |
107 |
102 |
97 |
223 |
199 |
208 |
211 |
210 |
Pozostałe spod osłon |
42 |
39 |
39 |
40 |
48 |
138 |
100 |
96 |
93 |
94 |
Źródło: fresh-market.pl, dane GUS
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem